用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 聖羅撤小學
樓主: vickycheung36
go

聖羅撤小學 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 聖羅撒小學

szesze.betty

Please check PM.

醒目開學勳章

Daisy媽咪 & Cameo,

原來Daisy聆聽都係60分呀,唉,其實我都收貨架,不過有d唔明點解聽廣東話都會咁低分 反而英文又ok喎!莫名其妙!

妳地有冇參加選拔呀?我幫囡囡參加左體操同音樂劇,唔知得唔得,我希望佢多d活動,唔使淨係返學咁死板  

醒目開學勳章

我細女讀緊高愛班,九月升1D班,妳囡囡呢?

bgirl2 寫道:
我囡囡讀緊K3,九月升小一,係將軍澳上車。
[quote]
心心媽 寫道:
bgirl2

妳囡囡讀幾年班呀?係邊度上車?
[/quote]

醒目開學勳章

我細女讀緊高愛班,九月升1D班,妳囡囡呢?

bgirl2 寫道:
我囡囡讀緊K3,九月升小一,係將軍澳上車。
[quote]
心心媽 寫道:
bgirl2

妳囡囡讀幾年班呀?係邊度上車?
[/quote]

心心媽,
我女有報名想參加東區遊戲日,但老師只選運動會上有獎牌的同學去做選拔,所以我女連選拔的機會都無,,,hahaha
其實我女喺樂器無興趣,音樂無天份,係運動叫好d而且佢鍾意,有參加學校的柔道班一年嘞,其他活動就報出面的,因為時間選擇多d,學校今次的體操要之前學過的,我女都想o架,但佢完全未學過,所以我反而喺出面報左個體操暑期班俾佢玩吓囉!
題外話,我女同班一個同學,英文兩份卷,一份97,一份96.5,真係叻到嚇死我.....ahahahaha
我真係今次特別想睇份試卷,其實我女大部份都進步左好多(因為上次大跌,今次相比進步好多啊),但較要好的某兩個同學佢地又分數比上次test變化唔太大,所以真係想知份卷係點!
and有關聆聽,其實我女一時時o架,我發覺當聆聽有10句對白,若佢第2句聽唔清楚or清唔明,咁打落8句都無心聽,未可以做到"聽得幾多得幾多"!所以分數可以有時好高有時好差呢!
平時我同佢講野都少少嘔血,所以聆聽低分係預左,高分係意外....hahahaa
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

心心媽,
我女也和你女一班!街車係康田苑幾多 . 上車?

Cameo, 心心媽 :
我個女   都有好多強項   例如體育, 畫畫, 唱歌, 跳舞, 普通話, 可惜會部都唔計分 !   我懷疑佢有讀寫困難, 你同佢講野, 有文有路, 一叫佢執筆寫出黎就面目全非   不過我都適應左啦 !
佢東區遊戲日有得選拔, 不過唔知得唔得, 因為佢選完要即刻去返合唱團, 所以佢話唔知結果 ! 但其實我想佢參加跑步或者體操, 但佢話果d 操得好辛苦唔肯喎 ! :evil:  而且佢話係老師叫佢參加東區遊戲日既喎 !  佢都有參加音樂劇, 但首輪佢都衰左, 佢有d失望, 不過我都有呀, 因為係佢強項嘛... 不過可能其他d人太勁啦 ! 希望今日佢再選有份啦 !

至於成績, 真係可惜全年得一次家長日, 其實我覺得學期尾有一次會好好多, 老師教左佢成年, 了解佢地多左, 知佢性格, 強弱, 再可以同家長溝通一下, 等我地係summer holiday 可以睇下係邊一方面幫下佢, 就最理想啦 !

你地記唔記得幾時知道自己升邊一班 ? 係咪派成績表個日知 ? 如果係, 唔知大家下年有冇幾會同一班呢 ?   

心心媽
已經收到PM,麻煩曬!

Kuseiszeto

可能系指下年7月掛 我唔理佢, 7月照搭.

Kuseiszeto 寫道:
BBCheryl,

明天謝師宴,大家請早。
轉眼佢地就快完成3年開心又無壓力既幼稚園生活,暑假後就升上小一了 :tongue: 。

終於問到有小朋友係美孚坐校車啦!  時間都係校車所講既一樣! 我都會係7月尾前作最後決定!

BBcheryl,Kuseiszeto,
問過車公司,今年7月唔使比車費(舊年合約定明)。明年7月要比1/4

問過車公司,今年7月唔使比車費(舊年合約定明)
出年7月要比1/4...

Thanks.

koeydadamama 寫道:
問過車公司,今年7月唔使比車費(舊年合約定明)
出年7月要比1/4...[/quote]

koeydadamama,

唔該哂

阿女病左, 已經兩日冇返學, 聽日都唔知去唔去倒

bgirl2 寫道:
明天謝師宴,大家請早。
轉眼佢地就快完成3年開心又無壓力既幼稚園生活,暑假後就升上小一了 :tongue: 。[/quote]

阿囡無事呀??希望佢快d好返la.

Hi! 我明天坐13席, bgirl2, Kuseiszeto 會唔會有機會同你o地同枱呢?

bgirl2 寫道:
明天謝師宴,大家請早。
轉眼佢地就快完成3年開心又無壓力既幼稚園生活,暑假後就升上小一了 :tongue: 。

Daisy媽咪:

Hi! 記唔記得我呀, 之前問過你校車問題同搬校d 料, 當時囡囡仍讀緊 k3, 囡囡好好彩, 9 月可以做你囡囡的師妹. 今後多多指教噃!

講係校車, 我同bgirl2 都領教過鄧太d 野:tongue: , 好彩bgirl2教左我兩招對付佢 , 其實, 我真係唔明白點解學校唔轉左佢.  
‹ 上一主題|下一主題