用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 收到協恩信未?
樓主: 6th
go

收到協恩信未? [複製鏈接]

Re: 收到協恩信未?

十四號收倒信呀! 上午斑, 都幾意外!  

正選生 (收信日)
monkeybbb~~~~~~(14)
Snow~~~~~~~~~~(14) 上午班
T.T.Ma~~~~~~~~~(14) 上午班
atbaby~~~~~~~~~~(14) 下午班
6th~~~~~~~~~~~~(14) 上午班
sze_mark~~~~~~~(14) 上午班
dontdont~~~~~~~~(14) 上午班
OO記~~~~~~~~~~(?) 1上午班 1下午班
claracpp~~~~~~~~(15) 下午班

備取生
Hebron~~~~~~~~~(14)
召藥師~~~~~~~~~(14)
hellololo~~~~~~~~~(14)
Annemama~~~~~~~(14)
rianema~~~~~~~~~(14/15)
joviemum~~~~~~~~(14)

未能取錄
joan121~~~~~~~~(15)
cherry123~~~~~~~(15)
hiulamma~~~~~~~(15)
layout~~~~~~~~~(15)
monkey妹~~~~~~(15)
Christymami~~~~~(15)

twins214wy,,

>>> 老師指住盆玩具問什麼在海行,佢指住條魚。老師話魚系游

正選生 (收信日)
hklabor1~~~~~~~~(??)上午班? 下午班?
monkeybbb~~~~~~(14)下午班
atbaby~~~~~~~~~~(14) 下午班
6th~~~~~~~~~~~~(14) 上午班
Gus~~~~~~~~~~~~(14) 上午班

備取生
hellololo~~~~~~~~~(14)
Annemama~~~~~~~(14)
rianema~~~~~~~~~(14/15)
joviemum~~~~~~~~(14)

未能取錄
OO記~~~~~~~~~(15)
我是藍的
錯錯錯
我是男的

召藥師 寫道:
[quote]
OO記 寫道:
twins,

協恩話:
處理兩個一模一樣o旣,
驚撈亂,驚撈亂.需要時間,需要時間.
好啦! 下個禮拜一齊黎交留位費啦.
不過一個AM 一個PM. 讀唔讀?

咁幸運ge!恭喜恭喜!!
不過一個AM 一個PM又有點兒......,你地住得近唔近?[/quote]

召藥師,

我住Shamshuipo. 我諗你意會錯左喇,唔係我一個AM 一個PM, 啱啱知道唔收我個女.
我係同  twins214wy  開下玩笑,希望佢輕鬆d,大家都輕鬆d啫

我是藍的
錯錯錯
我是男的

正選生 (收信日)
atbaby~~~~~~~~~(14) 下午班
6th~~~~~~~~~~~(14) 上午班
Gus~~~~~~~~~~~(14) 上午班
hklabor~~~~~~~~~考慮放棄
amyleechan~~~~~~考慮放棄

備取生
hellololo~~~~~~~~(14)
Annemama~~~~~~(14)
rianema~~~~~~~~(14/15)
joviemum~~~~~~~(14)

未能取錄
andykwan~~~~~~~(15)
twins214wy同事~~~(15)
OO記~~~~~~~~~(15)

正選生 (收信日)
atbaby~~~~~~~~~(14) 下午班
6th~~~~~~~~~~~(14) 上午班
Gus~~~~~~~~~~~(14) 上午班

備取生
hellololo~~~~~~~~(14)
Annemama~~~~~~(14)
rianema~~~~~~~~(14/15)
joviemum~~~~~~~(14)
cy.muimui ~~~~~~~(14)

未能取錄
andykwan~~~~~~~(15)
twins214wy同事~~~(15)
OO記~~~~~~~~~(15)[/quote]

joan121 寫道:
正選生 (收信日)
monkeybbb  (14)
Snow     (14) 上午班
T.T.Ma   (14) 上午班
atbaby   (14) 下午班
6th              (14) 上午班
sze_mark    (14) 上午班
dontdont    (14) 上午班

備取生
Hebron     (14)
召藥師     (14)
hellololo  (14)
Annemama    (14)
rianema    (14/15)

未能取錄
joan121  (15)
cherry123 (15)
hiulamma  (15)
layout             (15)
monkey妹   (15)
wingkiu (15)

昨天 15/12 收到信啦! 唔收啊! 連後備都無..   

