用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 開始出offer了,又係時候請各位家長高抬貴手 ...
樓主: Charlotte_mom
go

開始出offer了,又係時候請各位家長高抬貴手   [複製鏈接]

引用:回復+Anmarcus+的帖子 已放棄了優才,+希望

原帖由 陰公之人 於 13-10-31 發表
回復 Anmarcus 的帖子

已放棄了優才, 希望大家收到通知啦!
真係犀利,入到優才已經夠難架啦,最勁就係入到都唔選擇入讀

引用:Quote:原帖由+陰公之人+於+13-10-31+發表回

原帖由 爸爸愛您 於 13-10-31 發表
真係犀利,入到優才已經夠難架啦,最勁就係入到都唔選擇入讀
唔好誤會,我不是挖苦你,我係真心羡慕你地,因當日我地全副心機放晒落考優才度,點知最後連waiting 都無份,我同媽咪個心 hurt 到....直情想湧啲眼淚水出嚟,所以我覺得考到入優小嘅小朋友真係好叻

爸爸愛您 發表於 13-10-31 18:27
唔好誤會,我不是挖苦你,我係真心羡慕你地,因當日我地全副心機放晒落考優才度,點知最後連waiting 都無份 ...

可能你輸係住址,優才有一半都係收將軍澳

回覆:開始出offer了,又係時候請各位家長高抬貴手

吓?!真係有关?!

引用:吓?!真係有关?! +

原帖由 JWTChow 於 13-10-31 發表
吓?!真係有关?!
不要認真。

回覆:huba 的帖子

不過阿仔鍾意陸慶濤,雖然我有對優才動心過,但我反復問了阿仔好多次,他都話鍾意陸慶濤,始終讀書係佢,點都要揀間佢鍾意。

唔好介意我問,喜歡優才的原因是?聽完校長講簡介,及上了第一次家長講座,感覺不是我杯茶,所以最後放棄2nd in。

我同事話佢朋友個囝已經有3個offer, 成績唔錯,已全部註冊留位。我話我暫時未有,佢就「笑」住叫我檢討下喎。我當時有啲嬲,心諗你冇嘢嘛,我相信要檢討嘅應該係嗰啲攞住幾個學位嘅父母。跟住就同佢講每個小朋友最後都只會讀一間小學,唔該佢朋友揀當中最心儀嘅,其他就放位俾啲waiting中嘅小朋友啦。

甘恩  絕對同意!  發表於 13-10-31 22:22

回復 Remyim 的帖子

壓力已經大,仲為d人嬲,吾值得。好多人講野都吾經大腦的。

引用:不過阿仔鍾意陸慶濤,雖然我有對優才動心過

原帖由 陰公之人 於 13-10-31 發表
不過阿仔鍾意陸慶濤,雖然我有對優才動心過,但我反復問了阿仔好多次,他都話鍾意陸慶濤,始終讀書係佢,點 ...
上星期我地喺福建 2 in 完 , 如果福建唔收的話,出年小一我個仔仔有機會同你阿仔做同學仔了,我地陸慶濤係正取生,已註冊了,但如福建收我地,而又成功註冊左的話,就會立即放番陸慶濤個位出嚟(因相比之下我地比較喜歡福小),另外兩星期前,我地一知陸慶濤收左,第一時間已將神召小學個位放番出黎了

Remyim 發表於 13-10-31 22:05
我同事話佢朋友個囝已經有3個offer, 成績唔錯,已全部註冊留位。我話我暫時未有,佢就「笑」住叫我檢討下喎 ...
Agree with u,左選右選,其實只是show off

陰公之人 發表於 13-10-31 20:02
不過阿仔鍾意陸慶濤,雖然我有對優才動心過,但我反復問了阿仔好多次,他都話鍾意陸慶濤,始終讀書係佢,點 ...
No problem. It's very good that your son can express his preference. LHT is a good school and not far from your home (based on what I have read from your other comments). My friend's daughter also got an offer there this year.

You may find LHT's Comprehensive Review Report here for better understanding:

http://www.edb.gov.hk/attachment/en/sch-admin/sch-quality-assurance/reports/cr-report/plk_luk_hing_too_pri_sch.pdf

醒目開學勳章 王國長老

引用:回復+Remyim+的帖子 (未經求証)我聽到最誇

原帖由 hoichun0813 於 13-11-01 發表
回復 Remyim 的帖子

(未經求証)我聽到最誇張的,係有家長會試堂!! 由於開學日期每間未必相同,所以呢間讀 ...
係真的學校admin姐姐有講,註冊完後無出現,無迎新,無買書無訂校車,開學仲sick leave,心中有數知咩事。不過佢吾正式放學校又吾收得人

陰公之人 發表於 13-10-31 20:02
讓他選擇最好,將來辛苦冇得怨。男仔都有少少傲氣,唔想衰俾人睇。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+陰公之人+於+13-10-31+發表不

原帖由 爸爸愛您 於 13-10-31 發表
上星期我地喺福建 2 in 完 , 如果福建唔收的話,出年小一我個仔仔有機會同你阿仔做同學仔了,我地陸慶濤係 ...
你小朋友好叻,考到咁多間好學校,好羨慕呀! 我仲係無offer係手, 無waiting, 只有reject letter

回復 爸爸愛您 的帖子

我都識人考到優才、St Margaret、港同,但全部唔讀,只當warm up。
王錦輝、培僑、真光、St Stephen 、同最最重要的女拔有2nd in。
等緊CKY、德望、啓思出結果。
聖母因唔影嚮派位所以交了留位費。
個小朋友係超班叻叻醒目型。

引用:回復+爸爸愛您+的帖子 我都識人考到優才、

原帖由 Parisienne 於 13-11-01 發表
回復 爸爸愛您 的帖子

我都識人考到優才、St Margaret、港同全部唔讀,只當warm up。
好勁呀!

我等到頸長,几個月都未in完,由talk開始,搞咗好耐!

回復 sammysnake 的帖子

但從來無人問他們付上的代價,可能好多年後才反映在小朋友的生命中,父母一刻的虛榮,那樣重要?

‹ 上一主題|下一主題