用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園05 k1家長請進 [續集 - Part 12]
樓主: 小B維維
go

根德園05 k1家長請進 [續集 - Part 12] [複製鏈接]

Re: 根德園05 k1家長請進 [續集 - Part 12]

nicki:
也許99都是要求高ga la,我99都試過不用我買嗰d有圖畫的scott抹手紙,另買純白的,話厚身d喎,又話去裕華買過d洗碗手巾、圓肉又要邊度買、乾洗定要去X隆、又唔信寄存...總之,佢乜都要去佢心目中的名店買,買完又要話我知幾$$,比番佢又唔收,但又次次都講洗左幾多$$$,搞到我鬼咁唔好意思咁講"多謝晒"
btw,雖然你62奄尖d,但你99有個伴,點都好d,互相照顧,做子媳的不用下下掛心 可能煮好嘢食已成為你99的記托之一   
你99又唔係來長駐,嗰d說話,你忍到ge,加上放心比囡囡佢地揍,乜到補番數la.

Re: 根德園05 k1家長請進 [續集 - Part 12]

講下故仔先:
昨天有個St.Cat.的mami問我有冇考CCKG?
我:冇,讀開幾好唔想轉,而且CCKG是英文勁D姐。
佢話:我都冇考。但cckg d中、英都深過KV ga.我唔中意kv,因為教出來d細路好死板!
我話:唔係丫,我個仔唔死板喎!
佢話:車!你未讀完姐!
唔明佢點解幾次同我講kv壞話 上次,我同K2媽咪對住佢,佢仲話只有st.cat. train到小朋友reading.,仲話佢個仔認中文字好叻...我想話:kv個個小朋友都認到好多字。
不過,佢見cyrus讀d好短的句子都好驚奇咁    佢個仔拿本書叫佢陪讀書,佢又唔肯喎   

Cyrus ma
咁果個媽咪又好唔o岩姐....咁hard sell自己小朋友讀既學校...
kv中文一向都好過st.xx架啦..為何要採我地kv喎...
好唔明有d媽咪心態...只會覺得自己小朋友讀既學校係最好..人地既就差...
太過份啦...我自己個仔讀kv..我都會同人講..st.xx既英文好過kv啦...講野要忠肯d先得架麻..
下次叫cyrus大大聲讀字比佢知..等佢知我地kv仔女有幾醒...哈哈

Cyrus123 寫道:
講下故仔先:
昨天有個St.Cat.的mami問我有冇考CCKG?
我:冇,讀開幾好唔想轉,而且CCKG是英文勁D姐。
佢話:我都冇考。但cckg d中、英都深過KV ga.我唔中意kv,因為教出來d細路好死板!
我話:唔係丫,我個仔唔死板喎!
佢話:車!你未讀完姐!
唔明佢點解幾次同我講kv壞話 上次,我同K2媽咪對住佢,佢仲話只有st.cat. train到小朋友reading.,仲話佢個仔認中文字好叻...我想話:kv個個小朋友都認到好多字。
不過,佢見cyrus讀d好短的句子都好驚奇咁    佢個仔拿本書叫佢陪讀書,佢又唔肯喎   

我估d 圖係train佢地第日寫深的中文字, 要度位判斷放入個格度好多筆劃, 好有幫助. tum下佢地都畫到.

ArgusMum 寫道:
係啦....D圖有時真係幾難劃....
ZOO真係幾難劃架..
無錯..劃圖可以加深印象..但有時小朋友要劃咁深既圖案..都幾辛苦架[quote]
Elsamouse 寫道:
仲有G字garden,要係咁細格入面畫棵樹同一個千秋架,好難...
遠孜仲堅持個千秋要有2個架.

[quote]
tkmama 寫道:
Dear mcheung,

顧問大人, 非常多謝你的回覆.

其實, 我都知劃圖可加深印象兼具訓練的作用, 但某些字的圖畫真係好難劃, 例如 E 字的 [大象], Z 字的 [動物園], 在小小的方格內要劃上很精細的圖案, 難度都好高.

唉! 惟有趁餘下的暑期好好訓練仔仔啦.

Thanks a lot!
[/quote][/quote]

我都情願佢自己做, 無咁靚, 太差的我會擦... 佢又肯改就ok.
我個仔太依賴. k2 我都怕佢等我放工做, 我不在佢做得快好多.

mcheung 寫道:
咪習慣性陪佢做功課呀 ..........唔係你會後悔莫及 :cry:

[quote]
ArgusMum 寫道:
argus只係開始左book 2既幾頁..
因為佢平時係麻麻屋企...麻麻唔識教佢做...所以我自已買書局既練習比佢做...夜晚返到我屋企..我先陪佢做返kv既暑期作業,所以進度會比較慢...
[/quote]

收信啦! 收信啦     

[size=medium]根德園06 K2家長請進 [Part 1]

升K2啦     

why is K1?? ........no promotion to K2

因為   .....仲未開學囉      

mcheung 寫道:
why is K1???  .........no promotion to K2

顧問,

次次你最乖, 第一個報到

顧問大人

唔c返工               

of course.......no lar (need to work)

Central 寫道:
顧問大人

唔c返工               

thank you.........

小B維維 寫道:
顧問,

次次你最乖, 第一個報到

[size=medium]根德園06 K2家長請進 [Part 1]

升K2啦     

Dear Argusmum

上次我問你小王子的資料, 你不需pm我了, 因我昨天到奧海城, 已順便查詢過, 但我仍要考慮是否會join, 因交通上都幾不方便, 搭地鐵都要兜來兜去。

今年我的女兒也與Argus一班, 她叫Jasmine。希望他們能做到好朋友。

Thanks!

angleBB
真係唔好意思...我唔記得左pm資料比你tim   
hehehe..希望K2 ARGUS同你囡囡可以做到好朋友啦...
angleBB 寫道:
Dear Argusmum

上次我問你小王子的資料, 你不需pm我了, 因我昨天到奧海城, 已順便查詢過, 但我仍要考慮是否會join, 因交通上都幾不方便, 搭地鐵都要兜來兜去。

今年我的女兒也與Argus一班, 她叫Jasmine。希望他們能做到好朋友。

Thanks!

回應cyrus ma:
有關你講的故事,講真,其實我非常滿意KV的教學,淨係講教中文,k1已經學配詞,之後仲會教同義詞和相反詞,比起好多初小,已經屬於好靈活運用,另外數學個d mental,類似學林數,亦好注重理解,紀律又好,好多小學都唔及佢,信我啦,我教左十幾年書!如果當初無揀KV比個仔讀,簡直係遺憾。要改進ge可能是英文科的日常會話及運用lor!
‹ 上一主題|下一主題