用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學 西灣河基灣家長請內進-Part 2
樓主: sandylaw
go

西灣河基灣家長請內進-Part 2 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Happyfamily,

呀女小二的中文默書係冇 unseen 的,但可能改了。check with Sandy. 如果真係冇的就話我知 and let me check check!!

原帖由 Happyfamily 於 08-11-5 10:38 發表
xantha

我想問下今年小二中文默書, 明明只是問課文內容, 但係係默sentence時, 就是unseen dictation. 點解又唔事先講明, 係米咁細個就有unseen.....

thanks

原帖由 Xanthe 於 08-11-5 19:38 發表
DaddyBO,

我知你說那位班主任,我亦非常熟悉上年畢業的家長,特別是精英班。我亦非常關注每年的升中派位,所以我由P.1至現在都不停協助升中小組。我知道上年精英班的家長的意願都選擇 St. Mark's,結果有10多位派到去。如果 ...

首先,你非常熟悉精英班家長嗎?但我聯想不到你是哪一位?
(若不介意可pm告訴我!)
我認同你說的大部分都是事實,只是我所說的亦是事實;
你立場太過親近學校,這是人各有志!!

我只是告知大家我知的事實,讓其他人自己分析,不想太一言堂,事實上,我本意亦並非想唱衰學校,但若學校或家教會只愛聽好話,而不能接受批評,學校如何進步呢?
如果我是你,我不會只顧為學校"澄清",我會在家教會委員會或學校反映,為何有這些聲音出現?是家長真的誤會嗎?是否溝通上有問題?學校有否要檢討的地方?這才是我們應有的角色;不過可能你都有咁做!

我也期望我孩子的母校能繼續發光發亮,作育英才,讓孩子能驕傲地大聲說我是基灣畢業的!!!!!!
既然我現在並非基灣家長,我也不多言了!
最後衷心希望學校能接受批評,"有則戒之,無則勉之"

醒目開學勳章

DaddyBO,

我是非常熟悉基灣家長,包括己畢業的家長。由於有多位家長,我未得他人同意我不可以pm這些家長名字給你,請見諒。我相信你所講亦是事實,但我所講的可能是你未了解清楚才會有此誤會,我把我認知和了解的事情告知。

你覺得我的立場太過親近學校是因為我時常到學校參與義工工作。我會用我的眼睛去看、耳朶去聽和口去問,從而了解學校的政策 / 進步。

老實說,何校長是一名願意聽任何一位家長意見的校長,關心學生、很努力改進的校長。她改善了上課時間表,家長日、手冊size、校褸、維修校梯、午膳有更多活動、在低年級開始查字典、開始學寫作、廁所整潔、改善學校環境、改善老師對家長的態度....... 這些都是聽取家長意見而改善。

醒目開學勳章

all,

今年家長日和親子講座會在22號舉行,現在每一次考完試都會派成績表。

本人想詢問
1. 平均分要幾多分才能入精英班?
2.四年班入不到精英班,往後兩年還有機會 嗎?
3. 如果在精英班成績未如理想,升五年班時會否掉回普通班別?把有能力的學生編入精英班?
4. 看過去兩屆六年級精英班人數所佔的學生是其他三班之最多,是否會在六年級時盡量把有能力的學生編入精英班?
5. 精英班所教的課程和其他三班有什麼不同?
6. 除了精英班外,其餘三班是否也是用成績分班?次序排列是否B>C>D?
謝謝。

我女兒現在讀4年級,所以知道一些:
1. 不一定,總之全級的前40名就可以入精英班
2. 四年班入不到精英班,還有五年級,升六年級就不會變的了。
3。會的。升5年級可能會掉囘普通班的。
4。不清楚
5。教的應該一樣,但會作多許多作業,因爲買書和補充作業都比其它班貴許多。
6。其他班是不分成績的,平均分配如1-3年級一樣。

Xanthe

Please check PM!

原帖由 nellymiu 於 08-11-17 23:35 發表
我女兒現在讀4年級,所以知道一些:
1. 不一定,總之全級的前40名就可以入精英班
2. 四年班入不到精英班,還有五年級,升六年級就不會變的了。
3。會的。升5年級可能會掉囘普通班的。
4。不清楚
5。教的應該一樣,但會作多許多作 ...

