用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實大家會否低估了Good Hope
樓主: ABCdoreme
go

其實大家會否低估了Good Hope   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 18-10-18 17:13
唔知依家D老師嚴唔嚴格, 我哋以前係搣爛本書, 教果part帶果part, 咁就輕D....................不過可能有D ...

我小朋友已經直情掟左對運動鞋係學校locker,應付PE,但平時訓練果D又唔同鞋,加埋ipad,power bank,可以好重~~~

b3410 發表於 18-10-18 17:01
書好重,又要帶電腦。貪靚,筆記簿買D靚靚硬殼果種。文具當玩具,各種顏色筆,放幾個筆袋日日拎來拎去。
搭 ...
係喎, 好彩你提下啫。各位前輩們, 請問初中生用電腦做乜既? 皆因我想買部電腦俾阿大, 諗住如果可以, 買到中學都啱用就好D咁。主要係用電腦做乜嘢? 用乜軟件多?

little_yolky 發表於 18-10-18 17:43
係喎, 好彩你提下啫。各位前輩們, 請問初中生用電腦做乜既? 皆因我想買部電腦俾阿大, 諗住如果可以, 買到中 ...

學校指定用㗎。對學生而言,ipad係用黎睇片,和交功課~~~

little_yolky 發表於 18-10-18 17:43
係喎, 好彩你提下啫。各位前輩們, 請問初中生用電腦做乜既? 皆因我想買部電腦俾阿大, 諗住如果可以, 買到中 ...
用google doc, google class交功課。寓工作於娛樂啦!不过估佢無禁大胆用学校wifi睇片啩,実俾人捉……

mcl203 發表於 18-10-18 17:54
學校指定用㗎。對學生而言,ipad係用黎睇片,和交功課~~~

咦? 咁係咪有D學校會有指定型號呀? 有D學校連眼鏡框顏色都管埋, 好難講喎, 仲諗住買部俾佢添, 咁可能等升咗中至買好D。死啦, 仲應承佢呈二後買添。

學校會指定幾種model。大部分功課,project 電腦上完成。其他就是用來聽歌,睇網上小說。聽歌做功課,可以扮失聰,聽唔到你講嘢。
話有好嘢食,即刻收到。

little_yolky 發表於 18-10-18 18:58
咦? 咁係咪有D學校會有指定型號呀? 有D學校連眼鏡框顏色都管埋, 好難講喎, 仲諗住買部俾佢添, 咁可能等升 ...

除非急用,升左中睇定D先買啦。宜家潮追apple,我果個都自己儲錢中~~~

mcl203 發表於 18-10-18 19:01
除非急用,升左中睇定D先買啦。宜家潮追apple,我果個都自己儲錢中~~~
...
我就係諗住買部Mac Book俾佢呀, 不過同事話嘥錢, 唔駛買咁貴喎, 話一般PC就得咁。

little_yolky 發表於 18-10-18 19:02
我就係諗住買部Mac Book俾佢呀, 不過同事話嘥錢, 唔駛買咁貴喎, 話一般PC就得咁。 ...

買mac啦,型D蒲星巴克~~~

little_yolky 發表於 18-10-18 19:02
我就係諗住買部Mac Book俾佢呀, 不過同事話嘥錢, 唔駛買咁貴喎, 話一般PC就得咁。 ...
我两个女都係Macbook. 我諗用到大学畢業仲可以繼續用

我都覺得唔駛咁貴。佢哋比較粗用,好容易整爛。

b3410 發表於 18-10-18 19:00
學校會指定幾種model。大部分功課,project 電腦上完成。其他就是用來聽歌,睇網上小說。聽歌做功課,可以 ...
我地部ipad係学校借埋俾学生,畢業先还,唔洗自己買~

b3410    發表於 18-10-18 19:22

gracelam 發表於 18-10-18 17:00
中學生書包可以好重, 有locker唔代表唔洗拎書返屋企温習或做功課, 仲有拎埋樂器都好金。
...
我要仔每日帶書返家溫習用,locker又吾比放鞋同衫,上PE堂果日好甘,心口係書包背脊係琴,好怕遲早腰骨有問題!

Yanamami 發表於 18-10-18 19:16
我两个女都係Macbook. 我諗用到大学畢業仲可以繼續用
同事話唔得, 佢哋都係蘋果人, 話如果S1買, 大概S4-S5就要換部新的。

little_yolky 發表於 18-10-19 08:49
同事話唔得, 佢哋都係蘋果人, 話如果S1買, 大概S4-S5就要換部新的。
無喎……而家大-仲用紧……

Yanamami 發表於 18-10-19 08:58
無喎……而家大-仲用紧……
唔慢咩?

kkhon 發表於 18-10-19 00:54
我要仔每日帶書返家溫習用,locker又吾比放鞋同衫,上PE堂果日好甘,心口係書包背脊係琴,好怕遲早腰骨有問 ...
每日带書温习好乖……阿女做功課,有时用ipad影低幾頁書就算,費事本書狽出狽入~

little_yolky 發表於 18-10-19 08:59
唔慢咩?
無complain. 久不久reconfig过好d.

Yanamami 發表於 18-10-18 18:09
用google doc, google class交功課。寓工作於娛樂啦!不过估佢無禁大胆用学校wifi睇片啩,実俾人捉 ...
唔係間間學校都咁嚴。

Yanamami    發表於 18-10-19 09:03

先買最平既Notebook,等高中先諗買唔買Mac Book。

‹ 上一主題|下一主題