用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站 - Part 4
樓主: edea
go

優才書院家長分享站 - Part 4 [複製鏈接]

今天是2008/2009 優中最後一天,整個中學部學生作一年一度的『水戰』!囝囡倆事前都很興奮說了數天!
囝囝剛回來說十分盡興!老師、學生全都變成『濕水鴨』!!

囝囝PET也pass,他說差5/100就Merit,80/100,高興他有此成績!

而囡囡將於9/2009會暫別優中一年,到意大利作交流學生,9/2010 回校讀G10!

悠長暑假又開始了!

王國長老

原帖由 ecore 於 09-7-10 16:03 發表
今天是2008/2009 優中最後一天,整個中學部學生作一年一度的『水戰』!囝囡倆事前都很興奮說了數天!

囝囝PET也pass,他說差5/100就Merit,80/100,高興他有此成績!

而囡囡將 ...

恭喜,仔仔好叻啊!
見到妳仔仔咁開心, 我都期待小墨魚將來上左中學仍然開開心心咁上學!

轉眼小墨魚下年三年級...但感覺好似不久之前先拖住佢小手入優才唸小一....

時間飛逝...飛逝呢兩個字真係好貼切.

原帖由 ecore 於 09-7-10 16:03 發表

而囡囡將 ...
去一年意大利?舍唔舍得啊?

原帖由 軍魁星 於 09-7-12 10:25 發表
去一年意大利?舍唔舍得啊?

當然不捨得,但很同意去年作分享的Ivan所說父母是子女的成長路伴行者。我們的責任就是培養子女獨立的技能、良好的品格、思考及分析能力。
由12/2008參加不同的交流機構簡介和分享會後,這是囡囡經過了解後的決定,家庭會議後通過!
囡囡說明年暑假一同到意大利遊玩,她作翻譯!

To Eric Hau & other parents

原帖由 ERICHAU 於 09-6-18 23:27 發表
各位優才家長:
我2個仔仔Samuel and Santos巳經往英國Gloucester讀書,他們都非常開心,完全無問題。
Samuel去年9月先去Boarding,今年3月媽媽同Santos過去之後巳經轉番Day place。
現在2兄弟一齊返學,Sir Thomas Rich' ...

大家好,我是7A班家長,第一次來這個討論區。

看到Eric Hau 的發文,happy to know that Santos is doing so well in England。我的兒子經常和Santos討論音樂和請教他有關英文,每天回家都會提起Santos。

高興在這裡見到各位家長,希望我們多交流並分享心得。我記得以前在校網也有個家長討論區但不知什麽時候沒有了。

中學部家長:

小女將於9月入讀優才G7。我看到學校派通告說全年書本費用約二千,但升中派位有topic 有人話話全年書簿$3xxx-4xxx不等。請問是否有參考書之類要開學後才買?

原帖由 ytpeople 於 09-7-14 17:40 發表
中學部家長:

小女將於9月入讀優才G7。我看到學校派通告說全年書本費用約二千,但升中派位有topic 有人話話全年書簿$3xxx-4xxx不等。請問是否有參考書之類要開學後才買? ...

歡迎進入優才大家庭!
G7全年書本費用約千多元,另外需於每學期嬓交學校代支的費用,如學生活動/參觀費用、公開試嬓費[PET]等。
PET 較貴,需數百元!
這學期,G7代支為$1,500,G9則為$18!
除此,並沒其他收費!

ecore,

謝謝你!

為何G7與G9代支費用相那麼遠?可否大約說明G7千多元是甚麼費用?

優中同一般中學書本費用相比,平了一倍有多,是否很多教材是老師做的?

還有請問運動鞋一定要全白或可帶少許色彩?皮鞋有冇特別規定?是否黑色便可?

謝謝!
原帖由 ecore 於 09-7-15 16:16 發表

歡迎進入優才大家庭!
G7全年書本費用約千多元,另外需於每學期嬓交學校代支的費用,如學生活動/參觀費用、公開試嬓費[PET]等。
PET 較貴,需數百元!
這學期,G7代支為$1,500,G9則為$18!
除此,並沒其他收費! ...

