用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望學校 (幼稚園) 德望幼稚園 - 今日可交表嘞...
樓主: Bonnie
go

德望幼稚園 - 今日可交表嘞... [複製鏈接]

2揀1我會揀德望, 但係培正要交form先知面試時間,
分分鐘排一大輪原來係撞左時間去唔到!

原帖由 MC-煎 於 10-11-4 12:03 發表
27號, 咁咪撞培正, 唉! 二揀一, 我會去培正啦我諗!
果度有些少遠, 搬屋就得細,大人返工又好唔方便!
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

我會揀培正,原因:男女校,講明直升,老牌名校。(純粹個人意見):)

身邊唔少朋友都視培正為首選,
當然佢係一間好好嘅學校,
而我prefer德望或者因為我係catholic!

原帖由 BallBall417 於 10-11-4 14:40 發表
我會揀培正,原因:男女校,講明直升,老牌名校。(純粹個人意見):)
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

原帖由 EggEgg08 於 10-11-4 14:31 發表
其實如果全家都唔係教徒係唔係冇機會呢?

絕對有機會
我全家都無宗教信仰

純粹個人睇法,中學同小學都係德望略勝培正一籌。

當然我都非常同意培正係一間好好嘅學校

Exactly agree..... both Good Hope and Pui Ching are good... but I will rather choose Good Hope.

原帖由 B.B.BaBa 於 10-11-4 14:57 發表
純粹個人睇法,中學同小學都係德望略勝培正一籌。

當然我都非常同意培正係一間好好嘅學校

Yes... i agree! I prefer GHS, as it is an English school.

原帖由 charlotte2008 於 10-11-4 18:38 發表
Exactly agree..... both Good Hope and Pui Ching are good... but I will rather choose Good Hope.

同意 , 不過位家長選培正都好啊, 可以俾番個機會予其他心儀德望的家長~

我今年無得揀培正住, 因為細女下年先報得 ...

我係70後, 我中學既時代GHS and 培正係唔同level的;現在唔知有冇變?
原帖由 luilui007 於 10-11-4 23:21 發表

同意 , 不過位家長選培正都好啊, 可以俾番個機會予其他心儀德望的家長~

原帖由 lawhyc 於 10-11-4 23:49 發表
我係70後, 我中學既時代GHS and 培正係唔同level的;現在唔知有冇變?

今時今日, 培正似乎/已經成為好多家長既first choice

不過咩都假...收佐先算.....有是但一間offer已經好似中六合彩喇...未敢諗什麼選擇...

我囡囡係07年尾細B, 當初都係想報PC,但係因為年齡不合符要求而放棄報讀, 當時心想下年一定要做大B再試過。。。
但後來有一間自己一直心儀既幼稚園收左,再加上囡囡十分鍾意呢間學校,最後就打消了今年再報讀PC既念頭了!

我囡囡依家讀緊GHS:)

回覆 1# MyAshley 的文章

Me too...same case as u!

Me too!!! Same Case as you!

原帖由 MyAshley 於 10-11-5 01:10 發表
我囡囡係07年尾細B, 當初都係想報PC,但係因為年齡不合符要求而放棄報讀, 當時心想下年一定要做大B再試過。。。
但後來有一間自己一直心儀既幼稚園收左,再加上囡囡十分鍾意呢間學校,最後就打消了今年再報讀PC既念頭了!

...

我都係70後. 因為以前中中少d, 培正好似差過英中咁lor. 而家, 周圍都係中中, 培正成為了中中一哥lor. 而且, 培正話著重英文, 會放多d資源係英文.

原帖由 lawhyc 於 10-11-4 23:49 發表

請問GH老師有愛心和耐性嗎?
一個星期有多少堂 & 多少時間 上英文和普通話? 多NET TEACHER嗎?
有沒有課外活動給學生參加?

謝!

原帖由 MyAshley 於 10-11-5 01:10 發表

...

原帖由 kwanlam818 於 10-11-4 18:54 發表
Yes... i agree! I prefer GHS, as it is an English school.

我就調返轉, 因為培正係中中。
我知道老婆有左後, 3個月內, 賣晒車賣晒屋咁外國返來! 我唔想我的細路係條香蕉, 第時同我講: “ I am American, not Chinese!"

原帖由 Joann 於 10-11-4 12:43 發表
我細囡咪0712既細囡囉,佢又係冇讀N班,起初佢入到GH KG的確學嘢同適應比其他大B既同學慢,但經過班主任(Miss Yiu)不斷與我溝通,教我點協助+訓練細囡適應學校,依家細囡唔只跟得上學校進度,老師仲讚佢專注力好,好專心上 ...

miss yiu 很好呀

我都係70後, 讀個間U都有收培正&德望生, 不過都覺得當時幾唔同level, 唔知而家係唔係唔同晒..

其實德望班女仔我唔熟, 印象中佢地英文都ok同埋都醒醒目目, 但係我見到"包艇"o個d同學好多都係培記出黎, 佢地唔係唔勤力bor, 開學第二個禮拜已經o係library蒲溫書, attitude好好, 但係可能我地科好多好長好深既英文terms, 佢地無論幾努力, 好多時都唔係幾好成績...有d甚至只係將目標訂在但求合格, 唔駛retake...我地私底下都覺得佢地幾慘

反而英文學校上既, 好多時只係考試前一兩個禮拜甚至一兩日才開始溫書, 但成績好好多亦輕鬆好多...

或者呢十年八年培記唔同左啦, 但基於以上經驗&陰影, 二選一我必定選德望, 或者應該話, 無論如何, 我一定選英文or 中英學校, 個底打得好, 畢生受用

原帖由 CHP 於 10-11-5 11:29 發表
我都係70後. 因為以前中中少d, 培正好似差過英中咁lor. 而家, 周圍都係中中, 培正成為了中中一哥lor. 而且, 培正話著重英文, 會放多d資源係英文.
‹ 上一主題|下一主題