用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局馮晴紀念小學 溤晴小學家長入黎分享下......
樓主: mabel0809
go

溤晴小學家長入黎分享下...... [複製鏈接]

原文章由 hi234 於 07-8-7 10:39 發表

Hi yeeli
我仔仔都未知入邊一班,可能要到廿幾號的家長會才通知.
迎新日我仔仔話返比我聽老師同佢0地畫0下畫,玩0下遊戲咁,可能就係攞料編班.
我仲問過馮晴沒有預備班,家長9月3日前要幫小朋友做定心 ...

hi234
係呀我仔仔都係咁講,佢話miss同佢地講故事,跟住畫畫,同睇圖書.
我都係咁想,如果今年無考分班試,咁就可能係迎新日嗰日睇佢地
表現以分班掛.
你話既預備班係咪指開學個幾日有得陪幾日咁呀??

原文章由 yeeli 於 07-8-7 17:14 發表

hi234
係呀我仔仔都係咁講,佢話miss同佢地講故事,跟住畫畫,同睇圖書.
我都係咁想,如果今年無考分班試,咁就可能係迎新日嗰日睇佢地
表現以分班掛.
你話既預備班係咪指開學個幾日有得陪幾日咁呀??

預備班係指暑假尾的一兩個禮拜着齊校服扮返學 o個 種,比佢適應新環境,馮晴辦學咁耐都無預備班,相信佢有能力應付啦.
不過如果無記錯(因為揀校前去過太多其他學校的開放日,可能撈亂記錯)開學頭一兩個禮拜家長可以陪仔仔上堂,等佢無咁驚 o羅.

我記得上年我個女返小一,頭兩星期返半日.
第一天的半日,上半part 家長可以陪小朋友一起上課,
之後半part 就要講 byebye:

[ 本文章最後由 mabel0809 於 07-8-9 23:53 編輯 ]
C:\Documents and Settings\Tommy\桌面\jumppooh1.gif

原文章由 mabel0809 於 07-8-9 23:51 發表
我記得上年我個女返小一,頭兩星期返半日.
第一天的半日,上半part 家長可以陪小朋友一起上課,
之後半part 就要講 byebye:

mabel

原來陪半日咋,不過我見上次迎新日d老師都好有經驗
同咁多小朋友一陣就上晒課室上堂,放學時都好快就接晒走.
:)

原文章由 hi234 於 07-8-9 09:39 發表

預備班係指暑假尾的一兩個禮拜着齊校服扮返學 o個 種,比佢適應新環境,馮晴辦學咁耐都無預備班,相信佢有能力應付啦.
不過如果無記錯(因為揀校前去過太多其他學校的開放日,可能撈亂記錯)開學頭一兩個禮拜 ...

hi 234
我覺得可能馮會無預備班,佢地無同我地提過,
只係同我地講過一定要去25號個家長會,
同唔洗同小朋友出席.
係呢你買整開學用品未呀???

yeeli,乜你咁夜仲未瞓?仲有半個月多些就放完暑假,緊唔緊張呀?
不過要習慣唔好咁夜瞓啦!
C:\Documents and Settings\Tommy\桌面\jumppooh1.gif

原文章由 mabel0809 於 07-8-10 00:36 發表
yeeli,乜你咁夜仲未瞓?仲有半個月多些就放完暑假,緊唔緊張呀?
不過要習慣唔好咁夜瞓啦!

平時我瞓咗,不過今晚我老公要OT我咪上BK玩夜D囉,
如果唔係就比人 C,
係呢你小朋友平時幾點瞓,我仔返開下午班,所以成10
點幾先瞓,到開學我地要9點瞓囉. 因為7:00AM坐校車呀.