聽其他學校D家長講, 話如果你小朋友是BRAND 1, 就選BRAND 1頭D學校, 仲容易入過BRAND 1尾BRAND 2頭D學校喎, 因為個個怕小朋友讀得辛苦, 又怕入唔到, 點知個個都唔選, 好TOP D學校比中間的容易入

醒目開學勳章

applejuice2004.

1. 平均分要幾多分才能入精英班? 每年都不一定幾多分,仲之頭38名入。
2.四年班入不到精英班,往後兩年還有機會 嗎?只有在升P.5才有機會,因為要呈分所以唔會轉!
3. 如果在精英班成績未如理想,升五年班時會否掉回普通班別?把有能力的學生編入精英班?會,在P.5 AND P.6 時都會有精英班的小朋友 OUT OF 精英班成績但唔會轉班
4. 看過去兩屆六年級精英班人數所佔的學生是其他三班之最多,是否會在六年級時盡量把有能力的學生編入精英班?唔係係全級人數多,仲之頭38入精英班
5. 精英班所教的課程和其他三班有什麼不同?沒有不同,但精英班功課會較多但發覺與其他班都差不多,精英班會教多一課書但唔會考
6. 除了精英班外,其餘三班是否也是用成績分班?次序排列是否B>C>D?唔係與P.1-P.3分配一樣

不過近來發覺讀其他班的名次貼近精英班D小朋友數學會做埋精英班的數,即EXTRA功課

Xanthe,

請問有沒有心水中學呢?分亨一下吧!

醒目開學勳章

sy123456,

你小朋友要揀中學了嗎?我出年先揀喎!

原帖由 sy123456 於 08-11-20 12:13 發表
Xanthe,

請問有沒有心水中學呢?分亨一下吧!

Xanthe & nellymiu :

Thanks your sharing.

但我看到校網的升中報告中B班(我相信是前幾名)都有部份學生可派往英中,但C & D 二班多數派中中?!

每年out of 精英班學生會有幾多?

謝謝!

醒目開學勳章

你是否說可派BAND 1的%? 這個數據只有教育局才知,就算學校知都唔可以公佈,因為這是教育局的規定!我覺得如果精英班選校進取些 (I MEAN CHOOSE TOP BAND 1), B,C AND D會好D!

原帖由 applejuice2004 於 08-11-20 23:18 發表
Xanthe & nellymiu :

Thanks your sharing.

但我看到校網的升中報告中B班(我相信是前幾名)都有部份學生可派往英中,但C & D 二班多數派中中?!

每年out of 精英班學生會有幾多?

謝謝! ...

醒目開學勳章

對於今次的家長日, 我十分之失望……….失望並不是我的孩子成績退步(因為我根本無法知道佢進步還是退步, 分數高唔等於佢一定高人一等,可能係份卷淺, so好多人都可以取得高分. 分數低能唔一定佢係最差, 因份卷可能好深), 而是……一張毫無意義的「成績表」加上一些極行貨既班主全評語, 所以不用3分鐘就完成了!!

等了幾年才終於等到這校每次考完試成績表一個月內派發(以往是可以考完試幾個月後才派, 幾個月前的資料, 真的派來不知有什麼作用!!), 對於這個好既轉變, 滿心歡喜!!
亦深感這校終於能向前跨進一步了!

在課室門外看到一張寫著: 每人張3-5分鐘的便條, 心想, 無問題因實在有很多學生, 我明白.
當我坐低, 班主任就照住張成績表讀俾我聽中文科, 英文科, 數學科各份卷的grading, 慶興的是她並沒有連體育/美勞/音樂也一併讀給我聽.
當時她有她讀, 我係張成績表上搜索名次”………..可惜我找不到.

