用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 2009-2010 K2M
樓主: keroro_him
go

2009-2010 K2M [複製鏈接]

hi crystal,

係喎! 你要唔要反過日party d相?
你要的話我可以燒隻碟比你喎!

Stliu,

星期一應該未分組,但晉晉實在太喜歡大西瓜,第二日分組即自薦去西瓜組.....

如果搭保母車,晉晉應該跟2k的男仔一齊坐(我個女到時實好妒忌晉晉,因佢係舊同學,女女好鐘意同佢玩,成日單方面掛住佢 ,唔能同班都幾唔開心,我安慰話搭車就見到面啦! ).

噚日問亞女搭車回程(尾站)辛唔辛苦,同近尾站下車的同級男同學及學妹傾得開唔開心?佢話開心,不過今日開始要分開坐,因為佢地玩得太嘈啦  今次亞女遇到爛玩男同學,一定真性情流露,袁太慘囉!

Crystal,

你姓蘇, Gaille都係姓蘇, 佢跟佢dad用台灣拼音做英文名, 所以姓Su

我問左Gaille, 佢一開始話唔識Ryan, 後尾又話好似係~~多多指教~

你PM俾我你住邊區丫, 睇下有無機約出0黎~~~呵~

原帖由 CrystalSo 於 09-9-3 16:35 發表

Siusiusu

我仔Ryan Wong同Gaille同組,多多交流。

Crystal

Cruxcat,

而家諗返就好笑, 果日我真係笑唔出... 佢係咁話要大西瓜... 我當時真係想大巴大巴咁打佢架 ... 因為佢嘈到嚇親細B, 連細B都喊埋一份, 一間屋2個響度喊...
哈哈, 原來如此, 果個2K的男同學係咪都係同我一個屋苑果位? 都好喎. 有伴. 不過有時我覺得晉晉鍾意同女同學坐多D架...

尋日朝早我老公都話見倒袁太架車(保母車), 我問佢, 你點知係佢, 佢話架車掛左個牌.. 哈, 你等我反應幾遲鈍!

好開心, 今日星期五, 放工有得去shopping(快shop)同埋食飯! 嘻...

原帖由 Cruxcat 於 09-9-3 18:25 發表
Stliu,

星期一應該未分組,但晉晉實在太喜歡大西瓜,第二日分組即自薦去西瓜組.....

如果搭保母車,晉晉應該跟2k的男仔一齊坐(我個女到時實好妒忌晉晉,因佢係舊同學,女女好鐘意同佢玩,成日單方面掛住佢:chai ...

原帖由 siusiusu 於 09-9-3 18:26 發表
Crystal,

你姓蘇, Gaille都係姓蘇, 佢跟佢dad用台灣拼音做英文名, 所以姓Su

我問左Gaille, 佢一開始話唔識Ryan, 後尾又話好似係~~多多指教~

你PM俾我你住邊區丫, 睇下有無機約出0黎~~~呵~

...

Good Morning Siusiusu

Ha Ha如果約出來玩,去邊都無所謂啦,講到玩K1C就最踴躍,一call即到。我想其他家長/小寶都想一齊玩。

Crystal

CrystalSo,

係啦,你地K1C真係好多活動, so happy!

原帖由 CrystalSo 於 09-9-4 10:30 發表

Good Morning Siusiusu

Ha Ha如果約出來玩,去邊都無所謂啦,講到玩K1C就最踴躍,一call即到。我想其他家長/小寶都想一齊玩。

Crystal

原帖由 stliu 於 09-9-3 14:24 發表
siusiusu,

話你知, 有時問晉晉野真係好似推理遊戲咁架. 我問佢,佢隔離位果個係男定女, 佢都答唔倒架, 如果佢唔係K2生,我仲估佢究竟有冇返學添呀!
等我今日返去問下佢知唔知有個同學叫Moses...

...

