用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九真second in 有結果嗎?
樓主: matchy
go

九真second in 有結果嗎? [複製鏈接]

小乖豬 發表於 12-10-30 23:26
間唔時都會聽見會有郵差派錯信發生, 如果因為咁家長以為冇得2nd in而無帶小朋友去, 打電話去學校又唔答只係 ...
看來不少學校的管理層, 要由我這個某公營機構的管理層出招教教他們如何接待公眾. 掉轉講, 如果我指示下屬好像九真咁樣的做法, 香蕉日報一早已經大賣頭條了.

引用:Quote:gigayan+發表於+12-10-30+21:45+我想

原帖由 小乖豬 於 12-10-30 發表
間唔時都會聽見會有郵差派錯信發生, 如果因為咁家長以為冇得2nd in而無帶小朋友去, 打電話去學校又唔答只係 ...
其實學校咁安排,真的好有問題,收唔到信無去interview, 唔收個小朋友,有機會會激死人; 安排另一次interview? 咁d interview 撞到七彩的,知道要點做喇!我並唔係收唔到信,條氣唔順,只係覺得呢個安排好有問題,一間有咁上下歷史的學校,係咪可以有好d安排,等家長唔使唔知點好?唔好浪費家長的心血?

回覆:九真second in 有結果嗎?

呢輪已經成日擔驚受怕,心血真係買少見少,真係想同d學校講,唔好咁玩喇

呢間學校嘅特色就係要人,記得係星期六面試,星期一先收到信通知面試時間,仲要幾日時間內設計名牌!

回覆:goodfitbb 的帖子

引用:我打电話問了,校務處話上星期六寄出晒。 +

原帖由 20072010 於 12-10-31 發表
我打电話問了,校務處話上星期六寄出晒。
咁即系無收到信就表示已經系reject啦!?

引用:我打电話問了,校務處話上星期六寄出晒。 +

原帖由 20072010 於 12-10-31 發表
我打电話問了,校務處話上星期六寄出晒。
寄出晒的意思是,包括rejected letter? 學校有無回應若然寄失了,如何處理?

我都收唔到信, 可以close file 啦:D

回覆:20072010 的帖子

我星期一收到second in信。
佢吔在處理second in,直入,rejected真係好混亂,我唔信有直入

PPLUI  我唔信有直入
ME TOO!!  發表於 12-11-1 23:56

gigayan 發表於 12-10-30 21:45
我想問,如果真係有得2nd in, 但收唔到信,以為自己係rejected or offered,一直好乖無追問學校,3/11無去 ...
但係每間學校都係一樣啦, 等sec in信, 等唔到就無sec in, 也可能是寄失, 間間一樣, 唔係九真的問題。真係寄失的話, 就只有嘆一句是天父的安排了。

其實, 學校的sec in offer應該唔多, 一二百個好未, 可以好似考生編號咁post上網, 家長自己對咪唔驚寄失囉。分埋interview時段, 自己check, 就唔會有郵遞問題了。

little_yolky 發表於 12-10-31 10:14
但係每間學校都係一樣啦, 等sec in信, 等唔到就無sec in, 也可能是寄失, 間間一樣, 唔係九真的問題。真係寄 ...

雖然間間一樣都係要等2nd in信, 亦都有機會寄失, 但我見左咁多間學校, 一係就可以上網check+寄信, 一係就會係2nd in前的日子你可以打去問, 一係就2nd in or rejected信一齊寄, 只係得九真一間咁無稜兩可喎, 仲要家長過晒2nd in先可以打去問, 我相信天父會有最好的安排給所有小朋友, 但有時人為的錯誤, 是不是可以防止呢??

啱啱打佐電話去九龍真光,話:“無收到信就唔使參加第二次面試,咁最終結果17號會通知!”,陰公,仲要等到17號!

回覆:calvin1688 的帖子

「當我諗多咗!」咁如果2nd in封信寄失咗,咩姐係當棄權

Amy092 發表於 12-10-31 11:27
「當我諗多咗!」咁如果2nd in封信寄失咗,咩姐係當棄權!

就係囉...... 呢個安排好有問題!

冇計啦!邊個叫我地想讀佢間學校。

reject 咪 reject 囉! 攞嚟搞! 好似拍拖咁, 明知唔會同你一齊,但又拖住先,目的咪為保障自己.
其實佢哋搞咁多花臣,簡直係擾民,拖泥帶水,不如索性好似其他學校咁,reject / waiting/ straight in 咪算囉,又可以保障自己學校收生,又唔駛拖住人

關於寄失信件導致無得second-in自動棄權,我覺得根本不會存在呢個問題,因為寄失咗佢咪當你係唔收嗰批囉! 你志在,佢哋唔志在嘛,佢哋更加無須比你知道真相,囉嚟煩.
ps:我對成個安排好反感.

引用:Quote:little_yolky+發表於+12-10-31+10:14

原帖由 gigayan 於 12-10-31 發表
雖然間間一樣都係要等2nd in信, 亦都有機會寄失, 但我見左咁多間學校, 一係就可以上網check+寄信, 一係就 ...
王錦輝咪一樣,仲衰呀!話會分批寄出、又話未收到2 nd in信唔等於唔收,拖左成一個半月先知!

gigayan 發表於 12-10-31 10:20
雖然間間一樣都係要等2nd in信, 亦都有機會寄失, 但我見左咁多間學校, 一係就可以上網check+寄信, 一係就 ...
當然係所有政策都有改善0既空間, 我依家都未收到信, 知道是reject的可能性較大了, 這樣就不會為抱有期望心大心細, 要再多等兩個多星期而感到生氣了。我亦in了很多間, 九真的安排已算是可以了, in完兩星期有sec in信, sec in完約兩星期有final result信, 等不到信的就當是reject好了。崇X in完後14 working days就有final result了, 但我會考慮因為崇X一批只有約300人。另外的學校都是要等一個月才有消息。

當然, 現在電腦系統咁發達, 可以利用一下做得好啲, 但是小學就是這樣, 她們一面上課一面收applicants, 一面interview, 一面發信通知result, 每間學校校務處的人手可能都很有限, 可能只有一兩人負責小一收生事宜, 畢竟她們還有P1-P6的校務要安排, 她們的行政安排是這樣就是這樣, 尤其是傳統老校更不會改變。我們申請這些學校時一定要有心理準備, 畢竟如果有幸入讀, 是要跟她們交流6年時間。她們不會只有在這個面試安排上不如人意, 如果不滿意, 真的是要考慮清楚, 免得日後氣死自己。

大家不要生氣, 怨而不怒, 我現在手上一個offer都未有, 仍堅持忍耐, 大家共勉。

golfer504  Me Too!  發表於 12-10-31 19:06
calvin1688  我都無啊!!!  發表於 12-10-31 18:39

至今有2in似乎無男仔.

回覆:joe3805 的帖子

有,只不過無post出來。

‹ 上一主題|下一主題