用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 求救,全面停課至half term
樓主: 喧嘩
go

[英國] 求救,全面停課至half term   [複製鏈接]

喧嘩 發表於 21-1-5 06:17
何止,連香港人都唔俾我地返啦,乜難聽說話都有,呢兩年,去英國留學就係罪
...

都唔係嘅,因為英國有變種病毒,但可惜香港亦都做得唔係咁好啦!仍然每日都有咁多嘅確診! 我細仔聖誕節都係冇返嚟香港,佢現在大學Y1, 有宿舍住冇問題! 亦有一班香港同學都係聖誕冇返香港!

喧嘩 發表於 21-1-5 04:38
關又封左,學又唔知幾時可以返,分分鐘全年停學,可以去邊度求助,有冇小朋友聖誕冇返,留左喺英國,宜家想 ...

我細仔聖誕都係冇返香港,佢今年大學Y1,佢都有一班香港同學聖誕都係冇返香港, 有宿舍住所以冇問題!

小加子 發表於 21-1-5 06:59
有回鄉咭便是中國國民,但不肯定香港人從外國入中國是否一定要持特區護照

而家唯一諗到是你飛去杜拜陪她2 ...

我都有諗飛杜拜,但係呢個成本好大,阿仔覺得唔值得,佢覺得佢仍然留喺英國冇問題,都唔係好悶, 但係佢好掛住香港啲嘢食,所以現在等緊3月Easter, 機票已訂,睇下香港而家有咩打算!

TTEE1819 發表於 21-1-5 07:54
我孩子繼續在英,這個艱難時間,更加唔會安排回港,回港都要有好多特別安排。如留英,聽話,跟足指引留在 ...

正確, 返來香港成本好高, 阿仔都覺得不值得,他說留在英國冇問題,樣樣小心,做出防禦措施就可以!

我個女好想回港,請問大家知不知道有什麼辦法,佢日日都問幾時可以返香港,真的好心痛

Taimum 發表於 21-1-28 16:20
我都有諗飛杜拜,但係呢個成本好大,阿仔覺得唔值得,佢覺得佢仍然留喺英國冇問題,都唔係好悶, 但係佢好 ...

請問係咪訂購一程由英返港?若退票就扣手續費呢?謝謝你!

RachelBabe 發表於 21-1-28 20:16
我個女好想回港,請問大家知不知道有什麼辦法,佢日日都問幾時可以返香港,真的好心痛
...

我都同阿仔研究過, 最後得一個方法可以回香港。

英國Eurostar去荷蘭阿姆斯特丹(每日一班), 荷蘭阿姆斯特丹坐一星期一班嘅飛機飛廣州機場 (逢星期五), 在廣州隔離14日後再留多七日, 然後使用回港易回香港。

但係要有回鄉證, 同埋要睇下小朋友幾大, 可唔可以自己行呢條路。

不過如非必要都唔好考慮啦, 等香港比英國飛機返先再考慮啦, 呢條路線唯一好處就係唔需要係香港隔離21日。

感謝你的回覆

summerhotel1 發表於 21-1-28 21:47
我都同阿仔研究過, 最後得一個方法可以回香港。

英國Eurostar去荷蘭阿姆斯特丹(每日一班), 荷蘭阿姆斯特 ...

已經行吾通KLM Suspends All Long-Haul Flights From January 22, 2021,英國去荷蘭又要隔離十日。我都研究過兜廣州深圳機,不過好多機十二月底立即停咗,最後安排經杜拜,已經成功返回香港

醒目開學勳章

cfs 發表於 21-1-29 08:25
已經行吾通KLM Suspends All Long-Haul Flights From January 22, 2021,英國去荷蘭又要隔離十日。我都研 ...

是否在杜拜先隔離14日, 返到香港再隔離21日?

2月half term張機票又要改期, 唔知改幾時好?

cfs 發表於 21-1-29 08:25
已經行吾通KLM Suspends All Long-Haul Flights From January 22, 2021,英國去荷蘭又要隔離十日。我都研 ...

係呀, 我知道KLM suspended all flights between Amsterdam and the UK, 所以要搭EuroStar, 因為到現時lockdown期間仍然有一日一班, 至於荷蘭阿姆斯特丹飛廣州係中國南方航空航班, 現時一直星期五都有飛。 不過呢個方案真係最需要嘅時候先會用。

去杜拜隔離21日貴唔貴呀? 杜拜嘅酒店冬天時間好似會比較貴? 杜拜坐阿聯酋回港係唔係要停曼谷?

Taimum 發表於 21-1-28 16:20
我都有諗飛杜拜,但係呢個成本好大,阿仔覺得唔值得,佢覺得佢仍然留喺英國冇問題,都唔係好悶, 但係佢好 ...
我估Easter情況同現時差別不大,我仔話留到暑假至返香港。

3b 發表於 21-1-29 17:08
是否在杜拜先隔離14日, 返到香港再隔離21日?

2月half term張機票又要改期, 唔知改幾時好?
改暑假穩陣。

summerhotel1 發表於 21-1-29 17:08
係呀, 我知道KLM suspended all flights between Amsterdam and the UK, 所以要搭EuroStar, 因為到現時loc ...
你個小朋友係EU national?  否則好似 1JAN 已經ban 左,而且要10日 quarantine.
https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/netherlands

summerhotel1 發表於 21-1-29 17:08
係呀, 我知道KLM suspended all flights between Amsterdam and the UK, 所以要搭EuroStar, 因為到現時loc ...

英國唔準 UAE 飛英國,咁仲會唔會有 UK to Dubai的機?除非佢地肯空機飛英國
中東疫情應該不受控

Still current at:29 January 2021Updated:28 January 2021
Latest update:

From 1pm on 29 January, direct flights from the UAE to England and Scotland are prohibited. Visitors who have been in or transited through the UAE in the previous 10 days cannot enter England and Scotland. From 4am on 29 January visitors who have been in or transited through the UAE in the previous 10 days cannot enter Wales. From 4am on 30 January visitors who have been in or transited through the UAE in the previous 10 days cannot enter Northern Ireland.

就算去到Dubai,都要戴手環隔離十日
  • Travellers entering Abu Dhabi are also required to wear a government-provided wristband, complete a minimum 10-day period of self-isolation or quarantine and, depending on the length of their stay, have up to two further COVID-19 PCR tests on day 6 and 12 after their arrival

https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/united-arab-emirates

Chole 發表於 21-1-29 17:44
你個小朋友係EU national?  否則好似 1JAN 已經ban 左,而且要10日 quarantine.
https://www.gov.uk/forei ...

我和兒子都係EU National

summerhotel1 發表於 21-1-29 19:35
我和兒子都係EU National
其實都可以10日Amsterdam, 14日廣洲,最重要香港不須21日。不過要學用建康碼

wloi 發表於 21-1-29 17:50
英國唔準 UAE 飛英國,咁仲會唔會有 UK to Dubai的機?除非佢地肯空機飛英國
中東疫情應該不受控
其實我都唔知,沒有認真考慮過,係另一位家長提意。

醒目開學勳章

yuyueng 發表於 21-1-29 17:35
改暑假穩陣。

張機票是由香港去英國, 所以不知道改那一日好

杜拜酒店選擇好多,平貴都有,唔使隔離自由21日再回來,杜拜香港只係途經曼谷,唔使落機可以接受,有要事返香港的人先會咁做,例如係要返工學生當然吾會咁玩。不過周圍兜搵路走都幾有趣,可以消磨幾日時間,我兜過馬代,不過廿一日酒店幾金!暑假香港政府都唔開放,又好多人周圍兜。
‹ 上一主題|下一主題