用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 聖方濟各英文小學面試分享
樓主: TY3388
go

聖方濟各英文小學面試分享   [複製鏈接]

回復 TY3388 的帖子

可能學校想收資優生....呢d咁既題目e.g分數/深過mover既英文題.....以一個k3名幼生都好難答....好想知呢間學校d題目係咪年年都咁深架? 定係今年先特別深呢? 如果一早知咁深, 我跟本唔會報, 唔想打擊小朋友自信........小朋友IN完出黎個樣都幾唔開心.....

我一直以為聖方濟各既然是英文小學,學生的英文程度應該很不錯,但是今天聽到學生的宣告,真的讓我有點失望。
學校要學生幫忙宣布事宜,照理會找一些語文程度較高的小孩幫忙,但這些服務學生的英語一點也不好,與陳守仁相差太遠,而普通話更是恐怖,發音不準,是廣東話的普通話。

引用:平常心,in左2間後,就無再追問小朋友面試

原帖由 Jane1983 於 13-10-12 發表
平常心,in左2間後,就無再追問小朋友面試題目
無錯,平常心。我知我女兒嘅性格即使考到都捱唔到個課程。上次考TSL佢跌得好痛,比人搶puzzle,英文video好細聲,中文又唔識。因為puzzle事件sad咗幾日。我總算執返佢自信心。帶佢去SFA interview ,希望佢再試下挫折,睇下佢點面對,當上一課,哈哈,佢竟然話無問題,好開心。。。我估佢太深嘅自動skip咗當無事囉。

Jane1983  吾一定的。  發表於 13-10-12 21:20

cherrieshum 發表於 13-10-12 21:14
我一直以為聖方濟各既然是英文小學,學生的英文程度應該很不錯,但是今天聽到學生的宣告,真的讓我有點失望 ...

公平d, 陳守仁起樓上講英文果個好似係舊生黎wor....唔係在校學生....個樣咁大個既?

MrBeast  去過tsl open day, d 學生英文雖然hong 音但很fluent  發表於 13-10-12 21:57

作為一個有少少判斷力的人也知道考小一是沒有可能問分數! 如果小朋友這樣說,我可以說他的面試一定凍過水!

就本人所知,那是老師給學生的分數 1/2/3/4/5,而不是fraction.

purplechung  agree, 通常只考加數  發表於 14-9-30 11:28

引用:Quote:原帖由+wendysuperbaby+於+13-10-12+

原帖由 fisheman 於 13-10-12 發表
Patents pls do not scold me. Those are the questions quoted from the candidates (being interviewed b ...
吾好意思,想問清楚,即係边个講番呢d題目你聽?

KittyMelody1 發表於 13-10-12 21:10
回復 TY3388 的帖子

可能學校想收資優生....呢d咁既題目e.g分數/深過mover既英文題.....以一個k3名幼生都 ...
聽有考過的朋友講考d乜,我覺得應是agmonst最深的,和一年比一年深,不過兩三年前有朋友冇答啱100%都有offer, 所以大家亦無須話太擔心。在ek 很多時見到sfa家長分享都話不是坊間所講的那麼谷。
Ps, 以上都只是聽返來,sample size 很細,有錯歡迎更正,但請不要加d呀之類的助語詞

回復 KittyMelody1 的帖子

TSL果d自我介紹時,係話舊生。

份數?K3考份數?如果係真的,似乎有D走火入魔喎!小孩子在這樣的環境成長,實在有點兒窒息呢!

