用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學 西灣河基灣家長請內進-Part 2
樓主: sandylaw
go

西灣河基灣家長請內進-Part 2 [複製鏈接]

我想問問三年級, 默中文, 第一次就要背默, 請問背默邊課呢? 形式是怎樣呢? 是否默時全文自己背默晒呢?

原帖由 小寶 於 08-9-16 12:35 發表

通常古詩就一定要背默,如果單元冇古詩,老師就會在課文比範圍背默.
全部自己背默晒!

真係激氣, 叫佢問同學, 佢問咗後話默第二課, 辛辛苦苦背到牙血都出, 點知最後原來默貼在第二課頂Lable之內容, 所以全部唔識, 因為無溫到, 其實老師應該在手冊上寫清楚.

學校為何咁鬼鼠, 有很多事都不寫在手卌上或網上,照計校方有明確指示,而學生不照做的話,那就無話可說。

醒目開學勳章

中、英文默書老師會一星期前比範圍,中默如果默古詩就唔派範圍label,如果唔默古詩就會派一張passage範圍,老師通常會叫小朋友貼係堂課簿。

原帖由 小寶 於 08-9-19 12:20 發表
唔緊要啦,下次加油!
你個小朋友讀邊班?

C班
我覺得佢聽得唔清楚, 第二課之貼紙, 就誤解有貼紙的第二課.

原帖由 aypk20000 於 08-9-22 16:54 發表
學校為何咁鬼鼠, 有很多事都不寫在手卌上或網上,照計校方有明確指示,而學生不照做的話,那就無話可說。

可能想試試佢上堂留唔留心掛.

因為有細的今年入紙派位小一, 就跟幼稚園到學校參觀, 發現學校改變之不少, 番新咗好多, 不過, 無參觀課室.  聽到D家長反應, 都覺得條樓梯好長, D家長上完條樓梯都話辛苦. 有D家長話, 今年小六派位派得幾好喎, 想入, 但依家開始用小班制, 所以有D怕入不到. 我就唔知選唔選好, 因為多功課叫第一個做都好辛苦, 如果二個一齊來, 我都不能想像, 但如果選其他學校, 又怕一份都無, 爭不到, 依家個心都仲係十五十六......

醒目開學勳章

Hi, sy123456

老師有講, 但係你小朋友唔知, 那都是你小朋友的問題.  你嘗試下一d方法train佢或每夜都哦下佢叫佢寫低老師講mei啦.  仔好多時都係咁的, 激死人架.

學校........... 唔一定要樣樣野都寫晒係校網或家課冊的, 這些我諗是幫手train小朋友的獨立能力及處事能力. 若樣樣都寫左出黎, 那好似這位小朋友咁...... 就算做左, 其實都係亞媽在背後幫手的. 佢根本無成長過.  

當然, 這間學校都有佢既問題, so..........你對於你細仔明年小一一事, 都係諗諗啦, 有利有幣. 第2個細路, 係蝕底d的, 因第2個小朋友會少左d分.

原帖由 sy123456 於 08-9-23 21:34 發表

C班
我覺得佢聽得唔清楚, 第二課之貼紙, 就誤解有貼紙的第二課.

原帖由 Xanthe 於 08-9-22 20:59 發表
中、英文默書老師會一星期前比範圍,中默如果默古詩就唔派範圍label,如果唔默古詩就會派一張passage範圍,老師通常會叫小朋友貼係堂課簿。

我女果班係貼在課文上方的

原帖由 aypk20000 於 08-9-22 16:54 發表

其實手冊空間有限,好多時寫功課都唔夠位,若果樣樣都寫得咁詳盡,其他功課就唔知寫去邊了...

斬腳指避沙蟲

這樣說來,是否手卌設計上有問題呢?這與[斬腳指避沙蟲]有何分別。手卌細而篇幅不夠,不是可以不作詳盡記錄的原因,既然校方吩咐學生的事越來越多,手卌方面也應有所改變。

醒目開學勳章

我相信每間學校的手冊都差不多size, 2年前我地本手冊仲細本d,更加唔夠位!如果有小學學校的手冊有A4 size唔該話我知,因為想見識一下。

有時老師係課堂上吩咐小朋友做什麼或明天帶什麼、幾時小測.........都只會係課堂上講,唔會寫係手冊,第一係訓練小朋友有自理能力、記性,如果連這些咁細小的東西都不放在心上,小朋友將來會什樣大家可以相像。第二如果真係每一樣老師曾吩咐過都要寫,我相信嚇親的係家長 一打開本手冊就有20幾樣野!再者p.4後計埋10-20幾樣功課,家長仲

醒目開學勳章

Hi, Xanthe

可否向校長反映下常識同數學一齊考試會死人的呢?? 因為完全唔夠時間溫架, 越高年級, d常識既內容就越多野要記.

好似明天要考這兩科, 我今日都只能專攻常識only, 你都知道那6課有好多野要記啦, 又要記圖. 仲要睇埋時事常識題.......真係死得.