班主任讀完grading後就停了………. So唯有我問佢: 全班的名次是? 因成績表內沒有顯示. 她很小心地看了張紙後答我: xx (一個約數), 我那一刻即時很愕然, 因為………大約, 出了成績表名次都能大約, 我想問清楚: “唔係計好晒先出成績表的嗎?” 她說: 名次還未確定……….確定後會寫在手冊通知家長!! 我當時真係覺得有無搞錯呢? 無名次, 那你俾張成績表我做什麼呢? 就只是為了聽你讀grading……. 卷一早已經派晒, grading我完全清楚啦!! 成個過程, 我只覺得浪費我的時間, 那一張對於我來說只是一張紙而不是成績表……

我取完那張紙後好不滿, 因為當天是星期六, 我要帶住2個小朋友去學野, 所以我要ling1個手袋加2大袋野(課外活動的東西(d已經叫老公ling左番屋企了加埋校服/因要著校服回校), 帶同2個細路行上7樓就係為了聽到這些行貨既評語……..取一張毫無意義的紙., 見完之後仲要趕住帶個細的去上另一樣活動.
咁辛苦去就得到這張紙………我完全不覺得它有何重要性而必定要我親自去ling, 下次請校方在家長日的回條內加上一項: 未能抽空與老師見面, 成績表請交學生轉家長收. 不要side我的時間啦.

我一路到而家都唔明, 點解張成績表居然無名次?? 有何原因出唔到名次呢? 何解校方連家長這最基本的要求也滿足不到呢??!! 好難理解家長的需要嗎??

我每天要番工, 放工回家食完飯便教兩個細路, 每天風雨不改.
星期六日我都要不用上班的, 但為了帶他們上課外活動, 又與他們東卉西跑, 每天也追著時針/分針做人, 生活好不輕鬆!
孩子的成績表, 不單止是他/她一個人的成績表, 也是我既成績表/回報……….辛勞了幾個月的結果.
每天也默默地去幹, 到頭來聽到『名次仍未確定』那種失望及不滿非筆默非所能形容!!

做校長, 做老師的, 完全唔知道家長最想要些什麼嗎? 若有同理心的話, 就算係未婚/單身/無仔女的校長/老師, 都可以代入家長的角式去想想他們需要些什麼呀!!
況且, 成績表內要有名次係一樣十分普通的事情而己!! 不是要你們拿天上的月亮給家長呀!!

慶幸的是我無俾細那一個入呢間學校, 否則……….我真係die hard. 而家最多都係die 一半.
原因係……….我唔覺得呢間學校aggressive, 對於我這些會盡全力既家長, 我實在感到, 靠學校不如靠自己.

學校行政安排經常失當, 如校簿一定要一整份購買, 不可散訂.
好啦, 叫學生去校務處買啦, 但係居然又會係老師要學生做功課之後1, 2天才可以有簿賣, 那學生點做功課呢? 校方沒有和老師清通好的嗎? 無功課交無啦啦俾老師當欠交law, 用紙做老師又唔收, 係我們錯嗎?!! 我們已經用晒所有辦法, 但係都無法買簿.
點解唔買成份的簿? 因幾年下來積埋好多file, 無爛的, 唔通你叫我監生將d無爛既野掉左佢嗎? 唔掉, 那我又買d新既番黎做mei?? D file耐唔耐又轉款, so 舊款的又唔同得要買過……..學校既file有需要咁update幾年轉一次款嗎? 我唔想環保只係一個課題, 我地係要去實踐的, 否則這個地球更快玩完!!

轉新校褸, 又話有2年過渡期, 但係就舊年已經唔被著羽擁(以前是可以的), 咁無買新校褸的, 天氣好凍時又唔俾著羽擁, 咁即係焗d家長買新校褸啦, 咁真係叫做有2年過渡期嗎?

請問呢到有無家長可以講得出呢間基灣有mug野叻呢? Sorry, 我真係一樣都講唔到讀書成績一般啦, 運動, 音樂, 有那一反是出色, outstanading的呢? 開幾十百樣課外活動有什麼用呀? 可否簡而精呢, train d 叻既人出黎啦! 今年7月暑假前已選好了田徑隊校隊的成員, 11月係區運動會, 但係呢10月先開始練習, 1個月既練習就ok?? 唔好講笑啦, 除非個學生本身係好有天份, 否則, 幾時輪到你d學生law 獎呀??!! 無付出點會有收獲呀?
間學校只係一心想打天才波…….. 所以永世都唔進步, 停係到law!!
我以前讀小學時係星期一至五每朝番學前亞sir都同我地train .

