用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大角咀天主教小學(海帆道)家長會
go

大角咀天主教小學(海帆道)家長會 [複製鏈接]

Re: 大角咀天主教小學(海帆道)家長會

Bowiema & 小孩子的天空,

2004年...請所有災難都過去! 齊來迎接
2005年...會係更好的一年.
祝大家...新(的一)年快樂! 萬事如意!    

lam2hei & 小孩子的天空,

就黎考試lak.....prepare成點呀?? 都幾頭痛.......我會下星期2, 3, 4, 帶adrian返公司溫書, 免得浪費整個下午.

Bowiema,

我依家都頭痛緊................................................

lam2hei,Bowiena:

我只是叫他用心去溫,不看成績只看過程!

lam2hei:

你個女交了音樂file未呀,我個仔一路沒同我話要做,無去看concert,所以無得交.

小孩子的天空,

我都係咁同佢講, 但係要佢用心去温係有難度!

我個女同你個仔一樣! 手冊又無寫, 你話我邊有機會知道! 請問你, 知唔知有冇得補交呢?

小孩子的天空, lam2hei,

我巳經同老師講咗, 明晚我同老公會專登去街去到好夜至返屋企,唔睇功課,唔簽手冊,唔check書包(雖然平時書包都係等佢訓咗至check). 因要開始訓練自理能力, 我叫咗老師配合我, 如果adrian無帶什麼都要罰佢等佢自己警醒. 衰過1次就會識死ga lak. 會知道自動自覺, 希望成功la....

Bowiema,

你唔好咁樣比借口自己
同老公去街喎! 明日係乜野
日子!

我d小朋友係"衰過1次, 都唔會識
死嗰隻" 我已盡量訓練佢既
自理能力, 希望佢會自動覺. 就係因為
咁, 我地既親子關係比小一前
差左! :-|

lam2hei:

我都唔佑有冇得補交,明天問下朱老師先.

lam2hei,

梗係唔係自己同老公去街la.....真係要訓練下佢, 仲有個細既跟尾, 唔係到時好唔掂. 同埋唔可以次次帶佢返公司or請假溫書, 我巳經另外整咗個time table比佢要佢自己follow. 大個lak, 開始要學下time management.

明晚我只係同我老公去婆婆屋企等jar.....我都想可以去街呀!!

小孩子的天空,

check pm, please!

Bowiema,

我何嘗唔係你咁唸呀!

其實返全日班的小朋友, 唔一定有多餘時間温書!
佢學校無特定一堂比小朋友做功課(有d學校有的).
返到屋企要做功課, 又要做每日一篇, 又想要佢温書,
又想佢早d瞓...........係無乜時間, 尤其係在職媽咪...就
更加....

小一只是個開始, 希望第日會好d!
  :-|

小孩子的天空 and lam2hei,

我upload咗星期六弟弟頒獎禮既相, 得閒就click入去睇下啦....

小孩子的天空 and lam2hei,

捱埋今日終於完了....可以休息一下了........

Bowiema and 小孩子的天空,
呢幾日, 我都請左假
同佢温書. 平時少温書, 依幾日咪要
盡力囉!
你地會同佢地報乜野課外活動? 我個女仍然話要繼續
跳舞, 芭蕾嗰隻!

Bowiema,
你個大仔同你好
像樣呢!

小孩子的天空,
我今日揍個女返學時, 我唸我見到你個
側面, 係咪你! 你企係你個仔後面? 你好
後生喎!
我好少睇到我個女做
早操, 所以幫佢擺完個書包都唔知佢企左去
邊行邊個位. 好彩最後都揾到!

lam2hei,
我同佢好似ga(esp. 睇番細個時d相, 不過佢更加似我哥哥). 佢呢幾日下午都黎咗我公司, 好彩jar...唔係真係溫唔晒.
佢話要報圍棋呀!! 佢好鍾意圍棋...so...一定要報wor....
呢幾日都係公公到學校湊佢去我公司, 佢地昨日走既時候見到班主任, 老師話佢中文考得幾好, 我個心都定d.....
明天你會去學校嗎?? 我諗我明天會送佢返去....睇下見唔見到你....

Bowiema,
佢學校好提倡圍棋. 而且,以前佢幼兒園又有同佢
玩過, 所以, 我之前都買左返屋企同佢玩左一兩次, 但因
同佢既玩法有d唔同, 所以我要再做下功課, 先同佢再玩!
之前, 我係咪玩過圍棋, 只玩過波子棋同飛行棋!
聽日, 我唔會湊佢返學, 因為已湊左兩日, 我老公湊佢
順路d! 呢兩日都係佢要求我同佢番.
你湊佢番學, 會唔會睇到佢做玩早操
先走? 佢地做早操, 好得意! 我好少會睇到佢做完為止!

lam2hei:

我地緣慳一臉.

bowiema:

今日唔見你返來湊仔?

你個仔放學見到我就同我講佢中文考到好好啦,真係"鄧"你開心.佢又乖又純,我恨都恨唔到.

小孩子的天空,
我昨日聽到宣佈--你個小朋友有奬攞, 係咪? 大家都開心!

終於考完試了, 輕鬆晒!

新年快到, 你地點打算, 我地會去澳門及珠海兩日遊

lam2hei,

係呀!! 終於大解放lak.......

我地初四會去singapore 4日......鬆下先....
‹ 上一主題|下一主題