用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖文德天主教小學 P.2-P.4家長~
樓主: superyen
go

P.2-P.4家長~ [複製鏈接]

yiuyiu730 發表於 12-6-18 17:41
學校參加左「Love Ideas, Love HK集思公益計劃」,項目編號係902418(愛孩子 愛運動 愛閱讀) 計劃,大家上網 ...
剛電話投左,一陣用老公同個仔電話再投先......
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

回復 kcpak 的帖子

thanks thanks!

回復 superyen 的帖子

阿女尋日個兩份卷,ENG就考得好好LOR, KEEP住水準,不過MATHS 就....,唉,佢有D失望LOR,尋晚仲喊,因佢考完個時,話識,可能佢以為自己識LA, 點知尋日拎到份卷就一般LA, 都OK 概,不過唔係佢心中的分數LOR,我叫佢自己睇一次份試卷,係自己唔識做定錯係邊,佢睇完話係唔小心錯,都係計錯數,睇錯數字咁LA,

ANYWAY,我覺得佢今次考試都盡左力,因佢今次真係好專心溫同做好多練習,有時考試D野,有好多因素,臨場表現,緊張.....同佢可能對MATHS無咁大信心,SO我尋晚都買左D CUPCAKE 獎勵佢,我拎返去時,佢話WHY有獎勵,話自己MATHS都唔係考得好好,跟住我話,唔緊要LA,盡左力就OK,同ENG考得好好,欣賞佢過程中的努力.佢不知食得幾HAPPY.

回復 TungTungB 的帖子

JOVI話有3個A, 13B, 其餘係C WOR.

yiuyiu,

Jobie是個無信心的小孩子,所以我從來都好注意佢情緒,成日和她說人生有很多很多考試,只要盡力就可以,佢每次一考數學都好驚,只因一次失敗換來今天的害怕,佢曾經和我說在考試或評估數學時,每做一題都好緊張個心好似跌出黎咁我就知道佢自己比自己好多壓力,佢份人又內向又膽小,每次在學校有事情發生,往往回家哭,看見她是有點頭痛

所以無論考得如何~我都會像妳一樣獎勵她一下,我和妳一樣看見佢肯自己努力,我己經很開心~

現在的小孩問題真是比我地以前多好多~所以我們要加油~媽媽們~

MATHS 對佢地黎講真係一個考驗,ANYWAY,考完就算, 讀書真係一條慢長的路,唔好只著眼依家,以前阿女剛升上小一,我都係緊張大使黎架,依家都學識放鬆,係放鬆時佢地又無咁大壓力,我最唔想見係影響親子關係,就黎放SUMMER,你地有咩活動AR?

yiuyiu730 發表於 12-6-20 11:12

MATHS 對佢地黎講真係一個考驗,ANYWAY,考完就算, 讀書真係一條慢長的路,唔好只著眼 ...

yiuyiu,

我是呀~以前都是緊張大師,現在多了d經驗,學會放手,佢又開心了,而我都開心了話說佢在學校總是大姐姐,一放學就是一個baby咁,熱死辣辣都嗲住晒kaka~~~

e個summer好豐富,首先頭十日會回校上加拿大文化夏令營,會去2個旅行,一個是年年都去既長隆水上樂園,去台灣參加朋友結婚禮,仲有參加好多兒童節目,整麵包,去參觀pizza hut廠,夜觀瑩火蟲....

今年是呀妹首次有咁長假期,以前佢暑假得10日~佢地現在成日都倒數放假日子~

好充實啊假期!

好豐富AR! 夏令營係咩黎AR? 我今個WEEKEND同佢地去太陸玩咋,之後都係安排大女參加下D興趣班,阿妹今年開始學畫畫同PHONICS LA,

醒目開學勳章

yiuyiu730 發表於 12-6-20 11:43

好豐富AR! 夏令營係咩黎AR? 我今個WEEKEND同佢地去太陸玩咋,之後都係安排大女參加下 ...

