用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 深水埗有好小學嗎?
樓主: ankle
go

深水埗有好小學嗎? [複製鏈接]

我好想知, 因9月要填表啦, 可否pm我, 謝謝!

原帖由 jenny_wong 於 11-4-1 19:29 發表
呢間小學我係扣門入去,因為上年派位我大大話話都填咗十五間學校,最後竟然黑到無一間入到............而且仲派咗去嗰間五邑xx學校,嗰間仲要係小一開得一班,得16個學生,我係死都唔會比個女喺嗰到讀.至於愛德......我 ...

原帖由 chicken 於 11-4-1 22:50 發表
我好想知, 因9月要填表啦, 可否pm我, 謝謝!
其實呢間學校嘅行政都幾混亂,例如放學留校上興趣班咁......好似我個女咁,逢星期三上珠心算班,咁我地係坐校車嘅,學校要求我地每一次都自己通知校車叔叔今日唔洗接放學(留校學興趣班係冇校車接送)ok,冇得接咪冇得接low,好多小學都係咁,但係問題係點解每一次都要自己通知?如果父母忘記咗打電話咁點算呢?有一次,我真係唔記得打電話通知校車叔叔,但係我個女醒目,放學時舉手想同班主任講聲今日要學嘢唔搭校車,但係班主任冇聽我個女講任何嘢就趕佢出課室上校車,唔夠30分鐘,佢終於發現我個女要學嘢,so,佢打嚟我公司話比我知嘅時候仲要係完全冇提到佢冇耐心聽我個女講任何嘢就趕佢上車,佢只係想話比知阿女已經上咗校車返緊屋企,我當其時聽到真係好嬲呀!!我話比佢知,佢返到屋企樓下係唔會有人接佢,因為阿嫲已經在學校途中,阿女又回家途中,我反問個班主任,一個老人家去到學校接唔到個孫,一個6歲女仔返到屋企樓下冇人接,佢地兩個有啲咩事係咪你負責先?佢只係講咗句對唔住,我又問佢,點解你地學校唔可以出一個表,有晒學生學嘢嘅時間表,比校車叔叔照單執人仔上車?次次都要通知你唔煩我都嫌煩la,班主任回覆我話唔可以喎......佢話因為校車係外判公司,唔屬於學校喎?好想好想問佢一句,大部份學校校車都係外判la,點解人地學校又可以做到呢點,你地就唔可以?另外,學校喺石硤尾,我地住喺荔枝角,明明8點3上堂,校車7點到,阿女話好早返到學校,但係又唔比咁早入課室,早排咁凍,都要企喺操場食風,(新校舍係超級猛風的)食風食到夠鍾先比入課室.仲有好多,下次再講.

我仲要係上學期考完試攞咗成績表即刻走人轉校,下學期即插去第二間學校.

原帖由 jenny_wong 於 11-4-2 17:54 發表
我仲要係上學期考完試攞咗成績表即刻走人轉校,下學期即插去第二間學校.

咁你個女而家轉左邊間呀? 可唔可以分享下?

我當年幫小兒揀1)善導 2)聖紀文.
入了善導.依家係長天讀緊高中喇~

原帖由 AmyLam2007 於 11-4-2 18:58 發表

咁你個女而家轉左邊間呀? 可唔可以分享下?
到食飯問題,愛德係唔可以中午送飯去學校嘅,問過學校點解唔比中午送飯?(因為早前差唔多成個月都好凍,我99朝早5:30起身造飯,6:50比個孫帶飯返學校,好多時個飯到中午時已經凍冰冰,阿女食咗一半都冇就話食唔落)學校話因為成日有啲神經失常嘅人成日送啲垃圾飯盒去學校喎,所以取消咗中午送飯呢個時段,叫啲學生自己上學前帶飯盒回校or幫襯學校嘅午膳供應商,即係話想食熱辣辣嘅飯就一定要惠顧學校嘅午膳供應商,食自家飯就要用飯壺都係凍嘅飯

原帖由 jenny_wong 於 11-4-1 19:29 發表
呢間小學我係扣門入去,因為上年派位我大大話話都填咗十五間學校,最後竟然黑到無一間入到............而且仲派咗去嗰間五邑xx學校,嗰間仲要係小一開得一班,得16個學生,我係死都唔會比個女喺嗰到讀.至於愛德......我 ...

唉~~~今年派位唔知點算好..仲要等到6.4才知結果>_<
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

原帖由 circle119 於 11-4-4 23:46 發表

唉~~~今年派位唔知點算好..仲要等到6.4才知結果>_
記得上年放榜嗰日我傷心到衝返屋企入房喊咗好耐至停,因為真係覺得好似世界末日咁,喊完咪又係死死地氣逐間逐間去叩門......不過最唔開心最不安嘅日子都過去咗,曾經有人講過:機會係留比啲有準備嘅人,我真係好認同,你都唔洗太擔心la,不過,曾經有同事同我講過:做乜你地呢家人成年嘅節目都係叩門嘅?我聽完都覺得好好笑,又係喎!真係叩門叩足一年喎!

原帖由 jenny_wong 於 11-4-4 23:19 發表
到食飯問題,愛德係唔可以中午送飯去學校嘅,問過學校點解唔比中午送飯?(因為早前差唔多成個月都好凍,我99朝早5:30起身造飯,6:50比個孫帶飯返學校,好多時個飯到中午時已經凍冰冰,阿女食咗一半都冇就話食唔落)學校話因 ...