醒目開學勳章

最慘係轉了新校長已經叫做好d, 但係都係咁.
若無轉過校長就真係係到等死!!
我而家都只係望快快讀完算了!! 對這校完全失望, 無論作為家長點努力都無用.

中華基督教會基灣小學, 希望你生性一點, 努力教人, 不進則退! 以我所知, 有其他家長亦唔會俾細既孩子入黎啦(我就係一個人版), 亦有些係到讀緊的都想轉校, 將來入黎既可能只是一些對子女沒什期望/要求既家長, 因進取型/有遠見既家長都會捨你而去! 到時你既學生成績將便更差……….不希望我的孩子母校遇上被殺校的一天, …………從來也望你好, 勇往直前. 今天說出以上這番話也是愛之深責之切.
我也不被你好受!! 不講了, 我快下班要趕回家教我的孩子, 因我不能像你一樣躲懶, 孩子的將來不好, 我責無旁貸, 亦會feel guilty!!!

我都對星期六的家長日好失望,其實大部份家長要求一年發四次成績表係想了解子女的名次,從而決定應加以催谷還是可稍為放鬆。但這次的成績表所得的資料,之前都可以在考卷上看到,所以我都覺得張成績表可有可無。

另外關於校褸和課外活動問題,其實作為家長應該都要體諒學校,因校方都有難處。

課外活動方面:其實田徑隊平時都有定期練習,在比賽前一個月加練,我覺得這個安排都算合理。若果校方要求學生幾個月前不停加練,到時很可能有家長會投訴,投訴校方為拎獎不顧學生的學業和健康。

校褸件事:校方訂立校規要穿著整齊校服,作為學生理應遵守。若家長覺得舊校褸不夠暖,亦應該自加學校規定的冷毛衣或購買新校褸。以前准許穿羽絨樓只係校方讓步,現在有新校褸了,當然要守番校規啦!

好耐無留言,見到最近有咁多家長對學校的不滿,我也有同感,對於星期六的家長日都好失望,我都覺得張成績表可有可無。老師給我沒有鼓勵的說話,只有批評,唔好話小朋友,我自己都有D唔開心!我已經不敢在小兒面前說,只說老師叫他繼續保持水準!

我都好多謝家教會的爭取有多一次的家長日,但希望下次會可以多D時間同老師溝通或再改善一下家長日的安排!

AndyRain:我也很明白你感受,因我也要上班,又有多一個,但希望你唔好咁激氣,既然唔會轉校,就忍耐一下,我對學校的不滿亦有,詳情不便多說,其實我而家都覺得很無耐!我只覺得很難找到一個十全十美的老師及學校!祝往後的日子開心愉快!

醒目開學勳章

好耐無留言,見到最近有咁多家長對學校的不滿,我也有同感,對於星期六的家長日都好失望,我都覺得張成績表可有可無。老師給我沒有鼓勵的說話,只有批評,唔好話小朋友,我自己都有D唔開心!我已經不敢在小兒面前說,只說老師叫他繼續保持水準!
@@
我理解你好耐無在這裏留言的原因, 因我都是, 對這校絕望, 不想side時間在這校身上. 所以根本都無睇呢個topic. @@

我都好多謝家教會的爭取有多一次的家長日,但希望下次會可以多D時間同老師溝通或再改善一下家長日的安排!
@@這點我agree, 我雖然對學校不滿, 但係對那班家長義工真是非常感謝, 因為他們是無私的自動幫助學校/學生的.@@

AndyRain:
我也很明白你感受,因我也要上班,又有多一個,但希望你唔好咁激氣,既然唔會轉校,就忍耐一下,我對學校的不滿亦有,詳情不便多說,其實我而家都覺得很無耐!我只覺得很難找到一個十全十美的老師及學校!祝往後的日子開心愉快!

