用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 應唔應該強行去外國留學
樓主: 脹爆寶
go

應唔應該強行去外國留學   [複製鏈接]

Mok426 發表於 19-7-6 13:41
原本都諗住起英國讀物理治療,但發覺太高分先入到,所以轉行去sports science (利申:出年Year 12)
...

英國讀物理治療收生要求低分香港好多,香港DSE要成30分,英國22-23分都可以.(只要你bio好)

就係唔得我都轉去讀BTEC Sport

脹爆寶 發表於 19-7-3 23:38
但收分係咪差唔多?
OT和PT差唔多.

Zsokol 發表於 19-7-6 14:29
OT和PT差唔多.

你是開玩笑嗎?還是「差不多先生」的演譯?

比較英國Liverpool University PT vs OT entry requirements

PT A level 要
AAB including Biology or PE or Sport Science and the Active Leisure Industry.
OR ABB at A level plus Grade A in an EPQ.
Plus 6 GCSE subjects grade A*-B/Level 6 including English Language, Mathematics and two Sciences from the following: Biology, Chemistry, Physics, PE, Core Science, Additional Science and Dual Science.

OT A level 只要
GCE A2 Level at grades BBB From three A2 Levels (or two A2 levels and two AS Levels) to include Health and Social Care, Psychology, Sociology or Biology, PE or Sport Science.

PT IB 要
32 points including 3 Higher Level subjects – 2 at minimum of Grade 5, or above, and Biology at minimum of Grade 6, or above.

OT IB 只要
Essential: 30 points to include 3 Higher Level subjects at a minimum of Grade 4. Biology must be offered at a minimum of a Grade 4.

脹爆寶 發表於 19-7-6 11:59
其實有諗過各位意見 讀完bachelor先返嚟做嘢 過幾年再master都okay 係擔心sport sci呢科真係hk無乜選擇 所 ...

Deleted

讀完BTEC再睇下點先

Activehealth 發表於 19-7-6 15:58

你是開玩笑嗎?還是「差不多先生」的演譯?
當年我女兒DSE成績都唔好,報咗英國大學,Interview完,有3間大學收佢,3個唔同科,OT,PT 運動治療,最后佢自己選OT.我以為3科都收佢以為差唔多吧.

Zsokol 發表於 19-7-6 18:58
當年我女兒DSE成績都唔好,報咗英國大學,Interview完,有3間大學收佢,3個唔同科,OT,PT 運動治療,最后佢自己選 ...

你女兒已成功畢業嗎?

回覆 anitelab 的帖子

Birmingham 不掂? UK ranking keep住前十五左右, 運動/體育科學呢科前五咯哦.

Zsokol 發表於 19-7-6 14:28
英國讀物理治療收生要求低分香港好多,香港DSE要成30分,英國22-23分都可以.(只要你bio好) ...
30不行的, Poly U要34.5分, 東華低些, 但不知未來認受性如何.

想分享小兒的經驗如下:

他兩年前考DSE, 通識未達標,best 5 <20Bio 3, IELTS 6.5, 放榜當天HKCC 收了佢讀Asso Degree (Health Studies),他原本也疊埋心水在PT讀。

他放榜前、後都話不會出國讀書。

但放榜後一星期,有「過來人」叫我勸他出國試下,好過讀AD. 所以我即刻找Agent 幫助,很快英澳都有大學offer foundation PT or OT, 他在一星期內決定去英國讀一年foundation, 連接大學PT Bacherlor.

因為已經很遲先揾,而且他的DSE成績不好,interview (PT Foundation 需要面試)也不太好(欠準備),最後收他那間英國大學排名很低的。

當時冇選澳洲,因為澳洲要讀4年大學,比英國多一年,又遲半年開學,即會比英國遲一年半才畢業。加上澳洲學費同生活費比英國(非倫敦)貴。

當時我都擔心個學校唔好;又怕他讀完一年成績唔達標(除了校內成,也要再interview,和IELTS 要更高要求)駁唔到上大學,到時就冇退路,返香港也未必有AD 讀;又怕他自己從未離開屋企,咁短時間就决定去,會否適應唔到後悔?!

