用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我們一起向升中結果進行倒數
樓主: dickychui
go

我們一起向升中結果進行倒數 [複製鏈接]

原帖由 Hoining 於 11-5-8 16:05 發表

我覺得調轉最好, 即係70%自行, 30%大抽獎, 等有實力嘅學生真係入到心儀嘅學校

好提議,等多些學生可以用自己的實力入自己心儀的小學,大抽獎太殘忍了,唔應該只用一個banding及一個幸運號碼去分配學校的,出現了很多錯配的情況。

原帖由 Ivy07 於 11-5-17 16:02 發表

好提議,等多些學生可以用自己的實力入自己心儀的小學,大抽獎太殘忍了,唔應該只用一個banding及一個幸運號碼去分配學校的,出現了很多錯配的情況。 ...

最好就係可以提前公佈自行收生名單,第我地疊埋心水揀甲、乙部統一派位。

原帖由 fallenleaf 於 11-5-17 16:33 發表

最好就係可以提前公佈自行收生名單,第我地疊埋心水揀甲、乙部統一派位。

yes, 自行已收的又可以放心,相反,要統一派位的就可以好好從新安排一下

唉﹗我亞囝根本唔多覺緊張,佢地六月中考試,竟然學校仲安排下星期一連五日Camp,跟著又話天才表現,跟住又畢業禮表演,總之有咁忙就得咁忙,完全無時間緊張,反而係我緊張多過佢
****未經本人許可, 不得轉載****

回覆 84# carchu12 的文章

簽名被屏蔽

原帖由 Hoining 於 11-5-19 23:18 發表
我琴晚發惡夢, 見到無同個仔睇放榜, 無同個仔註冊, 結果9月1日開學個仔吾知要讀d乜野學校, 嚇到我即刻醒左

我都明白當中的壓力及胡思亂想的時候, 所以開了這個題目, 希望大家有一個發洩的空間, 你個仔讀書如何 ? 你選了甚麼中學 ?

原帖由 Hoining 於 11-5-19 23:18 發表
我琴晚發惡夢, 見到無同個仔睇放榜, 無同個仔註冊, 結果9月1日開學個仔吾知要讀d乜野學校, 嚇到我即刻醒左

嘩,你呢個惡夢簡直係我地小六生家長的最大的惡夢,如果真係發生,我諗我會癲左!!

如果夢境變真, 我估我都會發癲.

回覆 85# Hoining 的文章

我都想安慰你, 無奈我自己都發過放榜夢.....

放榜好差.....拖住亞女跑出門口, 跟住我暈左.....

回覆 86# dickychui 的文章

簽名被屏蔽

我都不定期發過幾次.如果好似今晚MARK SIX咁~~吾中呀,下次再來過,咁就會好安樂.BUT事實係,成敗得失只係一星期要做好晒,得既,考完分班去玩.吾得既真係叩門叩到9月1....我都填得好保守,第二志願都可以去RELAX啦...因為第一志願係博返來既..吾打緊~~

回覆 91# ydoris 的文章

簽名被屏蔽

回覆 89# Siuchoi 的文章

簽名被屏蔽

hahhaa, 我居然相反, 發夢派到最心儀個間........
不過, 大抽獎都無填佢, 只係自行去過IN, 因為IN個兩間只可以二選一填入大抽奬, 所以放棄咗呢間!!

上個月都仲好緊張........成日諗係唔係其中一間巳收咗呢!! 班主任一句嘢.....都搞到我諗一大堆, 諗埋小學係唔係都會收到風中學會數咗邊D學生呢.........

不過呢排經過時間洗禮, 再加上個腦轉移咗目標.......就係九月到亞女選小學.....又諗一大堆, 抽唔到叩門收唔收呢??

唉~~~

又到6月了,仲有一個月咋...平時都好平靜,唔知點解越貼近放磅就越見緊張..

回覆 96# kilykilyk 的文章

我都係呀!

無之前剛剛交表咁緊張, 但都會無意中個腦會諗一諗.

唔提由自可, 一提就

haha,,, 反而我係驚到時會驚到唔記得左....
甘就大件事啦...  因為我係越驚就越驚...
‹ 上一主題|下一主題