可否建議拆番開中, 英, 數, 常分番開4日呢? 反而一科閒科既普通話就可以用左兩日??  可否將常識搭去星期五既普通話科到呢?

請研究一下, 謝謝.

醒目開學勳章

Noted and will try my best!!!

原帖由 AndyRain 於 08-10-29 10:13 發表
Hi, Xanthe

可否向校長反映下常識同數學一齊考試會死人的呢?? 因為完全唔夠時間溫架, 越高年級, d常識既內容就越多野要記.

好似明天要考這兩科, 我今日都只能專攻常識only, 你都知道那6課有好多野要記啦, 又要記圖 ...

原帖由 sy123456 於 08-9-23 21:49 發表
因為有細的今年入紙派位小一, 就跟幼稚園到學校參觀, 發現學校改變之不少, 番新咗好多, 不過, 無參觀課室.  聽到D家長反應, 都覺得條樓梯好長, D家長上完條樓梯都話辛苦. 有D家長話, 今年小六派位派得幾好喎, 想入,  ...

多功課本來尚可理解為為學生好,可是學生辛苦做完的功課或補充,教師只是叫學生自己對或交換改,那麼教師如何得知個別學生的進度,所以學生都唔知做來為乜.
家長都識自己買補充俾仔女做啦!

另外,今年派位比起以前已不算好

醒目開學勳章

我個女 so far 讀個班 d 練習有時會小朋友互改,有時老師改!呀女話如果小朋友互改時,老師發現有d 同學錯的%高,老師會解說一次!我想班班都唔同!

今年派到英中%比上年高,反觀上年精英班的派位,我就覺得可以進取一點。問過上年6A的班主任,她說家長好多都喜歡選近屋企,所以有時派位這家野都要睇家長係選校排位!

原帖由 DaddyBO 於 08-11-3 11:38 發表

多功課本來尚可理解為為學生好,可是學生辛苦做完的功課或補充,教師只是叫學生自己對或交換改,那麼教師如何得知個別學生的進度,所以學生都唔知做來為乜.
家長都識自己買補充俾仔女做啦!

另外,今年派位比起以前已不 ...

原帖由 Xanthe 於 08-11-3 20:32 發表
我個女 so far 讀個班 d 練習有時會小朋友互改,有時老師改!呀女話如果小朋友互改時,老師發現有d 同學錯的%高,老師會解說一次!我想班班都唔同!

今年派到英中%比上年高,反觀上年精英班的派位,我就覺得可以進取一點。問過上年6 ...

那位班主任好像沒有給我任何意見啊!!

難道妳期望她會告訴妳派得差是因她教得差嗎?
要問為何派得差,為什麼不問舊年的家長呢?
妳不信我,可以問多幾個?
但始終信不信,決定權在妳!!

原帖由 Xanthe 於 08-11-3 20:32 發表
今年派到英中%比上年高,反觀上年精英班的派位,我就覺得可以進取一點。問過上年6 ...

那是假象,因上年的升中學生人數為73405,
而前年是79778,
故若英中學位沒減少,每間學校"平均"升英中的人數都多了,可是事實當然是BAND 1小學食哂d位,造成好似派獲英中的人數多了的假象;參考其他BAND 1學校亦如是,故不應以此理解為學校派位好了,反而參考所派中學會發覺只是一般,甚至差了.
今年升中人數約68559(小六),獲派英中的人數會再多些,下年是60976(小五),故若你小朋友是小五,恭喜哂,他獲派英中的機會提高了.

以上統計數字乃參考統計處資料,僅作參考

xantha

我想問下今年小二中文默書, 明明只是問課文內容, 但係係默sentence時, 就是unseen dictation. 點解又唔事先講明, 係米咁細個就有unseen.....

thanks

醒目開學勳章

DaddyBO,

我知你說那位班主任,我亦非常熟悉上年畢業的家長,特別是精英班。我亦非常關注每年的升中派位,所以我由P.1至現在都不停協助升中小組。我知道上年精英班的家長的意願都選擇 St. Mark's,結果有10多位派到去。如果精英班都選擇 St. Mark's 而唔進取,其他3班就會更難去到心儀中學。其餘有2位派得不好,因為成績都是一般,這2位家長選擇亦比較進取,好自然就會派得唔好!我亦聽聞班主任同這2位家長相討了很久亦一意孤行。反觀上年其他班有些 band 1 學生家長就進取些,有幾個自行已經入了英華和張祝珊。

而再上一屆的派位好些亦因為精英班的家長要求高些,有很多選擇 top band 1 的中學,自然 top band 1 會高很多!

這些事實你相唔相信,我亦沒辦法!

BTW, 各位家長唔好問我 POST 學校D歷屆升中資料出黎!

原帖由 DaddyBO 於 08-11-4 16:42 發表

那位班主任好像沒有給我任何意見啊!!

難道妳期望她會告訴妳派得差是因她教得差嗎?
要問為何派得差,為什麼不問舊年的家長呢?
妳不信我,可以問多幾個?
但始終信不信,決定權在妳!! ...
‹ 上一主題|下一主題