用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 轉載: 讓英皇書院負起縮班責任
樓主: dolala
go

轉載: 讓英皇書院負起縮班責任 [複製鏈接]

前面提過鹵八老板娘話佢地嘅鹵水大肝好味過法國鵝肝,好多人都会一笑置之,我却認為有其道理。做法唔同,效果大不同:鹹香鹹香,試問誰吃過香過鹹魚嘅鱼?本地A貨鵝肝,經鹵水一鹵,好味過法國鵝肝未定呀。

新年果晚,我o地都有買鹵八外賣, 當時個老板娘話佢地嘅鹵水大肝好味過法國鵝肝, 我唔信,買著 HK$15 果o地, 當然唔掂,又硬又無味。 我中意鹵八嘅鴨脷,等我哩排食小 d, 儲返個 quota 食鹵水大肝。

哩幾日天氣凍,好想食[強記]豬骨粥 + 糯米飯外加多一條潤腸。

回覆 72# edea 的文章

版主,

很多BK會員是基於你們現有政策在這裡表達意見的。 如果有新規定,請公報後才實行及請針對新的問題施行新政策。

王國長老

原帖由 kaykaychow 於 11-1-11 14:43 發表
版主,

很多BK會員是基於你們現有政策在這裡表達意見的。 如果有新規定,請公報後才實行及請針對新的問題施行新政策。

放心, 版主不會未公佈新政策就已經實行. 而且我地並冇打算推行新政策, 版規如舊.

回覆 83# edea 的文章

多謝反饋!

原帖由 edea 於 11-1-11 14:53 發表

放心, 版主不會未公佈新政策就已經實行. 而且我地並冇打算推行新政策, 版規如舊.

edea 版主:

上次多謝你幫忙激活舊戶口.  但唔知點解, 自此發出 PM 有問題.  錯誤訊息如下 ...

//請檢查您的電腦的時區設置是否設定為 :HKSAR GMT+8 及日期時間:2011-01-11 23:39:10
如設定後問題仍未解決, 可參考以下網址有關「寄PM 時出現"invalid input"怎麼辦?」的設定:http://forum.baby-kingdom.com/thread-2921690-1-1.html//

經檢查後無誤, 問題仍未解決.

王國長老

囝囝爸:

你介唔介意去故障報告版問?

http://forum.baby-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=706

管理員會直接跟進, 因為技術上的事宜我都不太認識....抱歉...

edea

王國長老

囝囝爸:

我見到呢個topic, 唔知同你情況係咪一樣...

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=3571065&extra=page%3D1

原帖由 judy 於 11-1-11 14:21 發表

林行止話鵝肝有益健康。我聽佢話,吃了多次獅頭鵝肝,一副15元,又好好食。

喂,你又話100蚊副,究竟幾錢?食邊樣好呢?天寒地凍,坤記嘅白鱔煲仔飯加豬骨煲好似重吸引,又近啲添。哎哟,諗到頭痛。

原帖由 edea 於 11-1-12 10:40 發表
囝囝爸:

你介唔介意去故障報告版問?

http://forum.baby-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=706

管理員會直接跟進, 因為技術上的事宜我都不太認識....抱歉...

edea ...

edea 版主 :

會試下自己解決.  我戶口七年前註冊親子王國, 但現時在親子王國也不能發文.  或如不能解決, 有需時用「囝爸爸」戶口, 不過未試過得唔得.

唔該哂 !

有冇人知今次孫公用了甚麼方法令到新界北咁多校長同佢一齊做呢齣大龍鳳,連鄧顯都死死棄撑縮班。

喂,你又話100蚊副,究竟幾錢?食邊樣好呢?天寒地凍,坤記嘅白鱔煲仔飯加豬骨煲好似重吸引,又近啲添。哎哟,諗到頭痛。

嗰隻老板娘叫大肝,比獅鵝肝大3-4倍到。是A貨法國肝。比獅鵝肝軟好多,不過就冇獅鵝肝咁香,擦到面包。

新年果晚,我o地都有買鹵八外賣, 當時個老板娘話佢地嘅鹵水大肝好味過法國鵝肝, 我唔信,買著 HK$15 果o地, 當然唔掂,又硬又無味。 我中意鹵八嘅鴨脷,等我哩排食小 d, 儲返個 quota 食鹵水大肝。

