用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會幼稚園 中環聖公會幼稚園出年暫借畢拉山分校授課 ...
樓主: karmen0411
go

中環聖公會幼稚園出年暫借畢拉山分校授課 [複製鏈接]

大家快看今天星島日報F5版有關聖公會幼稚園的報道

原帖由 龍猫 於 09-7-3 09:34 發表
大家快看今天星島日報F5版有關聖公會幼稚園的報道

http://www.singtao.com/yesterday/edu/octopus/0703go07.html
妹妹豬 齊來做個好朋友)

還有, 我建議今天的大會上所有不滿意的家長同心協力爭取, 實現接受星島採訪的關女士的論點:

"現時受影響的學生家長最希望就是工程可延遲,讓現時學生和即將入讀該幼稚園的學生,可以在原校讀至畢業。"

同意........同意.........
我真係好不願意小朋友過到咁遠的地方上課

原帖由 龍猫 於 09-7-3 09:48 發表
還有, 我建議今天的大會上所有不滿意的家長同心協力爭取, 實現接受星島採訪的關女士的論點:

"現時受影響的學生家長最希望就是工程可延遲,讓現時學生和即將入讀該幼稚園的學生,可以在原校讀至畢業。" ...

同意!雖然我小朋友係畢業生,但我今晚都會去簡介會聽下學校點講。

原帖由 龍猫 於 09-7-3 09:48 發表

"現時受影響的學生家長最希望就是工程可延遲,讓現時學生和即將入讀該幼稚園的學生,可以在原校讀至畢業。" ...

我們要同心協力, 其實我同另一位BK媽咪都做了些事情, 都希望得到各位支持才有更好的成效, 我們沒有聯絡, 所以如各位家長係支持我們, 麻煩你pm我留下你的email, 最好有電話(因為時間趕急, 我們盡量想係今晚開會前跟大家聯絡), 因我同另一位BK媽咪都是在職媽媽, 請問有沒有其他家長有時間義務幫手做聯絡?
我們大家的心都是為子女有一個好的學習環境, 我們要齊心阿!

星島報紙寫校方表示是5-6月先決定這件公程..講真..我唔信...這件事問番經常返聖保羅堂教會的家長就知了(事實上隔離校.聖保羅堂幼稚園d家長一早就知情. ....當時已經有有好多SKH家長私底下問係不係真...)....這件事一早已決定.....校方講5-6月先知....根本係隱瞞事實..想推卸責任..

我係MB家長,見到呢個topic都覺得好驚訝!今次重建,確實係處理得好差,我完全明白新生家長的不滿。對於MB,我嘅小朋友都會喺沙塵滾滾嘅地盤返學,我梗係唔鐘意!

跟住我同老公傾,我地覺得梁校長一路都好盡心為小朋友/學校做事。所以,好奇怪現任家長有conspiracy theory,我寧願等家長會聽佢解釋先,再睇下學校有乜應對方法。

再者,我真無知,我宜家至知Central驚溝埋落MB會影响佢地嘅升小一成績!唔......

我本來覺得揀學校係要揀埋小朋友+家長,唔........唉!係咪我真係揀錯咗呢?

並不是這樣..希望MB家長唔好誤會. 根本以來..好多人都清楚兩邊課程不一樣.中環校偏向傳統教學而畢拉山則較為活動式教學. ...以前二邊校長確係不同人擔任(中環校以前是謝校長.)!課程當然不同...當初揀中環校D家長除了離家近外.中環校的課程亦是受家長喜歡的主要原因(不要忘記..有許多小朋友來報讀係因為爸爸媽媽或著兄姐曾經係舊生的原因..會清楚兩邊學校課程不同並不奇怪)
只是.事情發生來的太快.私底下..大家先講出來今年中環校升小一成績唔錯..點解要面臨好似被"殺校"咁...

這個議題到現在 中環校家長並無講過驚溝埋落MB會影响佢地嘅升小一成績 .希望MB家長們不要誤會

最重要部份是家長們不想小朋友坐咁耐車去到另外一頭返學呀! 這個部份最最重要....如果叫MB家長將小朋友轉到中環校..跨著2區校網了..我相信妳們亦是不願意的..right??

原帖由 Chole 於 09-7-3 11:58 發表 再者,我真無知,我宜家至知Central驚溝埋落MB會影响佢地嘅升小一成績!唔......  

我相信大部份家長唔願意過畢拉山校係因為路途遙遠,返學上堂只係三個鐘,但放係交通時間可能要個半鐘以上,有邊個家長想小朋友咁辛苦播。

原帖由 lin624 於 09-7-3 12:17 發表
並不是這樣..希望MB家長唔好誤會. 根本以來..好多人都清楚兩邊課程不一樣.中環校偏向傳統教學而畢拉山則較為活動式教學. ..當初揀中環校D家長除了離家近外.中環校的校本課程亦是受家長喜歡的主要原因(不要忘記..有許 ...

同意...亦都係事實..
原帖由 ma90a31 於 09-7-2 22:59 發表
其實 不只對中環校小朋友有影響.對分校都有..未來這一年如果起新樓擴建..都沙塵滾滾..尤其現在病菌多.咁多小朋友同一個校舍一起上堂都有問題啦..同埋咁細既小朋友舟車勞頓去到如此遠的地方..如果小朋友體質弱D 都易 ...

...中環校偏向傳統教學而畢拉山則較為活動式教學...

