用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TSL畢業生出路
樓主: 19841984
go

TSL畢業生出路   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 17-5-30 01:05
朋友囝仔上年喺TSL考全級6X,報考旅港開平失敗,之後顔寶玲收佢就立即take offer.
...

港旅中學好好架?

ahsiu 發表於 17-6-2 20:34
港旅中學好好架?

旅港開平係B1中學,學術成績跟迦密、聖言等學校接近。而且田徑隊係學界D1比賽常客,文武雙全,係一間好好嘅學校。

Soundervolt 發表於 17-6-2 22:00
旅港開平係B1中學,學術成績跟迦密、聖言等學校接近。而且田徑隊係學界D1比賽常客,文武雙全,係一間好好 ...

多謝資料

konew720 發表於 17-5-31 23:28
um......據我所知,教過我d老師無一半都有4成而家仲教緊,好難想像佢地全英語上堂。

不過開平真係一間好 ...

老師好

tobymama128 發表於 17-6-2 17:46
請教除了顏寶齡與陳守仁教學模式相近,還有那間中學也是模式相近呢?thanks
...
睇TSL升中, 不計男女, DGDB, 多數人選的
St. Paul Conv, 瑪利曼, 李國寶, 九華, 同埋東涌有間基信(似國際學校)。。。

Sophie0804 發表於 17-6-3 00:29

老師好

老師有heart, 教得幾好㗎,最重要校風好。我仔讀旅小,如果中學不是選非主流e.g. IB ,旅中會是心儀學校。聽任教旅中的老師說,旅中都有啲谷架。

konew720 發表於 17-5-31 14:42
唔係架。
我細個時讀旅港開平,其實係所有科用英文書,但上堂係講廣東話。所以畢業出黎讀寫ok,聽同講係差 ...
校友喎不過我嗰時早會已經係用英文, 而好多科上堂亦都係以英語為主, 廣東話為輔助
不得不提係開平真係一間好好嘅中學

另外, 我都煩緊個女揀唔揀TSL好定其他直資好...
想問下有冇人知道TSL d 學生係咩國籍多?
:-)

christina_b 發表於 17-6-3 19:33
校友喎不過我嗰時早會已經係用英文, 而好多科上堂亦都係以英語為主, 廣東話為輔助
不得不提係開 ...
TSL 最多當然是中國人, 每班30人一般都有幾名(5個左右)外籍 NCS (non chinese students), 有印度,  法國, 日本...   我見較多是mix, 咩國家都有.  每年Open day 好多時有post 當年的同學國家數量, 都幾多吾同國家.  但今年改收生policy , NCS 數量會否不同就未知.

Soundervolt 發表於 17-5-30 10:34
佢自行報兩間B1学校,第一選擇旅港開平、第二選擇九龍聖芳濟兩間都失敗,最後派到B2b-c既基督教香港信義會 ...

b 1 點會聖芳濟都吾收??
大抽獎都入到la

因D仔 prefer 九華多D

232 發表於 17-6-3 22:47
b 1 點會聖芳濟都吾收??
大抽獎都入到la

換句話講考級六十幾已經唔係B1學生。

christina_b 發表於 17-6-3 19:33
不得不提係開 ...

香港人佔九成以上, 我是用家

Soundervolt 發表於 17-6-3 23:14
換句話講考級六十幾已經唔係B1學生。

換句話說米差過油天?

想請教下用家, TSL課程不深, 學校唔谷, 點升中result咁好? 有不少線直資或官中學

其實上面TSL考60幾的自行開平同聖方濟唔得, 所以直取NPL offer , 并不是代表他不是B1生, 只是自行好多時睇好多野, 其實佢如不取NPL 而留去抽, 可能都可以入番同區band 1, 但我如是佢都未必會等抽獎而不要NPL 的offer, 因為在不少TSL 同學是較喜歡NPL than 一間成績更好的1A1B但傳統教學模式的學校.  

我自己下年都是面對同一個問題, 我自己的中學類似旅港, 但我唔會自行選, 因為覺得唔太對.  

HaYi 發表於 17-6-25 20:37
其實上面TSL考60幾的自行開平同聖方濟唔得, 所以直取NPL offer , 并不是代表他不是B1生, 只是自行好多時睇 ...

朋友囝仔自行旅港及聖芳濟失敗之最後,再通過統一派位抽到屬於B2嘅(油麻地)信義,後來先至到NPL叩門成功。所以喺TSL考級6X已經唔係屬於B1 category. 下一年畢業生會用新既PreS1數據,要期望師兄師姐更加努力考好PreS1喇!

Soundervolt 發表於 17-6-25 20:50

朋友囝仔自行失敗之最後,再通過統一派位抽到屬於B2嘅 ...
又好難因此而判定喺tsl考6x就已經唔係b1生(雖然都可能係)。仲要睇佢嘅填表策略同運氣(尤其喺啲升中b1位唔夠嘅區)嘅!

HaYi 發表於 17-6-25 20:37
其實上面TSL考60幾的自行開平同聖方濟唔得, 所以直取NPL offer , 并不是代表他不是B1生, 只是自行好多時睇 ...

我之前問過TSL 家長話級50後不設排名,係咪而家改左?

ok3 發表於 17-6-25 21:27
又好難因此而判定喺tsl考6x就已經唔係b1生(雖然都可能係)。仲要睇佢嘅填表策略同運氣(尤其喺啲升中b1位唔夠 ...

男仔油尖旺抽獎唔夠band1位嗎?KL1男生係夠band1位架wor,又唔係出生率高年份

我相信果位仁兄真係band2

kml115 發表於 17-6-25 17:39
想請教下用家, TSL課程不深, 學校又唔谷, 點解升中result咁好? 有不少入一線直資或官津中學 ...

七千人揀出來,實有d勁人,加上家長自己谷下。就算学校唔谷都唔太差。過,得六十幾人B1又確實低咗d。我冇估到得禁小。

大抽喚band 1生入b2可能是填表問題,保險線b2排2,3大有人在,佢之後名次即全派b2?不可能吧,因看TSL 幾年數據有和此同的事實,anyhow, 吾想受前人pres1,直私会好D
在家長圈我几年來有幫朋友仔女試玩s1自行mock interview, 佢地之後入左LTstpaul, 聖言之類,有自行同抽入,我亦有犎自己個玩開,雖說非專業,其實都了解入到傳統1A1B中学的人同TSL学生的能力差距,相信對中学的適合度有更多了解
‹ 上一主題|下一主題