回覆:聖方濟各英文小學面試分享

我囝考完無晒心機,好down,乜都唔講。同in之前果d學校考完心情兩回事。

引用:都真係幾嚇櫬,阿仔做完出來都好唔開心,仲

原帖由 tocheung 於 13-10-12 發表
都真係幾嚇櫬,阿仔做完出來都好唔開心,仲同我講sorry,話今次囉唔到好多points.
我唸對他都幾大打擊,要 ...
題外話:見到你地當中—些分享提到小朋友遇到題目吾識,出來後会好吾开心,甚至打撃左信心咁,但我个仔interview完(佢冇in SFA)即使吾識,佢只係話番俾我知"問左xxx,有x题識,有X題吾識",講完又冇野!每次出黎問佢,佢都話好好玩!都吾知佢咁既反应係好定吾好

我好surprised 有d小朋友in完會好down, 幾歲人仔,根本唔應該會感到有咁大負擔同壓力,唔識做無問題,應該只當係一個嘗試,每次阿囝in完我只會問佢一句"開心嗎?"跟住佢想講咩我咪聽咩,唔會追問佢問咩題目,因識又好唔識都好,根本無分別,識唔代表學校收硬,唔識又未必無機,問得太多小朋友一定知父母好在意自己考成點,所以我覺得唔好太多賽後檢討,平常心多點!

purplechung  agree, 吾好比小朋友甘大壓力   發表於 14-9-30 11:30
小燕子媽媽   yes me too.....  發表於 13-10-14 08:34

leon1980 發表於 13-10-12 21:35
作為一個有少少判斷力的人也知道考小一是沒有可能問分數! 如果小朋友這樣說,我可以說他的面試一定凍過水!:i ...

題目都係過深, 就我小朋友形容, 中文題目唔係圈答案, 而係一行句子,當中有詞語漏空, 要小朋友自己填返個詞語, 好似要造句+默書咁.......不過只係小女咁形容, 唔知真定假...

我囡囡開始厭倦我問她考了甚麼,一句也不答我,似乎我要學習放低,已經考了,隨緣吧!唔想囡囡討厭面試,工人姐姐話囡囡偷偷問佢幾時先才不用再見老師喎!心"up"!

醒目開學勳章

引用:作為一個有少少判斷力的人也知道考小一是沒

原帖由 leon1980 於 13-10-12 發表
作為一個有少少判斷力的人也知道考小一是沒有可能問分數! 如果小朋友這樣說,我可以說他的面試一定凍過水!:i ...
咁你又唔好講到個小朋友面試凍過水!有同無,大家都唔知!大家都係將小朋友講既野分享出來,當然會選擇相信小朋友在先,實際有無考"分數"就只有學校先答到了。

luluhaha  有分的,陳守仁校長己經講明按分數高低排名首600人入第二階段  發表於 13-10-12 22:29

MrBeast 發表於 13-10-12 21:52
聽有考過的朋友講考d乜,我覺得應是agmonst最深的,和一年比一年深,不過兩三年前有朋友冇答啱100%都有offe ...

引用:我囡囡開始厭倦我問她考了甚麼,一句也不答

原帖由 HZH 於 13-10-12 發表
我囡囡開始厭倦我問她考了甚麼,一句也不答我,似乎我要學習放低,已經考了,隨緣吧!唔想囡囡討厭面試,工 ...
我女超喜歡面試。你試下同佢比分學校,同佢講睇下邊間收,我地計分,高分先去。我比女女思考點計,佢話有泳池10分,老師好人10分,interview 好玩5分,校服靚4分。。。記住我地心知係學校揀人,比小朋友知係我地都喺度揀學校,輸人千萬咪輸陣,保持個自信心!

回復 ozoz 的帖子

我想我未講完第一句,佢已經走了!咁落去,即使有幸有2nd in ,都凍過水喇!

回復 ozoz 的帖子

My son also say easy, Chinese question need to fill in the missing words. , The teacher also ask him which is his favourite book.

我好doubt 有問fraction, 我個女出來好開心話識哂,一定無問佢fraction, 佢話有monkey 晝D野比佢,有Chinese listening, 有one on one asked her about 6 easy questions. 佢話不停有野做。唔想問佢太多因佢厭倦我問佢太多(之前SPCC 套咗佢太多佢唔鍾意)
‹ 上一主題|下一主題