用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖羅撒小學 CHAT ROOM
樓主: AmyWonglo
go

聖羅撒小學 CHAT ROOM [複製鏈接]

Re: 聖羅撒小學 CHAT ROOM

Hello cameo,

到時坐埋一齊啦, 請看 pm. :

Hello 心心媽.

你可收到信嗎? 信寫明要買書, 買簿, 買校服, 交校車, 試食.....等. 夠豐富吧.
小朋友就會上班房玩, 都幾好呀! :

我是個"大鄉里",唔知點check pm!!!  He..........

Hello,

please click 右上角的 私人信息.

醒目開學勳章

我要同Daisy媽咪拎電話,我地個女同班,第時啊女寫漏手冊都可以問o麻.   

thank you cooyee.

嘩吓,,,,我同wankwok都可以互相問功課喎,,,,hahahaha
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

我在一個名為"立人"的網頁看到以下對學校的評價:

聖羅撒幼稚園的我思我見

聖羅撒幼稚園實在是其中一所值得就讀的學校,基本資料如校舍、設施及課程等,可從該校網頁了解http://www.hkrsc.org/school/index.html,其他可從各家長的留言得知,但有一點點補充。

學校是社會,是生活,是讓人成長的地方,是播放善良種子的園地;學校是讓人悔過的地方,應有讓青少年從泥濘中站起來的空間,這是每一所學校應有的精神。教學法及教育者的態度,比教育的內容更能對學生產生長遠影響,一所學校的教育理念及教學法之執行實有賴校長、校監之制定及努力,俾能令眾學生在人生路上有著正確的方向,並學會學習,完善人格。

聖羅撒幼稚園己經擁有此瑰寶了,如果家長能和校監、校長修女談話,或聆聽她們的演講,定能感受她們都是不折不扣的以身心教化孩子的教育工作者,以愛心培育學生成長讓孩子在愛心和關懷下成長,而他們的說話活潑生動,言之有物,身體動作能巧妙配合語言,加強吸引力,這對幼兒極之重要,因為幼師是教育界的第一道防線,是塑造和培育學生的起步工作,幼稚園是學習做人處事的重要階段,幼師要以身作則,成為孩子的榜樣,而校監、校長則為幼師的榜樣。

說實話,不少家長在入讀聖羅撒幼稚園之後,會改變當初對女兒升小的期望,由期待進入「萬人迷」之名校改為有意留在聖羅撒小學,但因着津小的關係,要升讀聖羅撒小學還要看統一派位和自行收生,而聖羅撒小學和中學皆有意結龍。

Complete agree with this article. Teachers and headmistress at St. Rose are the best of the best. My kids and myself like them so much.

If let you choose, you will choose the shamshuipo's TT or St's Rose? Which is better in the discipline of child? TT is English Primary School but St's Rose is Chinese. what teaching method or style of St's Rose keep the standard in Putonghua, English & Chinese under one native Putonghua and English teacher in whole school.

sos888

這樣說如在Shamshuipo's TT 不讀其直資中學,排位的中學網不及St's Rose , 中學不是跟住址嗎?
cameo 寫道:
話時話我真係分唔清邊間打邊間呀,,,,我淨係知香港區有真光,九龍區又有真光咋,,,heheeh
不過事實係,聖羅撒小學升中個校網真係好好丫~

sos888..
sorry啊,其實我無多留意深水埗網,同我一路因為經濟問題,所以無考慮過任何直資或私小...所以不大清楚,,,
但以我所知,升中係以小學個網嚟計的啊~
其實我自己中學時係在九龍城校網,在何文田區,我覺得呢區較多band1,2中學,校風亦較好,,,所以即使個女將來升唔升到聖羅撒中學or有冇打算升聖羅撒中學都好,,,我都重有其他好好的選擇啊~
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

Dear All,

"但以我所知,升中係以小學個網嚟計的啊~
其實我自己中學時係在九龍城校網,在何文田區,我覺得呢區較多band1,2中學,校風亦較好,,,所以即使個女將來升唔升到聖羅撒中學or有冇打算升聖羅撒中學都好,,,我都重有其他好好的選擇啊~"  AGREE  

之前有媽咪問星期五放早2:15pm一事,  噚日收到通告下年起改用Day 1-day 6 循環性上堂,   每日都放3點.   

Tks,

Hello cameo and sos888,

升中係以小學個網或自己住址 (是但選一樣), 不過到我地小朋友升中時可能唔同.

cooyee,
係呀?我一直都以為係依小學個地區添~
其實而家升小一都攪到我好無助嘞,所以而家可以的話,真係希望6年後可以煩少d囉,,,,唔想6年後又好似而家咁,成日擔心個女唔知入到咩學校啊~

咁乜野叫循環學習呀 ? 另外,有D學校會有一堂比小朋友做功課, 咁依間有冇呢 ?

Tinkerbell 寫道:
Dear All,

"但以我所知,升中係以小學個網嚟計的啊~
其實我自己中學時係在九龍城校網,在何文田區,我覺得呢區較多band1,2中學,校風亦較好,,,所以即使個女將來升唔升到聖羅撒中學or有冇打算升聖羅撒中學都好,,,我都重有其他好好的選擇啊~"  AGREE  

之前有媽咪問星期五放早2:15pm一事,  噚日收到通告下年起改用Day 1-day 6 循環性上堂,   每日都放3點.   

Tks,

意思係咪今個星期一至五就上day1至day5,下星期就day6,day1,day2,day3,day4~
不過我都想知有冇"功課堂"?

係好似cameo 講之做法.  

以前逢星期二 & 四默書, 而家唔知點安排?  May be Day 2 & Day 4 默書.  

一向冇功課堂,  除非老師請假, 就會用個堂做功課.

Tks,

Thinkerbell,
thanks, 雖然有d 唔明 !

醒目開學勳章

死la,我唔明呀! :cry:

可唔可以解釋day1-day6即係咩?星期六要返學呀?   
‹ 上一主題|下一主題