呀女今次都算OK, 雖然英文比平時差左DD, 不過以佢今次考試的狀態已經收貨啦,   

乜唔係13個A咩, 呀女話好多人可以出去拿禮物喎.

我地7月中會去 Singapore 旅行, 好期待呀.

醒目開學勳章

superyen 發表於 12-6-20 11:24
yiuyiu,

我是呀~以前都是緊張大師,現在多了d經驗,學會放手,佢又開心了,而我都開心了話說佢在學校 ...
嘩! 節目好豐富喎! 呀女都成日問我可唔可以帶佢去長隆玩, 不過要睇下 hubby 8月份得唔得閒, 因我唔識游水,所以一定要有 Daddy 一齊先可以去.

superyen 你好勁呀,兩個女都被學校邀請加入英文班, 真叻叻.

醒目開學勳章

TungTungB 發表於 12-6-20 17:23
嘩! 節目好豐富喎! 呀女都成日問我可唔可以帶佢去長隆玩, 不過要睇下 hubby 8月份得唔得閒, 因我唔識游水, ...
嘻嘻!  今日要返深圳做野, 比預期快做完,四點未夠就返到屋企, 宜家係到玩BK, 爽呀

yiuyiu,

學校有個加拿大文化及英語夏令營2012,由加拿大教師來講講當地文化,學下英文~

TungTung,

細女唔叻,只是老師可能覺得佢入英文班對佢有利d,可以寫小d中文,查實我期望佢d寫唔好飛上太空就可以

7 月中好快黎LA, 好好享受你同阿女二人世界新加坡遊AR, 我都想去旅行AR, 不過HUBBY 超忙,我又唔可以一個帶晒2個去, 個次同JOVI 二人世界去BKK,不知幾嘆,不過如果帶埋阿妹,就要hubby去埋先搞得掂, so今個summer holiday,我地都係唸住去下OP, 迪迪尼,遊下長洲咁咋,好想佢地快D放假AR....

頭先同你講個團購,係YAHOO個度,你去LOOK下,好似是$68包3個HRS畫畫,如OK, 一齊JOIN LA.

醒目開學勳章

superyen 發表於 12-6-20 20:59
yiuyiu,

學校有個加拿大文化及英語夏令營2012,由加拿大教師來講講當地文化,學下英文~

學校能考慮到呢樣野, 有咁樣安排都唔錯喎, 抵讚, 加油呀!

醒目開學勳章

yiuyiu730 發表於 12-6-21 08:54

7 月中好快黎LA, 好好享受你同阿女二人世界新加坡遊AR, 我都想去旅行AR, 不過HUBBY ...
係呀, 我都好期待同呀女的二人世界.

yiuyiu,tungtung:

Jobie,英文,中文都無跌,數學差d羅個C...連老師今日都同佢傾計...叫佢下次再努力,中午我都知佢實唔開心,到放學回家打比我好幾次哭,我不停安慰她,佢反叫我唔好安慰佢,話自己真是考得非常差,佢好自責說:媽媽,對不起,妳鬧我啦!....佢真傻,我從來不會為成績鬧佢,仲要叫我鬧她...

聽佢地講中文我地班都只有8,9個小孩羅A....

我個女都join團購畫畫,不過就是$20一堂~

醒目開學勳章

superyen 發表於 12-6-21 20:41
yiuyiu,tungtung:

Jobie,英文,中文都無跌,數學差d羅個C...連老師今日都同佢傾計...叫佢下次再努力,中午我 ...

我相信我地班今次中文應該麻麻地,因呀女話最高分都係得90.5分咋

醒目開學勳章

TungTungB 發表於 12-6-21 22:09
我相信我地班今次中文應該麻麻地,因呀女話最高分都係得90.5分咋

我想問下大家你地宜家考完試係咪都照帶晒咁多課本返學嫁.
‹ 上一主題|下一主題