乜呢間學校咁既???
但小朋友讀書方面又如何?

我想同個仔抽呢區, 因為媽咪在這區.
原先睇左荔天, 好鍾意, 應該係第一志願.
但, 第二就無乜心水, 諗住愛德.
唔多鍾意協和, 因為睇過佢上次個遊戲日, 覺得D學生一般.
瑪小的學生就過於文靜, 唔夠活潑, 我個人唔多buy

自己居於天水圍, 入到直資最好, 否則有排煩.

原帖由 jenny_wong 於 11-4-5 00:20 發表
記得上年放榜嗰日我傷心到衝返屋企入房喊咗好耐至停,因為真係覺得好似世界末日咁,喊完咪又係死死地氣逐間逐間去叩門......不過最唔開心最不安嘅日子都過去咗,曾經有人講過:機會係留比啲有準備嘅人,我真係好認同,你都 ...

真係叩門叩足一年喎....why?
不是只是放榜那天及个个星期?才有得叩咩?

C啦....凖備乜好....要凖備幾多份才夠
仲有2個月時間
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

原帖由 莎莎莉莉 於 11-4-5 13:28 發表

乜呢間學校咁既???

唔多鍾意協和, 因為睇過佢上次個遊戲日, 覺得D學生一 ...
荔天好吖,上年呀女好多同學仔都揀呢間做第一,而且都有好多順利入咗呢間,有啲仲要係15分入去tim,其實愛德.........我自己覺得佢地對啲成績比校差嘅學生唔係咁多關注,反而係對啲低收入家庭關注多啲,好似放學功課輔導班咁,只係比啲低收入家庭參加,即係話你地其他唔係屬於呢個組別嘅就唔可以參加,要補習就要自己比錢出去街外補.

乜呢間學校咁既???

唔多鍾意協和, 因為睇過佢上次個遊戲日, 覺得D學生一 ...
好嘞,然之後有段時間(大約2個月)阿女成日放學返屋企都唔見咗啲嘢,唔見過嘅有中文課本la,作業la,詞語簿la,自己買嘅課外讀物la,圖書館嘅圖書la,不同種類嘅文具la,同班主任反影咗好多次,我以經開到口話懐疑隔離位個同學攞咗,到最後我問佢,你係咪要我個女每個小息都唔好去洗手間長期留喺課室看守住個書包??之後佢咪話比嗰個同學嘅家長知,再之後第日阿女放學後,所有唔見咗嘅嘢有人偷偷地趁小息放番晒入個書包,連唔見咗嗰本圖書館嘅書都有人幫我還咗tim,然之後經我再三要求,班主任拖到12月先至肯同我個女調位,我感覺係老師太忙太忙,對啲成績差同埋比校曳嘅學生冇晒辦法,好似自生自滅唔多想理咁.

乜呢間學校咁既???

至於喺愛德讀書方面,其他同學仔我唔知,以我個女為例,佢喺上學期嘅成績表係全級頭三名內,但係我又唔覺得佢係真係咁好喎,因為佢平均分都唔過95,有乜理由係頭三名內吖??而我一路都冇同其它家長交流過任何嘢,好多時上興趣班我自己接放學,等嘅時候聽到啲家長好多都係圍埋一堆請講啲鄉下話,我都唔知佢地講乜,無從交流........

原帖由 circle119 於 11-4-5 23:26 發表

真係叩門叩足一年喎....why?
不是只是放榜那天及个个星期?才有得叩咩?

C啦....凖備乜好....要凖備幾多份才夠
仲有2個月時間
上年都係6月放榜,由第一至第八個志願我地都有去扣門,之後係其中6間有得見,見咗6間都有5間收咗,最後聽人講就喺呢5間入面揀咗愛德,由始至終我地都冇打算報私小或直資,因為學費車費雜費興趣班費書費都好甘,萬一成績追唔到仲有補習費,我地並唔係超高收入人仕,而津校係唔洗特別準備啲咩,上年我都係準備咗出世紙,註冊證,自行收生copy,統一派位copy,k2 and k3成績表,校內得獎證書,校外興趣班證書,影印咗6份,釘好咪叩一間交一份,叩6間交6份,諗番起都覺得好簡陋,hehe,我自己覺得最最重要都係睇個小朋友嘅面試表現,到讀完個上學期我淨係攞住阿女個成績表再去第二間叩門low,不過今次有啲難度,睇完成績表仲要比佢地學校啲考試卷比阿女做多次,睇個小朋友個程度及唔及得上先至決定收唔收

jenny _wong

多謝你的寶貴意見

原帖由 jenny_wong 於 11-4-7 00:01 發表
至於喺愛德讀書方面,其他同學仔我唔知,以我個女為例,佢喺上學期嘅成績表係全級頭三名內,但係我又唔覺得佢係真係咁好喎,因為佢平均分都唔過95,有乜理由係頭三名內吖??而我一路都冇同其它家長交流過任何嘢,好多時上興 ...

選擇抽深水埗網, 我最大擔心亦係呢樣~~新移民家庭同天水圍真係不相伯仲.

我媽咪住近南昌村, 日日見唔少新移民係果d典型老夫少妻的 , 都真係擔心津校有唔少呢d家庭的學生....唔係話佢地都唔好, 只係學校一定會花唔少資源去照顧佢地囉....

所以有時都寧願有直資收左自己小朋友就算, 唔想煩.

jenny_wong,

which school does your daughter studying now?
‹ 上一主題|下一主題