Hello Mabel0809,
阿仔暑假後升k3喇﹗我個c6好想個仔入馮晴,但我好擔心功課及考試多。學校會否係好催谷小朋友那種學校呢﹖
另我又想問吓,你個仔當年係因為讀保良局幼稚園,所以入到馮晴定是其他幼稚園呢﹖因為馮晴於將軍澳中都是數一數二的小學,我怕阿仔派唔到入去,學校會唔會收profile嘅呢﹖洗唔洗寫封自薦信去先會比較好呢﹖
唔好意思,咁多問題

原文章由 slk 於 07-8-11 17:10 發表
阿仔暑假後升k3喇﹗我個c6好想個仔入馮晴,但我好擔心功課及考試多。學校會否係好催谷小朋友那種學校呢﹖
另我又想問吓,你個仔當年係因為讀保良局幼稚園,所以入到馮晴定是其他幼稚園 ...

馮晴是津貼學校,你攪太多 o野 也無用,真是靠運氣;如果真的要自薦,要待第二次排位完之後才有用,不過兩次都要揀馮晴是第一志願才顯得你有誠意,有誠意學校才取錄你仔仔 o羅.

原文章由 hi234 於 07-8-13 13:07 發表

馮晴是津貼學校,你攪太多 o野 也無用,真是靠運氣;如果真的要自薦,要待第二次排位完之後才有用,不過兩次都要揀馮晴是第一志願才顯得你有誠意,有誠意學校才取錄你仔仔 o羅.

hi234,
先多謝你回覆,但我之前聽過油天小學校長曾暗示過,第一輪的學額,有好多學校都會自己留起咗啲學位去俾佢哋睇中的學生,而profile方面,如果咁唔好彩,要去第三輪的話,呢個file亦係好重要,只不過,佢提我哋家長,千祈咪整本黃頁咁啫
係呢﹗你個小朋友又係讀馮晴嗎﹖

原文章由 slk 於 07-8-13 23:06 發表

hi234,
先多謝你回覆,但我之前聽過油天小學校長曾暗示過,第一輪的學額,有好多學校都會自己留起咗啲學位去俾佢哋睇中的學生,而profile方面,如果咁唔好彩,要去第三輪的話,呢個file ...

油天小學我就唔敢肯定,但一D收生不足面臨剎校就聽講過,個校長同D家長講放心揀我間學校,我一定收你,如果都派唔到,你就親自揾我,我一定比位你.
但馮晴不嬲都收生爆棚,所以佢o地唔駛做"自己留起咗啲學位去俾佢哋睇中的學生"呢Do野o羅,真係睇你夠唔夠分同好唔好彩啦.
我個小朋友今年9月係讀馮晴o家.

原文章由 yeeli 於 07-8-10 00:34 發表

hi 234
我覺得可能馮會無預備班,佢地無同我地提過,
只係同我地講過一定要去25號個家長會,
同唔洗同小朋友出席.
係呢你買整開學用品未呀???

基本的書包和夏季校服咋,其他可能要25號之後先知啦

原文章由 hi234 於 07-8-14 13:09 發表

基本的書包和夏季校服咋,其他可能要25號之後先知啦

我都係買咗夏季校服,其他文具書包都買咗,冬季校服就唔買住,
係呀,我係添記買校服,佢地話8月30日前
落$100訂,咁到買冬季校服就有8折喎,
係呢你邊間幼稚園升上馮架?
你係小朋友既爸爸定係媽咪嚟架,
25號可能我地會有一面之緣

原文章由 slk 於 07-8-11 17:10 發表
另我又想問吓,你個仔當年係因為讀保良局幼稚園,所以入到馮晴定是其他幼稚園 ...

slk

hi你好,我仔仔係今年升馮晴小一,其實宜家既小學都係比較谷架,但我覺得小朋友係好容易習慣,如果你想小朋友小學讀得舒服咁上到中學,佢就真係會好辛苦,係小學由細到大去習慣,反而無咁辛苦,
我有朋友大女讀x基,細女讀馮晴,佢就話前者比較惰,可能唔洗考試
而後者比較認真讀書,當然有可能性格,但小朋友最易比環境影響架,
我仔就係統一時第一志願入馮架,如果自行同統一甲乙都填馮晴為第一志願咁機會就大好多,填晒自行同統一如果都唔好彩, 都可以有個面試機會,{記住係自行同統一都要填馮為第一志願先有面試機會架}
面試時佢會問家長野所以要對間學校做足功課,小朋友當然一定要出聲,之前有個媽咪話馮晴有問佢想小朋友將來做咩野,同問佢想小朋友係馮晴得到d咩野,如果見你個小朋友越耐咁
就機會越大:) 你第一樣野要做就係九月要去睇簡介會,聽咗間學校既理念先.祝你好運

