用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網 排位如下, 是否太保守??
樓主: bidbid20052005
go

48網 排位如下, 是否太保守??   [複製鏈接]

回覆:48網 排位如下, 是否太保守

請問牛頭角基顯如何?排3或者4保險嗎?

griffinma 發表於 14-8-25 15:06
2都唔穩, 3or4點會保險。大大條牛頭角邨, 大把人爭。

引用:Quote:griffinma+發表於+14-8-25+15:06+請

原帖由 lauwingtai 於 14-08-25 發表
2都唔穩, 3or4點會保險。大大條牛頭角邨, 大把人爭。
謝謝

其實我去過樂華天主教小學開放日, 感覺好舊, 設施都好舊, 攤位遊戲的物品不清潔及舊, 但有 mama 反而話呢間好, 所有我想問呢間有咩好 ?

另外, 附近 聖公會基樂 又好唔好呢 ?

都係果句,48學位情況麻麻,有得走好走。

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140904/18855365

觀塘須向九龍灣借位

觀塘48校網近年小一適齡人口也上升,本學年區內小一班已加派至大班,並向九龍灣46校網借位。教育局明年僅能增加觀塘校網三班小一,解決學額不足落在重開坪石邨和順安邨兩座被殺校的校舍,暫未定明年有多少班。教育局發言人表示,仍在處理校舍分配工作,兩校舍只會由2015/16至2023/24學年短暫運作九年。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

醒目開學勳章

真係爭崩頭……如果自行得15分就完全無望

大家口中二線小學其實仲有邊幾間。又或者可以去邊樹看到。我小朋友得15分都仲未諗得掂去邊間遞表。

大家有無聽過秀天(秀茂坪天主教)!家長們有評語嗎?

奥脫福 發表於 14-9-4 14:48
都係果句,48學位情況麻麻,有得走好走。
請問知唔知 坪石邨 係邊間小學 ? 因為我樓下個小朋友今年派咗去 坪石邨 聖公會嗰間, 我想知係咪呢間 ?

MINI1601 發表於 14-9-5 09:55

請問知唔知 坪石邨 係邊間小學 ? 因為我樓下個小朋友今年派咗去 坪石邨 聖公會嗰間, 我想知係咪呢間 ? ...

係咪講緊呢間?

聖公會聖約翰小學
(S.K.H. St. John's Primary School)
16 清水灣道

在去年的統一派位階段,呢間46網的學校都有20個位俾48網。

奥脫福 發表於 14-9-5 10:38
係咪講緊呢間?
但係聽聞呢間係好野嚟喎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 14-9-5 10:59

我只係回應番坪石的聖公會學校係呢間,至於係咪好野我就唔太清楚。

46網我最心儀的是天主教柏德學校。

奥脫福 發表於 14-9-5 11:05
我只係回應番坪石的聖公會學校係呢間,至於係咪好野我就唔太清楚。

46網我最心儀的是天主教柏德學校。
柏德係咪當年牛下個間嚟? 話說柏德係當年牛下教得學深既一間
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 14-9-5 11:08

柏德係咪當年牛下個間嚟? 話說柏德係當年牛下教得學深既一間

正是,依家在啟業對面,接駁48網各小區的交通尚可。

當48網一線爭崩頭,小班又變大班,連「乜野德華」都要放乙一乙二的時候,大家不妨將對眼放遠
些少,隔離網可能仲有一息尚存的小綠洲。

hkpapa852 發表於 14-9-5 10:59
呢間點解係好嘢, 好嘢又點解差 d 要被殺校呢 ?
可否比d 意見, 唔該

回覆 theodorechung 的帖子

請問徳兆,平兆, 兩間有咩分別?

回覆 amonyee 的帖子

其實平田李兆強歷史是比德田歷史悠久的.

最初未有德兆時,人口未有這麼多,住藍田的人第一志願多數是選平兆的,循道衛理是未入流,聖愛德華更是沒有人選的
但隨著人口增加,大約十年前在德田建了德兆,最初也不太受歡迎的,後來隨著出生人口增加,加上德兆新校舍,設備也較多,校長又有心搞好學校,口卑一個傳一個,於是這幾年成為籃田區大熱,平兆多世襲生,故新一代人口多選德兆.

其實兩間都好谷,如要選就要預備有大量功課.

但兩間厚多士家長也很多,多過香港人.這是我放棄原因........

回覆 theodorechung 的帖子

請問基顯和基法都係好谷的嗎?
係咪都好難入..........??..
觀塘官立小學..又點睇??

謝謝

其實  如果平兆多世襲,德兆不會少過平兆的,德兆係由平兆下午校分拆出來的,因世襲差唔多,多數人揀德兆做大抽獎第1志願,因硬件較平兆好,現在出來的成績也是德田較優

引用:請問牛頭角基顯如何?排3或者4保險嗎? +

原帖由 griffinma 於 14-08-25 發表
我上年大抽獎填乙2都抽唔到,派到第3

回覆 amonyee 的帖子

其實都無話边間易入,边間難入,始終大抽獎靠運氣.

但你一定有明確目標,要兆強,就要放棄基顯,基法,(三間頂頭大熱),不計秀茂坪區

基顯我識朋友讀,他小朋友成績不太好,老師會要求小朋友留校補課,什至星期六也要,直至成績有進步為止.
你也要接受多功課,讀津校,你要有心理準備學校會明顯分精英班同普通班,你會感受到精英班會特別照顧.

現在你還有時間,就算大抽獎輸了,還有大把時間叩門,但你現在要加強對小朋友學述訓練,對小朋友叩門好有幫助.不竟你這年又比我往年多人競爭了.
‹ 上一主題|下一主題