A little bit aside from this topic, regarding homeworks, if you go to the websites of these schools, you will find the homeworks online, go have a look, the homeworks of the MT butler campus isn't non-traditional.

仲有從來大家都知道, 我哋中環o既成績幾彪炳, 就好似今年, 我哋中環k3就最少有20人入聖保羅男女, 唔知畢拉山成績又如何呢???

Unquote

正確來講好像是23個考到聖保羅男女
還有一堆聖保羅書院及DGSDBS

點解學校要放棄這間學校

Unquote

女士又指,雖然聖公會幼稚園(畢拉山)同屬聖公會轄下的幼稚園,但課程跟中環校很不同,她擔心遷校後,課程會有變,影響兒子升小的成績。 
  以Elsie所知,聖公會幼稚園(中環)課程向來緊迫,高班學生要默書、寫字、計數,每年平均有十至二十名學生考入聖保羅男女附屬小學,另有多名學生考入拔萃男書院附屬小學、拔萃女小學等直資名校,因此每年都有千多人報考該校,爭奪一百二十個學位,競爭非常激烈,當中有不少名人子女也於該校畢業,包括郭氏家族後人、霍震霆三名兒子、梁家傑一對孖仔等;至於聖公會幼稚園(畢拉山)的課程則比較輕鬆,不會催谷學生,兩校的文化有頗大分別,若日後要同時容納兩校學生,難怪有家長會表示擔心。

Unquote

我老公話有d梅窩人要遷入正生feel!

啱啱老師都打咗電話嚟提我去家長會。

並不是這樣..希望MB家長唔好誤會. 根本以來..好多人都清楚兩邊課程不一樣.中環校偏向傳統教學而畢拉山則較為活動式教學. ...以前二邊校長確係不同人擔任(中環校以前是謝校長.)!課程當然不同...當初揀中環校D家長除了 ...

應該講。。中環校小朋友=正生生
原帖由 Chole 於 09-7-3 13:01 發表
仲有從來大家都知道, 我哋中環o既成績幾彪炳, 就好似今年, 我哋中環k3就最少有20人入聖保羅男女, 唔知畢拉山成績又如何呢???

Unquote

還有一堆聖保羅書院及DGS ...

Chole,

我其實都有同樣感覺,這兩天不很開心,向來兩校不應有高低之分,以入名小學率來評兩校高低真是對畢拉山的教職員不公平,但別人的評價由她吧!我個人真是很喜歡用個心投入教育的梁校長和一群盡責的教職員,誰人無過錯呢,而我更加愛我孩子的同學和謙和的家長,可能是畢拉山環境優美,令我們大家也心情輕鬆,相處融洽;我有感覺事情是可以扭轉的,但必須同心向政府/有關部門反映,即使失敗,我和孩子也會歡迎中環校生一起來分享這美麗校園,甚麼人數比例不用太擔心,因自有有關部門規管和監察。

Unquote

Unquote

MB campus does better in DBS/DGS admission, Central campus does better in Co-ed.
Both schools are at same level, under the same syllabus and management.

妳講的非常好~。。。
原帖由 rtam 於 09-7-3 13:43 發表

我其實都有同樣感覺,這兩天不很開心,向來兩校不應有高低之分,以入名小學率來評兩校高低真是對畢拉山的教職員不公平,但別人的評價由她吧!我個人真是很喜歡用個心投入教育的梁校長和一群盡責的教職員,誰人無過錯呢, ...

各位, 我哋唔係想攪d咩嘢, 試問為人父母, 有邊個唔係為咗小朋友。

現在我哋係毫無計劃下, 要擔心和面對以下問題:
1. 比平時多一小時來回。
2. 萬一小朋友係學校有什麼唔舒服, 點算。
3. 打風落雨時o既車程。
4. 學校遠咗, 車費呢?
5.由於很多家長都係中環番工, 所以家長經常都可以回校看
   小朋友。

講真有好多媽咪亦唔係只得一個小朋友, 將兩個小朋友放在兩個校綱, 我哋又點照顧。

有家長打電話給教育局。但教育局並不知。。。

同埋可不可以不要再比較兩邊了。。
因為對誰都不公平,兩間學校各有各好,喜歡畢拉山環境課程的家長自然會選擇那邊,喜歡中環校舍跟課程就選責這邊。這是沒有衝突的,不然就不會有部份住太古同跑馬地及北角的學生到中環校啦!這是家長為小朋友做既選擇,不過,多數家長都希望小朋友,尤其幼稚園是獨屋企附近。
原帖由 rtam 於 09-7-2 13:30 發表
我有愚見如下:
學校低估/忽視了家長感受,遲了通知是行政失當,這點學校要好好學這個教訓。
至於真正解決這問題,若如報料說是政府要收樓/地,教育局亦責毋旁貸,教育局一定是一早或同時被知會的,教育局應該跟幼稚園管理層商討,不 ...

各位家長都係因為學校傖倅遷校而頭痛,講真兩間學校的小朋友都有影響。大家不如諗定想提問的問題今晚係簡介會提出!

原帖由 ma90a31 於 09-7-3 14:09 發表
有家長打電話給教育局。但教育局並不知。。。

同埋可不可以不要再比較兩邊了。。
因為對誰都不公平,兩間學校各有各好,喜歡畢拉山環境課程的家長自然會選擇那邊,喜歡中環校舍跟課程就選責這邊。這是沒有衝突的,不然就不 ...
‹ 上一主題|下一主題