用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站 - Part 4
樓主: edea
go

優才書院家長分享站 - Part 4 [複製鏈接]

王國長老

有時面對一些對優才不盡不實的指控, 很想說明並非事實, 但奈何講道理亦要找對一個講道理的人, 對不講理的人真的秀才遇著兵. 尤其有些人總愛一口就拿版主身份出來開火感到百般無奈,.

恕我是一個沒耐性的人, 為學校作澄清交給有心的家長了. 我還是去遊戲人間好了:

原帖由 edea 於 09-6-11 06:40 PM 發表
係啊, 咁下次考公開試係咪小六?
nono , G5呈分試要補考呀, 呢個算唔算公開考試...

原帖由 edea 於 09-6-13 14:54 發表
有時面對一些對優才不盡不實的指控, 很想說明並非事實, 但奈何講道理亦要找對一個講道理的人, 對不講理的人真的秀才遇著兵. 尤其有些人總愛一口就拿版主身份出來開火感到百般無奈,.

恕我是一個沒耐性的人, 為學校 ...

完全明白你感受,所以近呢一年間,偶然見到關於優才不盡不實的指控,但為免引起駡戰,我都當睇唔到便算!

原帖由 KnN 於 09-6-13 15:38 發表
nono , G5呈分試要補考呀, 呢個算唔算公開考試...

KnN,

你依家既身份係????

優才家長?

原帖由 dabbycheung 於 09-6-13 16:42 發表

KnN,

你依家既身份係????

優才家長?
請問如果注左冊, 但又未返過學果d, 算唔算係優才家長呢?

王國長老

原帖由 軍魁星 於 09-6-13 18:03 發表
請問如果注左冊, 但又未返過學果d, 算唔算係優才家長呢?

註左冊啦? 恭喜晒! 一直覺得KnY係半個優才家長, 如無意外希望加入我地大家庭!

通告出左, 而家只考主科, 我本來有d無謂既擔心, 7月5日買左小丸子舞台劇ticket, 都七百幾, 以為今次冇得睇啦, 要溫考試, 而家似乎仲可以去, 3號考完....

你地同小朋友報左暑期班未? 因為停課前小墨魚已報左, 而家都要睇情況.

王國長老

另外想講,軍生你簽名檔張相影到軍女大個好多, 其實真人好嬌小可愛

軍仔好快同妹妹分開返學啦, 幾快又一年呢....最近睇軍仔都明顯見佢大個左, 五官比二年級時稚氣少左好多, 亦都靚仔左!

原帖由 edea 於 09-6-13 18:22 發表

註左冊啦? 恭喜晒! 一直覺得KnY係半個優才家長, 如無意外希望加入我地大家庭!

通告出左, 而家只考主科, 我本來有d無謂既擔心, 7月5日買左小丸子舞台劇ticket, 都七百幾, 以為今次冇得睇啦, 要溫考試,  ...
我地報晒喇, 多數係會所搞的, 會否取消就唔知.

原帖由 edea 於 09-6-13 18:24 發表
另外想講,軍生你簽名檔張相影到軍女大個好多, 其實真人好嬌小可愛

軍仔好快同妹妹分開返學啦, 幾快又一年呢....最近睇軍仔都明顯見佢大個左, 五官比二年級時稚氣少左好多, 亦都靚仔左! ...
多謝你話佢"嬌小可愛", 我當你係贊緊佢喇.

軍仔個樣四正左主要係因為近排食左d Kefir, d 濕疹好左好多 (唔知關唔關事), 所以成個靚仔左.

原帖由 軍魁星 於 09-6-13 06:30 PM 發表

軍仔個樣四正左主要係因為近排食左d Kefir, d 濕疹好左好多 (唔知關唔關事), 所以成個靚仔左.
我覺得佢越黎越似媽媽

原帖由 edea 於 09-6-13 06:22 PM 發表

第時大把機會見~

原帖由 ecore 於 09-6-11 18:15 發表

Last year's TSA result: no more room for improvement on G3, G6 & G9's Eng; only little room for improvement on Chinese & Maths! They're great!
停課兩星期, 我最唔想既就係無得考TSA, 我都想知道佢地咁樣讀書法成績方面會唔會好差, 有得全港排中間我就好滿意喇.

如果去年成績咁好, 我可唔可以假設今年都係相同呢?

中天英,
Please check pm

原帖由 KnN 於 09-6-13 18:40 發表
第時大把機會見~

KnN,

歡迎你!我地第日又有靚相睇。

王國長老

原帖由 軍魁星 於 09-6-13 18:45 發表
停課兩星期, 我最唔想既就係無得考TSA, 我都想知道佢地咁樣讀書法成績方面會唔會好差, 有得全港排中間我就好滿意喇.

如果去年成績咁好, 我可唔可以假設今年都係相同呢? ...

唯有睇開d啦, 但你知道嗎, 今年我發現小墨魚英文理解真係唔錯, 佢可以將堂上net teacher講既野(有時都幾複雜)返黎講番, 我話妳明白咩, 佢話明喎!

小墨魚2年班都可以明咁多, 軍仔3年班跟左net teacher兩個學期, 加上平日英文早會見3年班踴躍舉手作答而明顯英文程度不弱, 我對我地3年班係有信心既!

王國長老

原帖由 軍魁星 於 09-6-13 18:30 發表

係喎, 你而家講我諗起啦, 明顯皮膚白左好多, 隻藥係咪好轉左就唔駛再食? 好多小朋友受濕疹折磨, 睇到都心痛.

王國長老

原帖由 KnN 於 09-6-13 18:40 發表
第時大把機會見~

真係好開心知道會齊齊做優才家長, 一直好想問...hehe...好想聽到妳好消息.

優才又多一個攝影高手, 真係小朋友之福....岩架啦, 下學年軍生可能集中影調景嶺, yy接手影旺角

王國長老

講開停課, 小墨魚以為鐵定兩星期後復課, 我話真係唔可以咁快知, 要睇到時社區有冇持爆發, 佢呆左一陣唔係好開心.

原帖由 edea 於 09-6-14 12:25 AM 發表

真係好開心知道會齊齊做優才家長, 一直好想問...hehe...好想聽到妳好消息.

優才又多一個攝影高手, 真係小朋友之福....岩架啦, 下學年軍生可能集中影調景嶺, yy接手影旺角 ...
其實一個人影一個function好辛苦嫁, 我無星爺咁叻, 我都係執頭執尾幫輕下佢.

原帖由 edea 於 09-6-14 00:25 發表

優才又多一個攝影高手, 真係小朋友之福....岩架啦, 下學年軍生可能集中影調景嶺, yy接手影旺角 ...

KnN,

可唔可以兼任音樂顧問呀?我一直都有問題想請教你呀。

‹ 上一主題|下一主題