用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 聖羅撤小學
樓主: vickycheung36
go

聖羅撤小學 [複製鏈接]

Re: 聖羅撤小學

Hello,

My girl will study Primary 1 in September. 我 also 未決定街車 or 校車.  As I heard many bad comments of  校車 and I talked to the 校車 lady one year ago.  Her response was not very good so I 轉返舊校車 .  They are very on time and EE很好, also play with them.  Since then, she never asked me to pick her up from school.  But the 現時街車 will pick her up very early 6:40 for primary school because she will be the 1st child get in.

So if no other choice, may take the school la.

Any reference 街車 for Kwun Tong area?

Re: 聖羅撒小學

BBChu 寫道:
對我黎講, 要清楚知道我果條線好吾好, 真係要7:00am殺落去校車站問問d家長!

BBChu
我都想, 但我問過我哋留下個管理員ee啦, 佢話唔覺我哋個座有 SRL 既小朋友返學喎.    :-|

我個女坐嗰條線個媬姆姨姨同校車叔叔都唔錯,有交帶,不過我唔知佢地上車準唔準時,因為我只搭放學一程。除咗考試因時間改變,等多咗時間外,其餘都好準時。
我估並不是所有都唔好,可能有一D真係做得唔好。
我個女部車,只有小學部的學生,沒有其他人。幼稚園生一定冇可能,因為佢地上課時間是九時。至於中學生我則不太清楚。我平時帶女女上學,見到有兩架大校巴泊係學校門口,接中學生上學,唔知會唔會與此有關係呢。

至於LV問題,我地個屆D媽咪都好樸素,不過,可能第一次開家長會,大家執正D吧了,不用太擔心。

wanmui 寫道:
雖然依家我個女未搭校巴,但將來可能要,聽你地講校車好得人驚,校車又有中學生、小學生、幼稚園,好複習呀!D時間未好奇怪囉?
[quote]
甜粟米 寫道:
23號個日我已經交左校車,之前以為6:10上車太早,其實唔係,因為校車7:30到校, 7:47分打鐘,同車仲有中學同學, 所以比佢搭,一路再留意.

仲有題外話, 你地有無留意到家長會個日好多家長拿住個LV,
都唔知真定假,(我八掛左D), 但間學校的校風真係好好.希望唔好出現太多無謂的比較.
[/quote]

wtmaggie,
你見d中學生幾点上車呀?
另外,d中英文書大家點呀?因為我係叩門入, miss 咗家長會, 好多野都估估吓。

其實e度有冇小朋友係坐美孚線呢

大概是7:45左右,實際時間沒有留意。
至於小一家長會內容,你可把你想知的打出來,我相信其他的家長定會為你解答。
你說的中英文書是說教科書還是暑假要讀的圖書?

wtmaggie,
很多謝你回答我, 我係問暑假要讀的書,係去借定去買呢?有人話圖書館有大部份中文書, 我都有search過, 但被人借哂la,唔知点算! :cry:
另外, 家長會有無話要參加什麼課外活動呢?
校服又点?頭飾又点?
唔好意思,好多問題。
Thanks

校服可以在"金綸校服"買到, 另你可上小學個website到睇睇, 有介紹校服和頭飾.

如果已經借咗,就預約啦!我估已經有媽媽做緊預約。

How about englsih reading book? 好似無得含借喎?係咪要買?
看完D書, 要唔要做book report?

How about englsih reading book? 好似無得含借喎?係咪要買?

我是你的過來人, 上年收到個LIST後馬上四置的找書, 還記得英文書也是借不到的, 我和一些媽媽夾份買, 然後交換睇.  其實這不是強制性讀這幾本書, 你可以參考它給你的甚麼範圍再針對性睇這類書籍也可.

以下是我舊年的閱讀書目給你參考.
A world of numbers
Games around the world
Healthy bodies
My good friends
Papaya for Dinner
Happy Alphabet     圖書館有
The Lion and the mouse 圖書館有
Piglet feels small
Mouse makes magic  圖書館有
Surprise for a princess
我知道紅勘火車站間crown有很多.  你也可以跟他們訂.

努力....

quote]
wanmui 寫道:
看完D書, 要唔要做book report?[/quote]

我那屆媽咪也很樸素的.  唯一感覺他們的學歷應該不錯, 有很多OL LOOK的媽媽.

加油..........

至於LV問題,我地個屆D媽咪都好樸素,不過,可能第一次開家長會,大家執正D吧了,不用太擔心。

wanmui 寫道:
雖然依家我個女未搭校巴,但將來可能要,聽你地講校車好得人驚,校車又有中學生、小學生、幼稚園,好複習呀!D時間未好奇怪囉?
[quote]
甜粟米 寫道:
23號個日我已經交左校車,之前以為6:10上車太早,其實唔係,因為校車7:30到校, 7:47分打鐘,同車仲有中學同學, 所以比佢搭,一路再留意.

仲有題外話, 你地有無留意到家長會個日好多家長拿住個LV,
都唔知真定假,(我八掛左D), 但間學校的校風真係好好.希望唔好出現太多無謂的比較.
[/quote][/quote]

米妮媽媽
Thanks a lot!但今年的書與上年的不同。有你們的回答,心裏定了一些了

米妮媽媽
Thanks a lot!但今年的書與上年的不同。有你們的回答,心裏定了一些了

醒目開學勳章

Daisy媽咪

我搬左去藍田一年喇,以為住九龍2個女返學方便d,點知.....我2個女九月會坐楊姑娘架車,但我唔知係唔係tv哥哥呀!

見有媽咪講鄧太,我都同佢講過電話,嘩,我還以為係街市賣菜婆,又大聲,又巴咋,佢重話比我地班媽咪屈得佢好慘喎,我估佢有病囉!  

醒目開學勳章

各位問保母車的媽咪,請收pm喇.

我囡囡都係坐緊楊姑娘車,九月相信會繼續坐。
心心媽 寫道:
Daisy媽咪

我搬左去藍田一年喇,以為住九龍2個女返學方便d,點知.....我2個女九月會坐楊姑娘架車,但我唔知係唔係tv哥哥呀!

見有媽咪講鄧太,我都同佢講過電話,嘩,我還以為係街市賣菜婆,又大聲,又巴咋,佢重話比我地班媽咪屈得佢好慘喎,我估佢有病囉!  

醒目開學勳章

bgirl2

妳囡囡讀幾年班呀?係邊度上車?
‹ 上一主題|下一主題