Stliu
我有問亞仔有無識到同學,之前佢話驚老師駡所以無問,我想班內不能隨便說話。昨晚就話同Moses出去Tree House到玩,又因為全班做得慢,所以無得出去玩隧道。

子謙與熙熙唔同組,他話自己係香蕉組,都唔知真定假。

Uncle Sam

原帖由 CrystalSo 於 09-9-4 12:09 發表

Stliu
我有問亞仔有無識到同學,之前佢話驚老師駡所以無問,我想班內不能隨便說話。昨晚就話同Moses出去Tree House到玩,又因為全班做得慢,所以無得出去玩隧道。 ...

CrystalSo,

我問晉晉佢都係唔知人地叫咩名, 可能都唔係成日可以傾偈. 雖然orientation, 老師有講會俾時間佢地傾偈, 但可能係某個時間... 同埋小朋友可能唔使理人地叫咩名都可以玩一餐.

原帖由 CrystalSo 於 09-9-4 12:09 發表

Stliu
我有問亞仔有無識到同學,之前佢話驚老師駡所以無問,我想班內不能隨便說話。昨晚就話同Moses出去Tree House到玩,又因為全班做得慢,所以無得出去玩隧道。 ...

原帖由 keroro_him 於 09-9-4 12:37 發表
子謙與熙熙唔同組,他話自己係香蕉組,都唔知真定假。

Uncle Sam

Uncle Sam
佢話子謙之前無返學,真嗎??他話自已是蘋果組,可能不是坐附近,所以無一齊出去玩。
明天又是忙碌的一天,放假忙過返工。

熙熙好醒呀! 子謙9月1日請咗假。

返咗下午班,結果係星期六好節目 - 所有活動都要安排在星期六,游水 + 興趣班 ++ 明天下午的 seminar ,日出去到日落返 ,真係返工好D呀

原帖由 CrystalSo 於 09-9-4 13:23 發表

Uncle Sam
佢話子謙之前無返學,真嗎??他話自已是蘋果組,可能不是坐附近,所以無一齊出去玩。
明天又是忙碌的一天,放假忙過返工。

返工舒服過放假, 呢個頓悟真係一D都冇錯.

原帖由 keroro_him 於 09-9-4 13:56 發表

返咗下午班,結果係星期六好節目 - 所有活動都要安排在星期六,游水 + 興趣班 ++ 明天下午的 seminar ,日出去到日落返 ,真係返工好D呀

...

All,

講開返下晝真係好麻煩, Gaille係一定要瞓晏覺, 而家返下晝班, 佢就要10.30前一定要瞓著, 俾佢瞓一個鐘, 然後, 所有課外活動就全部推到09.00進行;

我老公一早下令, 星期六日唔可以再為左學野要奔波, 所以Gaille星期六淨係可以上晝去屋企附近上英文; 而星期日就完全無課外活動

其實我仲好想幫gaille排多一日鋼琴&一日phonic, 不過鋼琴學校就仲未排到時間俾佢, 而phonic.........要響度請教大家, 去邊度學好? 我聽人講九龍塘又一城有一間咩"john"既好, 但係我又無問清楚係叫咩名.........大家有無好介紹

原帖由 keroro_him 於 09-9-4 13:56 發表

...

siusiusu,

剛剛見到你個名出現, 所以入離look look, 因為我都想八下你set 比囝囝個schedule 行唔行得通, 係唔係可以係早上瞓到1個鐘, 因為我都少少想迫肥妹咁做, 不過 touch wood 佢放左學都無因為無左個afternoon nap 而變怪獸, 不過到正式返足咁多我鐘我就唔知啦.

我估你講個間phonics center 會唔會係 "jolly faith"呢, 肥妹都係呢間度學phonics 嫁, 不過呢輪由於老師流失的問題, 家長對center 有少少意見, 不過我估呢間學phonics 都應該ok同出名, 我肥妹跟個老師我老公就好滿意啦.  咁啱係我地講開條 thread (08/09 K1F)度, 佢地都講開呢間 center 呀, 你可以過去 look look.

原帖由 siusiusu 於 09-9-4 14:15 發表
All,

講開返下晝真係好麻煩, Gaille係一定要瞓晏覺, 而家返下晝班, 佢就要10.30前一定要瞓著, 俾佢瞓一個鐘, 然後, 所有課外活動就全部推到09.00進行;

我老公一早下令, 星期六日唔可以再為左學野要奔波, 所以Gaill ...

