用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (急)香港華仁 vs 救恩,應該怎取捨
樓主: ykha
go

(急)香港華仁 vs 救恩,應該怎取捨 [複製鏈接]

How about
浸大附屬XX, 嶺大同學....,港大同學,皇仁舊生xx
英皇舊生...
:loveliness: :loveliness: :loveliness: ?
Misleading:( :( :(

原帖由 milkonline2 於 10-11-25 01:00 發表
有人問你, 你讀邊間學校? 答:港"大" 都大聲啲呀...........   

I don't know much about KY, but I know that WY's students' moral/ ethical standard is high.:D :D

原帖由 輝輝的媽媽 於 10-11-25 08:36 發表
I am a Wah Yan mum, my wahyanite is enjoying his school very much. The school though is consider to be a traditional school, uses a lot of encouragement methods to help the children to grow and work h ...

原帖由 carolchanym 於 10-11-24 11:23 發表

非常同意你的說法.
我囝現正就讀小一, 剛準備好一些禮物以響應"善普施聖誕禮物行動", 讓他能關愛別人, 明白"施比受有福"的道理及珍惜自己所有的...
亦有"食物銀行"可自由損出食物給有需要的小朋友, 今早他才帶了些"面食"回去呢...
昨天才完成了"赤腳行動", 讓他們親自感受冇鞋著的滋味, 我囝話個地下好硬同好凍喎...
這的確是一所非常有愛心的活動教學學校, 不能與傳統教學的比較, 因橙不同香蕉嘛...
但我對他們的校車服務就非常不滿...

請問小學部和幼稚園部的校車是不一樣的嗎?

我個小朋友曾坐過幼稚園的校車,非常之好喎.司機叔叔及跟車保姆都好好.

今年就不知道校車的安排如何了

Wah Yan is good!!

Especially the secondary school, both on HK and Kowloon side are good schools!!

Not related to religion as Wah Yan, though a Catholic schools, very open and encourage independent thinking ... I have lots of friends from Wah Yan, really good schools!!

My boy aim at Kowloon Wah Yan...secondary school!

原帖由 thomasha 於 10-11-24 16:24 發表
我咁o岩都係要揀呢兩間,好彩你開個主題先,我就可以揩o下油水。

大部分BK外的朋友都建議我地揀華仁,因為佢有名氣,有直屬中學 (不過直升比率只有六成左右),校風又唔錯,不過亦有幾位基督徒家長就極力推薦救恩,話佢校風好,教得 ...

其實兩間都是好學校, 如果錢不是一個考慮, 還是選一間近屋企的吧. 小朋友會無O禁辛苦. 我相信你囝囝無論最後讀哪間學校, 都不會後悔的.
你最後選哪一間呢?

王國長老

由你口述都足夠架喇,
因為華小跟30年前環境無咩大變(我老公話),
金魚缸仍叫金魚缸,你明我講邊度架喇?!
操場亦同以前一樣,有好多個龍門架,
而且小一旅行仍然係去灣仔峽公園,
40年不變,有無鈎起你既童年回憶?

我個仔係華小度過左六個年頭,
你問我華小如何,我好滿意!
好多人話華仁成績今非昔比,
呢樣我唔否認,但係咪真係好差呢?
又未必,當中好多成績好到過大塘架。
如果你讀一間無直屬中學既小學,
最終小六升中又一樣想考華中,
咁就當然入華小佔優,有直屬額嘛。
華仁仔既德行素質,依舊保持,
呢樣好緊要,我個人非常重視。
我仔剛升上中一,讀得非常開心,
仲成日同佢老豆係星期六返學校打波,
你係舊生,得閒返去行下,
同d 師弟傾下計,你自然心中有數,
好過係度問家長,不如去問下用家啦。

原帖由 ykha 於 10-11-24 09:22 發表
Thank you for your understanding and sharing.

The case is a little more difficult for me because WY does not let us tour around any part of the campus.  My son could only have my verbal description ( ...

