用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站 - Part 4
樓主: edea
go

優才書院家長分享站 - Part 4 [複製鏈接]

原帖由 beesbees 於 09-6-14 02:13 AM 發表
KnN,
可唔可以兼任音樂顧問呀?我一直都有問題想請教你呀。

好呀, 我知既一定盡量答. 希望你d 問題唔好咁深... hehe

原帖由 edea 於 09-6-14 00:22 發表

係喎, 你而家講我諗起啦, 明顯皮膚白左好多, 隻藥係咪好轉左就唔駛再食? 好多小朋友受濕疹折磨, 睇到都心痛.
Kefir 係真菌, 自已種既, 聽講話係對免疫系統的T淋巴有好處, 仲有好多其他好處, 同飲益力多, Yogurt 咁上下.  我地一家打算長期食用.  

不過放假兩日, d 濕疹又好似出返來咁。

原帖由 KnN 於 09-6-14 01:36 發表
其實一個人影一個function好辛苦嫁, 我無星爺咁叻, 我都係執頭執尾幫輕下佢.
唔好講笑啦。

原帖由 軍魁星 於 09-6-14 10:32 AM 發表
唔好講笑啦。
唔係講笑, 跟你影得幾次gt, 真係好敬重你!

原帖由 KnN 於 09-6-14 09:56 發表
好呀, 我知既一定盡量答. 希望你d 問題唔好咁深... hehe

KnN,

一定難唔倒你!!

王國長老

原帖由 軍魁星 於 09-6-14 10:28 發表
不過放假兩日, d 濕疹又好似出返來咁。 ...

希望軍仔再大少少可以冇晒濕疹啦.

原帖由 edea 於 09-6-15 13:52 發表

希望軍仔再大少少可以冇晒濕疹啦.
今日又好左好多, 真係估佢唔倒.  如果真係d Kefir 對濕疹有幫助, 我會介紹俾幾位有濕疹煩惱的同學仔。

回覆 1# 軍魁星 的文章

各位, 我響<小學雜談>入面又見到有家長抵毀優才:

"原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-17 11:38 發表
有人會考優才嗎? 我同事去左, 中計, 原來要interview家長, 佢無準備 (佢幾肯定校務處特登唔講俾applicants聽的, 因為有另外一個小朋友唔係父母帶去)
如果黎梗要面試的, 記得要預備喇 ..."

原帖由 snowball 於 09-6-17 13:58 發表
各位, 我響入面又見到有家長抵毀優才:

"原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-17 11:38 發表
有人會考優才嗎? 我同事去左, 中計, 原來要interview家長, 佢無準備 (佢幾肯定校務處特登唔講俾applicants聽的, 因為有另外一 ...

唔好勞氣!我相信公道自在人心!

笑返喇!

原帖由 snowball 於 09-6-17 13:58 發表
各位, 我響入面又見到有家長抵毀優才:

有人會考優才嗎? 我同事去左, 中計, 原來要interview家長, 佢無準備 (佢幾肯定校務處特登唔講俾applicants聽的, 因為有另外一 ...
都唔算既, 我相信佢話"中計"係用詞錯誤姐, 佢只係想提醒來GT interview 的家長要做好準備, 家長也要in的.  不過校務處會特登唔講俾applicants聽嗎? 真係唔知wor.  我估打個電話去問下都應該會講掛, 都唔係咩大秘密, 有朋友in過或者上BK睇下都有講啦.

"中計"的原意是被騙, 優才連面試費都唔收, 事後仲有禮物送, 可以騙到乜野?

呢幾日兩個仔日日响度唱 Beatles 既名曲 Hey Jude.

最初好奇怪, 佢地點會識唱咁老餅既歌, 一問之下, 原來係 Mr David 响早會教佢地唱。

呢兩日都上 Youtube, 揾 Hey Jude, 兩公婆同兩個仔一齊唱, 順便介紹 Beatles 既成員/歷史。

之後攞埋歌詞, 實行唱歌學英文; 跟着買左 Hey Jude 既琴譜, 叫鋼琴老師教佢地彈。

竹葉青 ,

如小兒真係咁好幸係第一輪入到優才,咁會唔會要即時註冊架,定都會等第一輪津小派位時同期註冊架,因大女時考幾間直資都係會等到係第一輪津小派位時一齊註冊架,到時先決定讀邊間咁.因我見咁多間直資優才係最早IN架.

-----------------------------------------------
第一輪收既學生, 會响8月21日左右收倒信, 跟住要响1、2個星期內, 簽意向書, 交留位費(500蚊左右), 同時簽署放棄官津小學大抽獎; 再到明年6月, 正式注册入學同埋交一個月學費。

以上係政府所規定, 其他真資學校都差唔多既。

中天英,

真係多謝你呀,優才有你地e班家長真係好好呀!個個都咁好人,希望呀仔有幸考得到啦!
下個WEEK就IN喇勁緊張呀,唔知呀仔到時合唔合作,最慘又唔受我地教喎,硬係佢有自己想法做法,我地乜都train唔到自由波.睇佢當日有冇心情答喇!睇黎都好渺茫呀!

原帖由 中天英 於 09-6-18 01:33 發表
竹葉青 ,

如小兒真係咁好幸係第一輪入到優才,咁會唔會要即時註冊架,定都會等第一輪津小派位時同期註冊架,因大女時考幾間直資都係會等到係第一輪津小派位時一齊註冊架,到時先決定讀邊間咁.因我見咁多間直資優才係最 ...
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

唔好意思問漏左個問題,如果簽左放棄抽津小意向書,仲可唔可以考其他直資架,係咪應該冇關係架!因為我會諗住考埋聖馬加利男女同陳守仁呀!
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

原帖由 竹葉青 於 09-6-18 11:21 發表
唔好意思問漏左個問題,如果簽左放棄抽津小意向書,仲可唔可以考其他直資架,係咪應該冇關係架!因為我會諗住考埋聖馬加利男女同陳守仁呀!
只是沒有了大抽獎, 但仍可以繼續申請其他直資或私校, 也可以將來去官津校敲門.

囝囡說老師已預備萬一中學都停課至暑假,則以這學年的三場測試成績作評核。
他們知悉有些中學將考試日期縮短而考測科目數量不變,以便儘早於停課前考完試,都替那些中學生可憐!

優才終於榜上有名, 明天開始中學部停課兩星期.

原帖由 ecore 於 09-6-18 11:53 發表
囝囡說老師已預備萬一中學都停課至暑假,則以這學年的三場測試成績作評核。
他們知悉有些中學將考試日期縮短而考測科目數量不變,以便儘早於停課前考完試,都替那些中學生可憐! ...

亞仔話好似梁同學中左流感(即唱粵曲好叻果個),依家唔知優中仲洗唔洗考試?(因本來7頭至考)

原帖由 軍魁星 於 09-6-18 18:45 發表
優才終於榜上有名, 明天開始中學部停課兩星期.

未知教育局會否提早放暑假!校方安排需待校內電子通告公佈!
囝囝笑說放悠長暑假,養精畜銳待下學期好好學習!剛才他上綱找 cooking recipe,現在下街去買材料,明天煮 toffee !

醒目開學勳章

亞仔果班 D 同學真係神通廣大, 5點半已經有同學打電話比亞仔報料。

希望梁同學快 D 康復。

原帖由 dabbycheung 於 09-6-18 18:54 發表

亞仔話好似梁希中左流感(即唱粵曲好叻果個),依家唔知優中仲洗唔洗考試?(因本來7頭至考)
‹ 上一主題|下一主題