Cruxcat,

好開心禮拜五晚見倒你, 同埋一齊食飯...
臨走時, 我匆匆"塞"左少少車錢, 諗下又好似冇乜禮貌, 希望你唔好介意.

Stliu,

我都好開心跟你同其他mami見面,食飯傾計.你地個個真係好人又爽 ,之前我都驚阻住你地,但唔使一陣已傾到停唔到,真係連飯都可以唔食! 如果唔係夜要返屋企,真你唔想停.睇來我就來忍唔住過K1F條thread都搭嘴 .

嗰晚同你一齊搭車好開心,又可以傾多陣!你實在太客氣啦,係都要share車費. 你驚我唔要先'塞'俾我姐,點會冇禮貌呢!  

原帖由 stliu 於 09-9-7 08:54 發表
Cruxcat,

好開心禮拜五晚見倒你, 同埋一齊食飯...
臨走時, 我匆匆"塞"左少少車錢, 諗下又好似冇乜禮貌, 希望你唔好介意.

Cruxcat,

你都傾得開心就得喇, 我係真心叫你來, 又怕好似逼你咁架. 你咁斯文, 唔會俾我(地)嚇親就得了. 哈哈.

你真係得閒過下去K1F果邊傾啦. 其實都唔係真係好多係K1F架咋, 只係大家傾開嘛.

我又想問問你, 坐保母車呢, 佢地響大校落車, 使唔使行好遠先到學校呢? 雙子媽媽提我問埋呢樣, 我估係如果要行得遠, 怕晉晉對腳裝左摩打, 保母車EE睇唔住佢...

原帖由 Cruxcat 於 09-9-7 15:00 發表
Stliu,

我都好開心跟你同其他mami見面,食飯傾計.你地個個真係好人又爽 ,之前我都驚阻住你地,但唔使一陣已傾到停唔到,真係連飯都可以唔食! 如果唔係夜要返屋企,真你唔想停.睇來我就來忍唔住過K1F條thread都 ...

Stliu,

我真係好謝你叫埋我食飯呀. 好在你星期三先話俾我知, 如果唔係多幾晚訓唔著,因為太期待啦事實真係好開心.

我個樣咁嚴肅,希望無嚇親你地就真.

講番保母車, 上次開學我跟車了解過情況--學校入口係德雲道,所有保母車上落車就係多實街(近學校正門),咁即轉個街口行一小段路就到.保母會教小朋友先排好隊,等齊人後靠近牆行一個跟一個行入學校. 我見K1/K2學生好乖好定,保母ee又睇到實,加上路邊泊滿接送嘅私家車,無咁容易走出馬路,其實比根德道安全.只係落雨天麻煩d.

Hi All
昨晚問亞仔有咩做過:
1. 寫過"十"字
2. 出公園玩,去好遠過度,即邊度要出去,又不是???
3. 有上英文堂嗎? 無, 明天先見到Ms Ng
有其他家長報料嗎?

Uncle Sam
子謙玩到發燒,有可能玩Pet Society太興奮啦?期待星期六的約會,早日康復。

Crystal

Cruxcat,

你個樣都唔嚴肅, 我怕你悶就真, 不過我見你地都傾得好開心, 同埋坐你附近果幾個mami都係有女女, 應該都好0岩傾.

唔該晒你呀, 咁保母車都幾安全. 等我睇下我老公轉唔轉保母車啦, 佢話事.

CrystalSo,

Ryan真係叻, 我問晉晉, 佢都係十問九唔應, 如果佢唔係只係K2生, 我真係以為佢做左逃學威龍呀!

原帖由 Cruxcat 於 09-9-7 17:49 發表
Stliu,

我真係好謝你叫埋我食飯呀. 好在你星期三先話俾我知, 如果唔係多幾晚訓唔著,因為太期待啦事實真係好開心.

我個樣咁嚴肅,希望無嚇親你地就真.

講番保母車, 上次開學我跟車了解過情況-- ...
‹ 上一主題|下一主題