用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 奇聞一則- 教統局:智優不代表資優
樓主: Dr.T
go

奇聞一則- 教統局:智優不代表資優 [複製鏈接]

Re: 奇聞一則- 教統局:智優不代表資優

very creative........)))))
暴龍媽咪 寫道:
wings230

他們...   開拓左我既領域
                   擴闊左我既視野                     
                       提升左我既忍耐
                           減輕左我既負擔(荷包)
                         推高左我既健康(血壓)
                            增加左我既甜蜜(血糖)

係囉, 開心都黎唔切呀     

不過咁, 我真係開心架, 不過真係好攰, 好攰,  

veronna 寫道:
呀! 我想問, 你地有冇去家長會舊年攬果個馬安山公園個function. 因為果日有個家長又係講緊燒車事件, 唔通真係見過面?        

我地仲係緣慳一面, 近半年都join唔到, 因為『哥師奶』上左中學, 時間就唔到, 下次呀, 我會盡量架.....   
「世有伯樂,然后有千里馬。千里馬常有,而伯樂不常有。」《韓愈-馬說》

wings230
你個心肝, 近排有詳野進展呀????
「世有伯樂,然后有千里馬。千里馬常有,而伯樂不常有。」《韓愈-馬說》

暴龍媽咪...

佢今年會考...竟然自動自覺開夜車...
佢咁大個仔都未試過... :
臨急抱佛腳總比腳都唔摩下好....
暴龍媽咪 寫道:
wings230
你個心肝, 近排有詳野進展呀????

醒目開學勳章

暴龍媽咪 寫道:
[quote]
veronna 寫道:
呀! 我想問, 你地有冇去家長會舊年攬果個馬安山公園個function. 因為果日有個家長又係講緊燒車事件, 唔通真係見過面?        

我地仲係緣慳一面, 近半年都join唔到, 因為『哥師奶』上左中學, 時間就唔到, 下次呀, 我會盡量架.....    [/quote]

唔係問你去唔去喎, 係問你舊年有冇去. 因為記得果時有位家長又係有兩個, 兩個都係. 個仔有一次燒左架車去研究, 仲好似係幾貴添.
Latte, 又名臭Te或臭喵.

係咪咩野保險公司攪個個???  架車係幾貴噃, 二佰幾蚊架, 個次 亞江Sir 同 楊秀霞都有去, 睇怕係見過咁噃. 你會係.....

wings230 又一個相認勒........

wings230 寫道:

佢今年會考...竟然自動自覺開夜車...
佢咁大個仔都未試過... :
臨急抱佛腳總比腳都唔摩下好....

我個個都係臨瞓就有功課做架勒, 做到半夜三更, ....冇計!

醒目開學勳章

你個仔係果日最大既小朋友? 不過唔記得你個樣, 果一次係我第一次參加function. 我個仔咪係同你個仔(如果冇記錯)玩紙皮箱玩到傻左果個囉. 我好小參加function. d時間成日都唔match. 咁耐都係果一次,同蔡典謨教授午餐 & 參觀地鐵咋.

veronna...

去年蔡教授來港...我去理工見過佢
佢同我小朋友做輔導... :

wings230
蔡教授個次就唔到時間呀, 你有咩野收獲呀, 佢兩本書我都有買, 不過未睇晒, 你知啦, 一日既私人時間唔係好多架咋, 依家都係返工時間黎架,    

veronna:
同我個仔玩到儍左個個細路我認得, 佢媽媽到依家都仲未剿返個樣出黎, 諗緊......   

暴龍媽咪...

冇乜呀...余太鼓勵下佢 lor...
佢幾服余 Auntie ga... :

暴龍媽咪...

佢而加大個左....己經唔會隨便
表達佢真正既想法....好識保護自己
佢在朋輩中都好忍藏自己的聰明...
開始領悟到這遊戲的規則...

:

wings230,暴龍媽咪:

見到你地咁積極,我會學下ga la.......

他現在才小一,若果真的是未病發,日後的日子會--->       

醒目開學勳章

veronna:
同我個仔玩到儍左個個細路我認得, 佢媽媽到依家都仲未剿返個樣出黎, 諗緊......   

記唔記得同你講個仔語言同操作差成四十分果個呀?   

醒目開學勳章

wings230 寫道:
veronna...

去年蔡教授來港...我去理工見過佢
佢同我小朋友做輔導... :

你咁好彩, 有佢做輔導   . 果日我地同佢去飲茶,因為我坐係余太隔離, 換言之同蔡教授坐得好近, 幾大都問多幾個問題. 不過太多人想問問題,攪到教授果一餐都唔知食左d咩就唔係幾好意思囉.   

醒目開學勳章

小孩子的天空 寫道:

唔駛驚, 驚就大家一齊驚, 我囝囝小二, 還未算認真病發, 暫時係偶發性. 聽講話100個有2個gifted, 100gifted只有2個EQ高, 所以預左佢咁就冇咁徬徨.

小孩子的天空 ...

你實在唔使太擔心佢地ga.....只要做父母
唔好比咁多壓力佢地...話冇呀!....其實你
比左壓力佢有時自己都唔知 ga...所以要
小心觀察住佢地...因為情緒累積到某點..
就會因小小事都會爆ga....踢下足球..好有用.. :
小孩子的天空 寫道:

想得深入D...其實佢地係無問題既...
係個制度既問題..欠缺人性既全面考慮...
有D人容忍度大D...就可以悶坐課堂數小時而不動
但有D活力充沛既就好辛苦lor...攪下野...輕鬆下
有乜大件事wor...
係我地個制度有病....唔係D小朋友....

wings230:

最近我的情緒有點波動,看見他時總不能冷靜下來

朋友叫我對他要無求,當佢菩薩咁 .......

但真的放不開自己,怎可以什麼也不要求呢?

小孩子的天空 ...

小心點啊!....是你自己本身情緒上有問題呀~~
想辨法先令自己心緒平復.....做點運動...緩步跑..?
It works for me.... :
小孩子的天空 寫道:
wings230:

最近我的情緒有點波動,看見他時總不能冷靜下來

朋友叫我對他要無求,當佢菩薩咁 .......

但真的放不開自己,怎可以什麼也不要求呢?
‹ 上一主題|下一主題