用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍嗚N班結果
樓主: tracycano
go

劍嗚N班結果 [複製鏈接]

我只想說, 你從interview當日既感受,而得出"這所學校不太錫小朋友"既conclusion並不真確。

我地有小朋友現正在校就讀既, 可以話到比你知我地小朋友既學習情況, 同老師既溝通, 老師對小朋友既關愛, 都令我地非常感動。但如果,你覺得我地既意見唔中肯,而唔想接受"網上發表km的幾好的意見影響",我都無話可說。始終你點去judge一件事, 點去決定入讀边間學校, 最直接受影響既係你既小朋友.

唯利是圖? 我更加唔明白...

無論如何, 我都希望你小朋友入到你喜歡而又適合佢既幼兒園.

原帖由 anteater 於 10-3-28 08:30 發表
當日所見,洗手間發哂霉,很懷疑衛生問題

感覺km好識"利用"...出動家長當義工,km好識利用家長作resources ,而interview當日想找個老師http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=109&cb=1 ...

My son is also studying at KM PN this year, last Saturday when my son when to KM, he has poo poo, so the teacher let me go into the toilet to clean for him, I didn't see any "發霉" in the toilet, it's so clean...

Also the teacher and principal is so nice to the students, like yesterday when my son attend the Mandarin and phonic class, the principal hold my son's hand and brought him into the classroom...

原帖由 anteater 於 10-3-28 08:30 發表
當日所見,洗手間發哂霉,很懷疑衛生問題

感覺km好識"利用"...出動家長當義工,km好識利用家長作resources ,而interview當日想找個老師http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=109&cb=1 ...

哎呀~ 我仲未收到信呀!
真係好緊張呀!

如果KM唔收既話,就要焗住留係方方度讀。

INTERVIEW個日之後,就覺得KM好過方方好多~

所以好想阿仔8月個時係去KM度讀

Interview當日雖然比較亂(1:40pm),但見有咁多有心的KM家長當義工,而又真心有禮地幫其他家長安排面試,都覺學校家長關係應該不錯。唔知KM家長可否confirm吓呢?

放心, 當然會有人唔讀啦...我就係其中之一lor.....另外我還有一個朋友都係會放棄offer (am class)....所以waiting list 的媽媽你地有機會gar..

原帖由 小克 於 10-3-28 12:07 發表
PM class, waiting list only, 即係冇機會啦, 點會有人唔讀?  好似好多人都係入倒 PM class?
算啦, 見interview當日情況.....  

我阿B都得o左呀(pm class) , 08年1月大仔, IN12:40, 但IN完已經14:00, 當時的確好混亂, 不過我覺得無所謂, 因為我只係想搵間適合阿B既學校, 畢竟學校又唔係商業機構, admin做得唔理想, 都可以理解.

我係waiting ar, 睇黎都冇reject letter.....所以都唔洗諗....寄望其他嗰兩間....(LH & Vic)

我都知道km在網上評價很高,所以我才會去interview,不過km真是這麼多學校中,安排最差的一間,真的希望能改善,因為這樣真會令到很多家長反感的,其實我也想老公會對km改觀,但interview當天的安排都先入為主了

I have two sons.  The elder one is currently in K1 class.  My younger son was also accepted in N1 pm class.  I think the school is very good and my son loves going to school very much.  If this is not a good school, then I will not apply the N1 class for my younger one.  I will definitely choose this school.

原帖由 TVb08 於 10-3-27 17:56 發表
我個仔(0806)都係waiting, 佢地好似收大仔多d喎,不過我都預左唔收....

6月係大仔了

原帖由 MyMary 於 10-3-28 21:10 發表
小女有幸獲 樂基(KLT)及劍鳴 offer N1 班,但兩間口碑都好好,真的很難選擇。K1可能再考SC及KV,現小女英文比較好,想學好d中文,大家唔知有冇好提議?謝謝。 ...

你個B真叻,in時有乜袐訣?

如果是我亳不考慮HKPS 啦

原帖由 MyMary 於 10-3-28 23:44 發表
Interview當日雖然比較亂(1:40pm),但見有咁多有心的KM家長當義工,而又真心有禮地幫其他家長安排面試,都覺學校家長關係應該不錯。唔知KM家長可否confirm吓呢? ...

你有小朋友讀緊kinders就知唔做吓義工唔係幾好,今次唔做下次都要做,次次唔做就.......

hi brrbaby2007, 其實個人覺得in樂基同KM好唔同,樂基一對一,問問題多d,伹都是一般的問題,亦就可因小朋友反應而調較問法,嗰日啊女狀態好,問的大都答及做到。而KM嗰日就Group in,聽音樂跳舞,聽故事做動作,嗰日啊女就累d,做得冇咁好,因為等成個鐘先有得in,in完都以為唔得,因為是睇小朋友反應為主,說話其次。

"如果是我亳不考慮HKPS"
為甚麼呢,大家好似差唔多?

原帖由 brrbaby2007 於 10-3-29 09:26 發表

你有小朋友讀緊kinders就知唔做吓義工唔係幾好,今次唔做下次都要做,次次唔做就.......

i see.....i see...

未收到信呀...是否等於冇機會呀.....

原帖由 MyMary 於 10-3-28 23:44 發表
Interview當日雖然比較亂(1:40pm),但見有咁多有心的KM家長當義工,而又真心有禮地幫其他家長安排面試,都覺學校家長關係應該不錯。唔知KM家長可否confirm吓呢? ...

講真每次做義工都好開心,因為多數同係同班同學o既家長負責同一個崗位,好多時大家都可以交流o下,亦可以有個機會睇睇小朋友o係學校o既情況,因為唔只係做interview,所以會對學校o既了解加深咗。

收到信, 只係waiting list.

我哋係細女(0708). 好upset, 無一間收. 亞女應該無n1 讀.

原帖由 Agenda 於 10-3-29 10:53 發表

我哋係細女(0708). 好upset, 無一間收. 亞女應該無n1 讀.

今日收, 定係星期六??

原帖由 MyMary 於 10-3-29 10:03 發表
hi brrbaby2007, 其實個人覺得in樂基同KM好唔同,樂基一對一,問問題多d,伹都是一般的問題,亦就可因小朋友反應而調較問法,嗰日啊女狀態好,問的大都答及做到。而KM嗰日就Group in,聽音樂跳舞,聽故事做動作,嗰日啊女就累d,做得冇 ...

每個人既要求唔同,冇謂講得o甘直接了,如想學好中文不如啓思K1再轉

原帖由 Agenda 於 10-3-29 10:53 發表

其實都唔一定要讀n1,有不少朋友k1至讀,
‹ 上一主題|下一主題