算啦, 都知道唔得多過得 ga la!
講下我女女當日面試情況吧,

我是in 25/11 9:30 的,由於我們到達時剛剛好是9:25, 所以直入課室門口等, 好快就被安排入去, 女女好合作,是見咁多間最合作的一次,自己埋位,不需要我陪,
問: 你叫咩名啊?= 答到
問: 幾多歲? = 答到
問: 今日邊個同你來? = 答到
問: 點樣來ga? = 女女無答
問: 是行路還是搭車 = 搭車,搭大巴士來 ga
問: 你今日件衫是什麼顏色的 = 答到,紅色
問: 你鍾意咩色 ? = 女女答紅色, 因為她的背心是紅色,可能被扣分。
跟住老師拿了那盤玩具出來, 叫女女選一樣,女女選了車, 然後問她車在那裡行的,女女死指住個海,老師指住條馬路,問她是這個還是海, 女女不理了, 自己玩車。= 這裡扣分
跟住數數目,問幾多條魚,唔答,看隔離小朋友=扣分
好快,不超過3分鐘已經問完, 跟住比糖,問女女是什麼,女女答是提子,根住就走人啦,有講多謝, 無講拜拜。

以上問題,其實平時同佢操過好多次了, 得唔得真係好睇臨場表現,去第二間, 試過她什麼都唔肯講,只係講 "走啦,走啦", 真係激死。
請各位 已收或後備或好似我女女咁,都講下各方面的情況,等其他家長作個參考或評估啦。

唔收啊!

正選生 (收信日)
Snow     (14) 上午班
6th              (14) 上午班
sze_mark    (14) 上午班
dontdont    (14) 上午班

備取生
Hebron     (14)
召藥師     (14)
Annemama    (14)
rianema    (14/15)

未能取錄
layout             (15)
monkey妹   (15)
momolies (15)

TO: momolies
我估你個女實得添 ! 因為你個女好得意呵!
我有個舊同學是教幼稚園的,她說樣子都好緊要的,得意d會有印象分的,
算啦,你最後會比女女去邊間啊?

正選生 (收信日)
Snow    (14) 上午班
6th (14) 上午班
sze_mark (14) 上午班
dontdont (14) 上午班

備取生
Hebron   (14)
召藥師   (14)
Annemama  (14)
rianema   (14/15)

未能取錄
layout (15)
monkey妹 (15)
Lily0406 (15)

我囡in咁多間,協恩表現最好,如期收咗,當時情況分享如下:
問:你叫咁名? 答到
問:你幾多歲?  兩歲半(伸兩只手指,幾可愛的樣), ...跟著乖乖埋位,
問:點樣來的 ? 答: 坐的士,的士快ya,媽咪攬住(望著老師,好認真的樣子)
問: 食咗早餐未 ? 答:食咗. 問:食咩? 答:..白玉湯(我忍唔住笑,其實她只是飲咗奶,平時有講笑我煮朱元璋那個“珍珠翡翠白玉湯,她用在這了) ...好似有問顏色,數目,她最叻顏色識晒...老師拿出那盆玩具,她揀了巴士
問:你攞咗咩 ? 答:巴士. 問:巴士喺邊度行ga? 答: 喺馬路
(老師攞幾幅圖,我遠遠看好像有路,天,海,叫她摆架巴士喺啱ge位..) ,她犹豫一陣,放在一幅圖上,好似沒錯,看不清..
跟住,她捉鼻(正傷風),自己話“痕na”,老師攞啲紙巾幫她,教她sen鼻水,她又乖乖學老師的樣咁sen鼻水...跟住給糖,老師讓她拿,問她拿幾粒,她望我,我伸一只手指,她就一路講“攞一粒”一路攞咗一粒,跟住走人, bye bye,多謝都要我提醒才講,我又老師解釋她正傷風....走人, 感覺得流暢,心唸如此再唔收我都冇辦法了,還好.
囡囡in創價表現都唔差,但,唔收,緣份吧,i間間各有特色,祝各位家長的努力都有滿意成果!