原文章由 yeeli 於 07-8-14 14:22 發表

slk

hi你好,我仔仔係今年升馮晴小一,其實宜家既小學都係比較谷架,但我覺得小朋友係好容易習慣,如果你想小朋友小學讀得舒服咁上到中學,佢就真係會好辛苦,係小學由細到大去習慣,反而無咁辛苦,
我有朋友大 ...

呢位家長講o既 o野 好正面同好正確,大家家長可以用作参考
因為我打字好慢,所以我打唔到咁多字,但這篇文章正是我心裡的說話.

原文章由 yeeli 於 07-8-14 13:57 發表

我都係買咗夏季校服,其他文具書包都買咗,冬季校服就唔買住,
係呀,我係添記買校服,佢地話8月30日前
係呢你邊間幼稚園升上馮架?
你係小朋友既爸爸定係媽咪 ...

你無响家長迎新會o個日買2手校服嗎?好抵買(校褸剛乾洗完都不過30元),我仔仔除咗上身的校服外,夏季校服都買了2手.

其他買校服D鋪頭不嬲都有折頭,唔駛急.
我係响易澤豐幼稚園升上馮晴架.
咁你估o下係小朋友既爸爸定係媽咪啦?

原文章由 hi234 於 07-8-14 13:06 發表

油天小學我就唔敢肯定,但一D收生不足面臨剎校就聽講過,個校長同D家長講放心揀我間學校,我一定收你,如果都派唔到,你就親自揾我,我一定比位你.
但馮晴不嬲都收生爆棚,所以佢o地唔駛做"自己留起咗& ...

hi234,
油天都係間超多人爭嘅小學來架,而且,我都唔係去佢間學校聽,只係我上年去循道聽佢間學校時,佢好似以神父個身份講解俾我哋啲家長聽之嘛﹗

原文章由 yeeli 於 07-8-14 14:22 發表

slk

我有朋友大 ...

yeeli,

咁請問你個小朋友係咪讀保良局幼稚園架﹖
其實我個仔都好鍾意做功課架,剩係今個暑假,除咗學校本暑期作業之外,做出面街買嗰啲,都做咗成5-6本,有部份仲係小一作業添,不過,呢啲作業始終都好似比較趣味性,所以,我怕第日真係面對抄抄寫寫啲功課時,佢唔會再咁主動啫。加上我公司勁忙,我都怕我自己兼顧得唔夠全面囉﹗
不過,暫時來講,阿仔都算係自律,每日會自行做功課同練琴,算係咁啦,所以我先考慮俾佢試吓馮晴。如果唔係,我真係唔敢揀呢間小學。
有你同我分析咗,我個心都定啲,希望成你貴言,我哋個小朋友都可以做同學仔啦﹗

原文章由 slk 於 07-8-14 23:52 發表

hi234,
油天都係間超多人爭嘅小學來架,而且,我都唔係去佢間學校聽,只係我上年去循道聽佢間學校時,佢好似以神父個身份講解俾我哋啲家長聽之嘛﹗

又可能循道又係新校,頭一年收生麻麻,就係咁就叫你o地放心報名啦

原文章由 hi234 於 07-8-15 09:23 發表

又可能循道又係新校,頭一年收生麻麻,就係咁就叫你o地放心報名啦

我諗你都係get錯我意思,佢係以一個神父兼某小學校長身份講介升小程序,及應該點樣去籌備咋﹗
‹ 上一主題|下一主題