原帖由 ytpeople 於 09-7-15 17:05 發表
ecore,

謝謝你!

為何G7與G9代支費用相那麼遠?可否大約說明G7千多元是甚麼費用?

優中同一般中學書本費用相比,平了一倍有多,是否很多教材是老師做的?

還有請問運動鞋一定要全白或可帶少許色彩?皮鞋有冇特別規定?是否黑色便 ...

對不起!繳費後,代支細節已忘記了!因收費合理,每項都清楚列明,只記得有PET考試費、一些活動交通及收費、才華班所需器材的收費...........一些是每位學生都需繳交,如PET(除非因之前已報考,不參考),一些是因應個別學生參加的才華班/活動(參加前已列明)。
囡囡G9,她沒參加需買器材的才華班,那$18忘記是甚麼了!

優才中、小學都有校本教材,不另收費!

運動鞋主要是白色,只要不太多色彩就可以了! 皮鞋黑色即可!

ecore,

謝謝你!
原帖由 ecore 於 09-7-16 10:54 發表

對不起!繳費後,代支細節已忘記了!因收費合理,每項都清楚列明,只記得有PET考試費、一些活動交通及收費、才華班所需器材的收費...........一些是每位學生都需繳交,如PET(除非因之前已報考,不參考),一些是因應個別學生參加的 ...

原帖由 ytpeople 於 09-7-14 17:40 發表
中學部家長:

小女將於9月入讀優才G7。我看到學校派通告說全年書本費用約二千,但升中派位有topic 有人話話全年書簿$3xxx-4xxx不等。請問是否有參考書之類要開學後才買? ...

除左少部份教科書係由校方自訂教材之外,優中有部份科目係無既,包括:History(優中只有中史)、普通話、電腦、家政、宗教。

另外,校方亦無要求學生買字典及地圖等教材,所以教科書相比起其他中學會較平。

Dabby,

thank you!

原帖由 dabbycheung 於 09-7-16 13:02 發表

除左少部份教科書係由校方自訂教材之外,優中有部份科目係無既,包括:History(優中只有中史)、普通話、電腦、家政、宗教。

另外,校方亦無要求學生買字典及地圖等教材,所以教科書相比起其他中學會較平。 ...

回覆 1# ytpeople 的文章

Dabby,

"(優中只有中史)" Do you mean history is incorporated in IH (Integrated Humanities0? Thanks a lot!

原帖由 enidchiu 於 09-7-17 11:36 發表
Dabby,

"(優中只有中史)" Do you mean history is incorporated in IH (Integrated Humanities0? Thanks a lot!

其實優中第一年係有History既, 只不過之後取消左。

至於History係唔係結合埋IH?呢個我就唔清楚?因為G10係無IH呢一科。唔知ecore會唔會比較清楚呢?

原帖由 corliss_yu 於 09-7-18 15:28 發表
軍兄 :
上星期日初小謝師宴的相片,影得好好呀!!! 謝謝你呀!!
還有多謝軍太當日忙到一頭煙呀!麻煩呀!!
客氣喇!三年,咁快就過左,真係好唔舍得。

王國長老

軍生,

今日送囡囡去調景嶺學校見到軍女喎! 軍女學乜野呀!

我有叫佢, 佢一直笑, 好可愛, 但唔知佢其實記唔記得我.

原帖由 edea 於 09-7-29 21:04 發表
軍生,

今日送囡囡去調景嶺學校見到軍女喎! 軍女學乜野呀!

我有叫佢, 佢一直笑, 好可愛, 但唔知佢其實記唔記得我.
哈哈,佢學緊中國功夫,日日係屋企同我對打。佢成日見倒人都唔肯叫人,剩係係度笑扮怕羞,我今晚返去要再次重整軍紀先得。下次如果佢仲唔肯叫你你要話俾我知。Thank you.

王國長老

唔係呀, 佢望住我笑,好乖女呀. 我係諗佢記唔得我係邊個...小墨魚就話自己同軍女一齊跳舞, 兩個人仔都幾friend. 可惜今年完結左, 都冇乜機會睇佢地跳.
‹ 上一主題|下一主題