用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問有沒有人知道如何在短期內令洗(天主教)? ...
樓主: wisekid
go

請問有沒有人知道如何在短期內令洗(天主教)? [複製鏈接]

Re: 請問有沒有人知道如何在短期內令洗(天主教)?

你認同邊part呀?

你認同麟媽媽無讀聖經就亂講"呢個世上無人可以「一步到位」"?

你認同circleda鬧人"丁蟹梗係你契爺, 楊麗娟係你契姊"?

你認同排斥在外國領洗的小朋友? 因為在外國領洗他們的信仰就一定係虛假? 你有沒有證據?

謝謝你的分享!

meimei_888 寫道:
除了baekdoosan, 我十分認同各bk媽咪的說法   
我認為大家不如停止罵戰吧 !
同一個無社會道德觀的人罵戰, 就像同傻強對罵..九唔搭八 無謂浪費唇舌......我地講咩佢都唔明
以後見到佢名都避之則吉la   

王國長老

係邊度領洗只代表洗過,唔代表佢地真係有信仰!
只為受洗了有5 分,但父母對天主教一無所知,
係子女既宗教路上比唔到任何引領及扶持,
呢D 咁樣既,就算領洗左都一定係虛假。

學大契話齋︰
呢度唔係法庭,唔需要有證據!!      

你認同排斥在外國領洗的小朋友? 因為在外國領洗他們的信仰就一定係虛假? 你有沒有證據?

陳日君應該入來BK睇下呢個topic,之後要再tighten up領洗及小一收生措施,以免再引發無謂的爭議!
小一收生臨近,不少家長會繼續各出奇謀,企圖突圍而出!大家要保持有批判的態度,接收那些"似是而非的資訊"!   

連厄里亞先知升天的故事都唔識, 閣下憑什麼說別人父母對天主教一無所知? 又係信口雌黃, 唔需要有證據?

麟媽媽 寫道:
呢D 咁樣既,就算領洗左都一定係虛假。

學大契話齋︰
呢度唔係法庭,唔需要有證據!!      

雖然閣下作出呼籲, 但大家討論仍然繼續, 其他媽咪似乎並不認同閣下的「無社會道德觀/傻強對罵」論. 但仍謝謝您的寶貴意見.

meimei_888 寫道:
我認為大家不如停止罵戰吧 !
同一個無社會道德觀的人罵戰, 就像同傻強對罵..九唔搭八 無謂浪費唇舌......

呢D 咁樣既,就算領洗左都一定係虛假

[size=large]你只係知道故事, 但卻歪曲真理. 明天頭條將會是你     

王國長老

睇你D 回應真係笑得好開心既!
Umm... 禮貌上我要多謝你帶比我歡樂。
我當然知道厄里亞先知升天的故事,
上左N 咁多年道理班囉,
呢樣正正是入讀天主教學校既附帶之物。
我只係唔能夠將「厄里亞」同「一步到位」扯上,
你只講緊佢不用經歷死亡升天,但無講前因,
正如你本人一樣,只求達到你心想既目的。
而我講緊係人生在世上,所要跟隨及經歷的,
以至到最後一日,面對天主時可以挺胸面對。

我發覺我花了很多無謂時間,
同一D 根本無可能溝通channel 既人講咁多,
好鬼晒氣!不過,有得著的,讀過我地寫既朋友,
都應該睇得更清,了解得更多,黑白立見。

baekdoosan 寫道:
連厄里亞先知升天的故事都唔識, 閣下憑什麼說別人父母對天主教一無所知? 又係信口雌黃, 唔需要有證據?

呢點我贊成! 最好陳樞機入來, 澄清一下香港教區對小學接受在外國領洗小朋友的立場, 以免外國天主教會以為香港歧視.

BillieBug 寫道:
陳日君應該入來BK睇下呢個topic,之後要再tighten up領洗及小一收生措施,以免再引發無謂的爭議!
小一收生臨近,不少家長會繼續各出奇謀,企圖突圍而出!大家要保持有批判的態度,接收那些"似是而非的資訊"!   

盲既都睇得出, 閣下並無解釋你憑什麼說「別人父母對天主教一無所知」. 只見閣下顧左右而言他講一大堆廢話, 果然是黑白立見! 難為你還有臉講面對天主時可以挺胸面對.

麟媽媽 寫道:

[quote]

[/quote]

大家頻道不同,的確很難再討論下去,不用再糾纏了。
公道自在人心,很明顯,說歪理的人已經輸了,而且輸得轍底,只不過人家心有不服,跌落地抓把沙罷了,開始語無論次。。
父啊,赦免他吧,因為他所作的,他並不曉得。

王國長老

你好失禮,你繼續回應啦!
等多D 人睇到你既獨特見解,正合我意,呵呵~~
記住Quote 番先,唔使之後比人Delete 睇唔到。

盲既都睇得出, 閣下並無解釋你憑什麼說「別人父母對天主教一無所知」. 只見閣下顧左右而言他講一大堆廢話, 果然是黑白立見! 難為你還有臉講面對天主時可以挺胸面對.

[quote]
麟媽媽 寫道:

[quote]

[/quote] [/quote]

王國長老

你講得好啱,真係無得討論落去,就此收筆。

Verveine 寫道:
大家頻道不同,的確很難再討論下去,不用再糾纏了。
公道自在人心,很明顯,說歪理的人已經輸了,而且輸得轍底,只不過人家心有不服,跌落地抓把沙罷了,開始語無論次。。
父啊,赦免他吧,因為他所作的,他並不曉得。

贊同! 叫陳樞機來澄清下, 好讓有人死心不要為了那5分再死撐, 講歪理.     

呢點我贊成! 最好陳樞機入來, 澄清一下香港教區對小學接受在外國領洗小朋友的立場, 以免外國天主教會以為香港歧視.

[quote]
BillieBug 寫道:
[/quote]

為左入天主教學校而幫小朋友領洗,好唔應該喎!宗教信仰係好神聖同一生o既事,變左入學校o既籌碼,實在有點那個。

我朋友係天主教徒,佢可以安排小朋友三歲前領洗做 baby Catholic。好多人都叫佢咁做,等入小學時有 d 優勢。不過佢無,佢覺得自已又唔係虔誠教徒,畀小朋友做 baby Catholic 都無說服力啦,咁樣 take advantage 唔係幾好意思!況且信仰呢 d 野,等小朋友長大接觸過自已再選擇好 d 囉!

歸根究底,都係香港o既教育制度、派位制度奇怪,至搞到家長要咁積極部署啦! :cry:

以下係麟媽媽既posting..有邊個字講錯左呀?

「  個 童 軍 隊 長 仲  住 制 服 畀 人 影 晒 相 , 就 真 係 超 級 不 知 所 謂 … 咁 樣 其 身 不 正 , 會 影 響 佢  小 童 軍  喎 。 」
─ 麟 媽 媽 ( 親 子 論 壇 )
好少開口話人? 唔使咁客氣喎! 連蘋果都quote閣下鬧人「不知所謂」喎!? 奉勸你自己檢討下再講過啦! 多點包容, 少些尖酸刻薄人身攻擊. ^^

http://appledaily.atnext.com/template/apple/art_main.cfm?iss_id=20070508&sec_id=4104&subsec_id=12731&art_id=7079181

[quote]
麟媽媽 寫道:
唔使你提點,我不嬲都好包容,
係小學雜談多年亦為不少家長解答問題,
只係真係有D「不知所謂」既人,
我先開口咁講,我咁多年都好少開口話人,
[/quote]
‹ 上一主題|下一主題