囝仔去到英國很比心機讀書,覺得那邊考試問題直接D,易掌握D。他不但順利達標可升上原本的大學,

而且得到另外一間排名高很多的大學收他讀PT (自己經UCAS,用foundation 成績報其他大學)。

他最後選了排名高的那間大學,剛剛完成了year 1.

過去一年,他讀得很辛苦。自己話懶了十幾年,一次過做番十幾年的努力。

他全班有1/3同學考試有想分享小兒的經驗如下:

他兩年前考DSE, 通識未達標,best 5 <20Bio 3, IELTS 6.5, 放榜當天HKCC 收了佢讀Asso Degree (Health Studies),他原本也疊埋心水在PT讀。

他放榜前、後都話不會出國讀書。

但放榜後一星期,有「過來人」叫我勸他出國試下,好過讀AD. 所以我即刻找Agent 幫助,很快英澳都有大學offer foundation PT or OT, 他在一星期內決定去英國讀一年foundation, 連接大學PT Bacherlor.

因為已經很遲先揾,而且他的DSE成績不好,interview (PT Foundation 需要面試)也不太好(欠準備),最後收他那間英國大學排名很低的。

當時冇選澳洲,因為澳洲要讀4年大學,比英國多一年,又遲半年開學,即會比英國遲一年半才畢業。加上澳洲學費同生活費比英國(非倫敦)貴。

當時我都擔心個學校唔好;又怕他讀完一年成績唔達標(除了校內成,也要再interview,和IELTS 要更高要求)駁唔到上大學,到時就冇退路,返香港也未必有AD 讀;又怕他自己從未離開屋企,咁短時間就决定去,會否適應唔到後悔?!

囝仔去到英國很比心機讀書,覺得那邊考試問題直接D,易掌握D。他不但順利達標可升上原本的大學,

而且得到另外一間排名高很多的大學收他讀PT (自己經UCAS,用foundation 成績報其他大學)。

他最後選了排名高的那間大學,剛剛完成了year 1.

過去一年,他讀得很辛苦。自己話懶了十幾年,一次過做番十幾年的努力。

他全班有1/3同學考試有最少一科不及格要補考,當中有,人是兩年前IB 得很高分的人。如果補考不合格,便要留班。

樓主,我有以下建議:

1)認清自己想讀什麼先,PT, OT nursing很不同。

2Asso Degree 駁上香港PT or OT 機會應該很微。

3Sport Science or Sports Therapy 駁上PT Master 有很多未確定因素。如果冇2.1 Honor 很難找PT Master, 而且要共花五年時間。

4)會否試下報英國大學clearing 的位,亞囝有同學是clearing 時才收到offer.

5)無論讀什麼,你都要努力。PT 一定唔易讀,而且要求英語水平比一般科目高。亞囝有些科是考oral exam, 出去實習也要全英語對話。

6)錢很實際,唔夠會很大問題,對你同家人一樣。讀PT 可能冇時間去做,part time. 你要考慮清楚。(亞囝兩年用了60萬。)

MrsFung 發表於 19-7-6 19:19
你女兒已成功畢業嗎?
9月year3.

回覆 脹爆寶 的帖子

我囝仔當年也只考了

普通ielts, 在8月尾才考番UKVI 既

ielts.  

AGENT 話

UKVI 既

ielts 是用來申請 VISA, 學校可以接受

普通ielts的成績.

你問清楚好D

脹爆寶 發表於 19-7-6 23:31
目前有Birmingham foundation offer,其實都好清楚自己想pt,ot同nursing只係退而求其次。
clearing round ...
真係唔明點解睇排名咁重要! 寧願花多兩年讀master或一年讀foundation. 真係要去英國,只要課程認可就得。

脹爆寶 發表於 19-7-6 23:31
目前有Birmingham foundation offer,其實都好清楚自己想pt,ot同nursing只係退而求其次。
clearing round ...
我自己覺得讀這類醫學專業科,不大需要大名氣学校,只要讀完畢業後,能夠回香港取得牌照便足夠,更可況這類學科也沒有什麽特別出名学校,Birmingham,UEA,Southampton已經是很有名了.

120 萬 用5年,真是不夠。

資金真係未必夠,但你可考慮去到做part time。如果唔係你屋企真係未必負擔得起
‹ 上一主題|下一主題