我本來都有dd信心, 因為老師有讚"叻", 不過算啦! 小學再考過吧! 我係土瓜灣長大, 所以對協恩印象十分好, 我唔會放棄架! 哈哈.....<---傻左

而家會選擇囡囡係將軍澳的翠茵小宇宙返學! 係正屋企樓下夠方便!  

Lily0406 寫道:
TO: momolies
我估你個女實得添 ! 因為你個女好得意呵!
我有個舊同學是教幼稚園的,她說樣子都好緊要的,得意d會有印象分的,
算啦,你最後會比女女去邊間啊?

lily0406,
我個囡表現同您差唔多

我都想知, 協恩係唔係同傳聞中一樣, 鍾意收大女
我個囡pg 個同學都收咗, 佢係大女嚟, 4月出世
講嘢真係叻好多架
我個女係10月, 雖然都講好多嘢同句子, 不過表達能力
同講嘢咬字一定冇咁清楚
我知有d kg, 大b 又收, 細b 又收, 會group 埋d 細b 一班
咁又好似比較公平少少喎
真係只可以講句, 每間kg d 標準唔同囉

正選生 (收信日)
Snow    (14) 上午班
6th (14) 上午班
sze_mark (14) 上午班
dontdont (14) 上午班

備取生
Hebron   (14)
召藥師   (14)
Annemama  (14)
rianema   (14/15)

未能取錄
layout (15)
monkey妹 (15)
Lily0406 (15)

協恩取錄了我囡囡讀上午班, 她是10月出世, 所以我想協恩未必只選擇取錄大女.

hi All,

我係尋日收到信, 真係有d意外, 係後備生! 因為我囡囡in咁多間, 佢in呢間嘅表現係最好! 問題答啱晒, 基本禮貌全部有做, e.g. 講早晨, 老師俾糖講多謝, 走果陣識拍好張chair講bye bye, 全部都係佢主動做, 我一d都冇協助佢! 佢嘅表現我都好意外, 真係冇諗過自己個囡識咁做!  :  :  :  真係唔知佢地取錄嘅準則係咩呢, 會唔會係抽籤嘅呢? 抽唔到嘅就係後備生? 我估下咋!  

anyway, 佢就算收, 我都未必讀, 最主要原因係第時入到佢嘅小學嘅機會真係好微, 第時真係會好煩! 而家都係寄望可以直升小學果d幼稚園!      

Hello!
我係尋日收到信,不被取錄,非常不滿!
我囡囡考5間表現最好協恩,民生,培道-已取錄,靈糧堂-已取錄, 考培道&靈糧堂當日囡囡考到一半兩位老師都話已經OK! 因囡囡答問題非常好,所以兩位老師都話好叻唔使再問!
1) 考協恩當日囡囡比之前狀態更好記得老師走出課室門口囡囡已經叫老師好然後拖住入課室然後坐低(因朋友話如小朋友要媽媽同坐已經唔得)
2)老師問飛機是什麼?並展示海,陸,空三張圖片要求小朋友放下。當時囡囡已經馬上答飛機並放於天空上
3)問數數目,囡囡已經慢慢數出0ne-ten, 並能數出數量
4)臨走前老師請糖糖,囡囡還掉頭問我可唔可以,並說thankyou 拍chair & byebye老師
我覺得囡囡表現好因已回答了全部問題,就算冇10分都有5分,唔明点解連後備生都冇!不禁令我不斷自問學校收生標準??
不過要一提雖然囡囡已經全部回答但當日老師好像要不斷問小朋友問題務求要令囡囡不懂回答!唔通真的是其他人所講,要關係,有錢人,優先???

超級版主

請問各位取錄生媽咪,妳地覺得囡囡面試當日ge表現係唔係非常好?有冇問好多問題?有冇宗教信仰?仲有住得近嗎?
‹ 上一主題|下一主題