冇錯,獅頭鵝肝水準不穩定。有次有人去新記,我搭人買肝,硬到起沙。我估係鵝肝太小而浸太久之原因。

Dear Judy

食咗啦,係$100副,我重買咗啲獅頭鵝肉同鴨舌。再到泉昌買喱魷魚,跟手到靠得住買兩隻糭(此糭不錯,雖不及經我家上下十數口人經多年極嚴格鑑定後而列入國家級美食遺產的嫲嫲靚糭。惜後者為節日限定商品,平日只有以靠得住糭頂住),加上先前在時代廣場 citysuper 買咗嘅羅馬生菜同幾片Parma ham(該部門嘅阿姐態度一流,cheese 好,Parma ham 又好,試到啱先買),就係一頓極豐富嘅晚餐。惜在弄 caesar salad 時才發覺食開嘅 croutons 已用完,好彩臨時係百佳買嘅都唔錯。

鵝肝唔錯,但老板娘話好食過法國鵝肝就見仁見智喇。可能佢同「扒王之王」嘅嚟比較(但我可能唔公平,因我未食過後者。後者多年前開業時幫襯過一次。不要說要跟太平館或新寧這些豉油西餐名店比,我寧願光顧波士頓或花園)。可惜只吃了三塊,妻子就將之封存,話要今日送俾其他人「分甘同味」。鴨舌尚可,稍嫌煮得「透」了些少,「淋」身咗啲。鴨舌昔日的雪園或金巴利道的一品香都不錯。但「曾經滄海」,食過台北老天祿的鴨舌,就......但鹵八賣35蚊四両,算是很便宜了。至於鵝肉,恕我「情人眼裏」,若你問我朱玲玲靚啲,抑或妻子靚啲,我都會真心實意講係後者。(若俾佢睇到呢句,會唔會過兩日帶我去 Chesa 擦番餐鬼佬邊爐呢?)

其實,古語有云:「安得美食千萬餐,大庇天下寒士盡歡顏。」唔好講乜嘢精神境界呀,若老百姓若每日所想的,只是今餐整乜餸,你話幾好呢?哎喲,學埋古德明啲衰嘢,講乜都拉埋政治嚟講添。

P.S.我深圳嘅兄弟打咗電話催你過數未?

原帖由 uncleedward 於 11-1-13 01:15 發表
有冇人知今次孫公用了甚麼方法令到新界北咁多校長同佢一齊做呢齣大龍鳳,連鄧顯都死死棄撑縮班。

講飲講食咩好。起碼你係九記排隊,冇變態佬過來押你去十記。

Uncle,

知你中意睇戲,[讓子彈飛] Ok 嗎?  我好中意葛優。

原帖由 uncleedward 於 11-1-13 01:15 發表

岩岩新聞話唔會減自行收生額, 甘樣縮班法鄧顯梗系制啦,我諗KINGS都肯定會縮班啦.....

原帖由 Sumyeema1 於 11-1-13 12:05 發表
Uncle,

未睇。但似乎評論都係集中喺當中嘅政治含意,咁即係......

原帖由 Sumyeema1 於 11-1-13 12:05 發表
Uncle,

睇完今日蘋果蔣芸的評論,更有點提不起興趣,個人覺得大陸這一代導演,無論張藝謀也好,馮小剛也好,姜文也好,葛優也好,他們在中國電影史上扮演的角色已演盡了,再無復年青時的光彩。但妻子口味素來不同,她已說這兩天會帶我去看。

未睇。但似乎評論都係集中喺當中嘅政治含意,咁即係......

昨天看了,幾好看。七分胡鬧,三分正經。買官賣官,土豪作惡,中國一向如是,所以戲之前4/5,雖不缺槍戰死人,但大可看得嘻嘻哈哈。後1/5來料。張麻子和土豪正式决斗。平民百姓寧可關好門窗,張麻子出盡百寶,讓百姓在憤怒中暴發,可惜,都無人肯跟随。最後,張麻子努殺假土豪,百姓才一哄而上,將土豪身家哄搶一番。土豪5代積壘,一夜成空。

這五代5代積壘,一夜成空,耐人尋味。

原帖由 judy 於 11-1-17 09:42 發表

昨天看了,幾好看。七分胡鬧,三分正經。買官賣官,土豪作惡,中國一向如是,所以戲之前4/5,雖不缺槍戰死人,但大可看得嘻嘻哈哈。後1/5來料。張麻子和土豪正式决斗。平民百姓寧可關好門窗,張麻子出盡百寶,讓百姓在憤怒中暴發,可惜 ...

剛坐下來想寫,被你佔先。昨晚也看了,雖不滿座,但觀眾頗多。

可一看,比蔣芸說的要好點。痞子氣未至於,但葛優、姜文一貫北京人的耍嘴皮,爺氣。就是姜文妻演的花姐,看得令人頭皮發麻。不需理會片子當中含意,其實是一部不用帶腦看的電影。

妻子拋下一句「普通」。大概是嫌她喜愛的陳坤給浪費了。
‹ 上一主題|下一主題