@@我當然明白沒有學校是十全十美的, so 一路以來我都不出聲.
但係今次成績表一事, 我真係忍無可忍了, 我真係覺得只係一個好簡單好簡單的要求only, 點解學校都做唔到呢? 做唔到都算(反正我對佢都無期望的), 但佢唔好搞到我law. 要我好似走難咁行7層樓梯, but佢俾到d mei我呢?? 除了一肚氣, 什麼也沒有!!!
轉校……….唔係我唔想轉, 只是我想轉既入唔到only(唔係求其轉的). @@

@@我勞氣, 是因為我實在聽到除了我, 還有其他家長唔打算將個細既入讀此校. 情願出去博抽其他學校都唔入呢間. 又或是想替孩子轉校. 我希望我發出的聲音可以有機會俾學校知道, 等佢知道事情的真相, 唔好以為仲有學生apply就以為自己處於好安全的狀況. 每年都超額學生apply就無問題.
我識既都是一些付責任, 盡力幫助子女的家長, 而不是就手旁觀, 什麼都不理的家長. 沒有了這些家長, 這校整體性成績下滑是必然發生的事.
升中派位有部份原因是家長只求選擇就近的中學而已, 不是選一些好好的學校(不進取), 這已體現了家長類型產生的問題.
沒什要求的家長是真的會影響學校的成績!! 我聽過有老師說幾近年收了很多新xx的學生(這是地區性的問題, 多公屋的地區自然多新xx), 他們的家長好多都不理學生的.

希望校方趁我地這批家長未走晒之前, 好好的想一下將來怎樣步署, 而不是等到殺校時才慌張.
人總要居安思危!!!@@

@@sandylaw, 我其實已覆左你, 只是我打好晒之後禁reply根住就無晒. So 我明天才再覆你啦.@@

Andyrain 我很同意你的分享,但我無望了。 我大的畢業了,但小的還在這校,看到你的分享很有同感。我在家長日的勞氣我想告訴你。

我一進課室,班主任就說 --- 「給」手冊的事你不要問、不是他教的科目不要問、至於中文科,上次在電話已經談了,你還有問題嗎? ......... 我比佢大到傻咗,,,,在沒有事可問的情況下走了...... 唉!家長日....去了跟沒去有分別嗎?

醒目開學勳章

Andyrain, tiffanylau, sandylaw and super11mum,

看到你們對家長日的留言,心裡有些不開心。原因PTA為家長們爭取了早些派成績表和多一日家長日,是經過整整2年要不停與學校溝通和要求。一路而來,我們家長日都只會在差不多第三次考試前才派發(太約在2月尾和3月頭),家長們曾表達家長日太耐才先見一次,想知道小朋友要改善的地方也不能立即可以在第三次考試改進。在努力的商討下學校終於願意改善。

今年是第一年舉行有2次家長日。當小朋友在家長日前一日告訴我不會講名次只會講太約名次,我與大家一樣 。家長日當天有幸見到校長及有關老師就立即去了解一番。由於當時感冒未清及未清楚了解,故此不能上網告知大家。今早見到校長亦告訴家長們的不滿,經再次了解,原來是學校出成績表的電腦系統暫時不能為每考一次的成績排名次。從前我們每個學期出一張成績表是由2次考試的平均分來作排名,以暫時的成績表如果只計每一次成績,那麼就未必能準確地計出全年的平均分,數據就會有偏差。大家都知道平均分相差0.01分都會有幾個名次出入,如果要入精英班就不可以有數據錯誤!希望各位家長理解!

之於你們說老師的態度..... 十隻手指有長短。我認同家長們特別是在職家長會希望老師主動講出小朋友的優點和有需要的地方。我相信這個都是說話技巧問題,可向學校反映改善。

今年是第一次家長日見到你們的不滿,這是我理解的。但我希望家長們要有包容之心,因為學校要安排一次家長日是需要很多東西來配合。

題外話,出年我的細仔亦會到這間我認為不錯的學校讀書,因為我信任這間學校、校長、主任、老師和書記們!

‹ 上一主題|下一主題