我都係舊生,當年o既回憶仲好清楚,金魚缸我都有幫手打理;操場,禮堂等等仍然好記得。諗唔到佢地小一旅行仍然堅持去灣仔峽公園(我地當年係1-3年級都係去o個度),唔知四年級係唔係仲係去石澳呢?

華小好似唔開放俾其他人入去 (最近兩次去都係限去小食部隔離個活動室搞手續),華中就開放好多,假期幾乎係自由出入。

各位看官,唔好意思,我o既童年回憶可能會悶親大家。
原帖由 麟媽媽 於 10-11-26 00:42 發表
由你口述都足夠架喇,
因為華小跟30年前環境無咩大變(我老公話),
金魚缸仍叫金魚缸,你明我講邊度架喇?!
操場亦同以前一樣,有好多個龍門架,
而且小一旅行仍然係去灣仔峽公園,
40年不變,有無鈎起你既童年回憶?

我個仔係 ...

YKHA 同 thomas
你地最後決定左邊間??

我揀左華仁,自行報華仁o既家長,對唔住喇,希望遲d有其他學校取錄小兒,先至有權放返個位出黎喇。

至於救恩備取生o既家長,希望你地其中一人受惠。
原帖由 ferrynferry 於 10-11-26 12:08 發表
YKHA 同 thomas
你地最後決定左邊間??

100% Wah Yan.

差d就作出歷史性的創舉....
無知是福

Thomasha,

I really thought you wil opt for KY! Me too decided to go for a traditional school instead of a DSS with new teaching approach.

A very difficult choice indeed. Hope we all are right!

Megabee

原帖由 thomasha 於 10-11-26 03:16 發表
我都係舊生,當年o既回憶仲好清楚,金魚缸我都有幫手打理;操場,禮堂等等仍然好記得。諗唔到佢地小一旅行仍然堅持去灣仔峽公園(我地當年係1-3年級都係去o個度),唔知四年級係唔係仲係去石澳呢?

華小好似唔開放俾其他人入去 ( ...

原帖由 thomasha 於 10-11-26 12:13 發表
我揀左華仁,自行報華仁o既家長,對唔住喇,希望遲d有其他學校取錄小兒,先至有權放返個位出黎喇。

至於救恩備取生o既家長,希望你地其中一人受惠。 ...

我係你都會去華仁~
我個囝無舊生老豆~

其實係一個幾難o既決定,我地呢代人,上承傳統教育,過去算是行得通的,不過漸被批抨為不合時宜,而華仁的確在學業方面o既表現不復當年勇,係不爭o既事實;下啟活動教學,可以令學習過程更開心,更能促進思維;夾在兩者中間,要在 "舊派" (有往績支持) 和 "新派" (好多專家話好) 之間去揀。

雖然我個仔叫做谷得,但我唔係好想谷佢,因為好容易破壞佢而家對學習o既興趣同渴求,而且佢比較文靜,我地想佢開朗d,呢樣對佢o既成長更重要。講真,如果救恩有一條龍中學,我地o既決定可能好唔同。

The world has really changed.  I also never expect one would compare WY with 救恩 (honestly i haven't heard much of this school before).

I believe WY may not be the best school academically, but it's still amongst the top tier schools.

This topic is already out-dated.  Even WY has been given up for another school already. :)
原帖由 wlmom 於 10-12-14 12:10 發表
The world has really changed.  I also never expect one would compare WY with 救恩 (honestly i haven't heard much of this school before).

I believe WY may not be the best school academically, but it's ...

Go for Wah Yan for sure

I don't know much about Wah Yan primary but WYCHK and WYK are definitely top tier schools

原帖由 thomasha 於 10-12-14 12:39 發表
This topic is already out-dated.  Even WY has been given up for another school already. :)

從無諗過救恩可以同華仁相提並論, 請問樓主同thomasha最終揀咗邊間?
‹ 上一主題|下一主題