用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 放洋的小孩生活篇
樓主: msmchan
go

放洋的小孩生活篇 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 honeybeemom 於 10-12-13 17:09 發表
嘩,已經1年前訂都無.真係迫人比貴錢.
死啦,咁我們明年入大學的又未知入邊間,又未知啲假期係幾時,都唔知點BOOK位.點算?!

我又係, 而家都未同個囡做出年啲機位.
[img][/img]

回復 1139# honeybeemom 的帖子

我上年一年前book easter 回英都是book 唔倒要的日子, 要呀囝遲一天才到school, 無辦法?

大學我打算知道讀那一間先book, 因為每間大學的日子不同

Do 媽,
我打算知道讀邊間大學才訂位, 可行嗎 ? 有無好的方法呢 ?
原帖由 DoReMi媽媽 於 10-12-13 17:14 發表

我又係, 而家都未同個囡做出年啲機位.

醒目開學勳章

原帖由 msmchan 於 10-12-13 17:24 發表
Do 媽,
我打算知道讀邊間大學才訂位, 可行嗎 ? 有無好的方法呢 ?

我而家都好迷茫 就連入邊間U都未知, 又如何有個calendar去book機位?

大家有冇經驗可以分享下?
[img][/img]

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-12-13 22:53 發表

我而家都好迷茫images/smilies/default/bb4.gif 就連入邊間U都未知, 又如何有個calendar去book機位?

大家有冇經驗可以分享下?

大學開學約于9月尾左右,新生或早一個星期需報到,参加迎新活動,可以上心儀大学或有offer的大學website了解一下,舊年幫大女book 機票也不太難,因為毋須于指定一日到學校報到,我在7月中也容易book到9月中的機票

如果在8月中成績出後才book, 是否太遲, 因為機場不一定在LHR.
原帖由 teresat 於 10-12-14 10:41 發表

大學開學約于9月尾左右,新生或早一個星期需報到,参加迎新活動,可以上心儀大学或有offer的大學website了解一下,舊年幫大女book 機票也不太難,因為毋須于指定一日到學校報到,我在7月中也容易book到9月中的機票 ...

原帖由 msmchan 於 10-12-14 10:47 發表
如果在8月中成績出後才book, 是否太遲, 因為機場不一定在LHR.

其实只是9月头(即中学開學那几天),機票會full哂
因為很多人都會在放謗后,才會book機票,如果驚遲,你可早少少落定名(機票,我想毋須落訂金)o
反而需注意 簽証(居英權除外),要早點預備

簽証也要等成績出了, 等學校的confirm letter 才可以上網申請, 早兩年領教過申請的痛苦了  
原帖由 teresat 於 10-12-14 11:10 發表

其实只是9月头(即中学開學那几天),機票會full哂
因為很多人都會在放謗后,才會book機票,如果驚遲,你可早少少落定名(機票,我想毋須落訂金)o
反而需注意 簽証(居英權除外),要早點預備 ...

同樣的,一諗起就頭痛.兩年前有你幫忙已好好彩.但明年就要一起痛苦了.
原帖由 msmchan 於 10-12-14 11:57 發表
簽証也要等成績出了, 等學校的confirm letter 才可以上網申請, 早兩年領教過申請的痛苦了  

醒目開學勳章

我,大細仔都要!
原帖由 honeybeemom 於 10-12-14 22:20 發表
同樣的,一諗起就頭痛.兩年前有你幫忙已好好彩.但明年就要一起痛苦了.

原帖由 lychee_ying 於 10-12-16 21:37 發表
okok  support u

好奇:你是肥佬黎(黎智英)嗎?

醒目開學勳章

原帖由 teresat 於 10-12-14 10:41 發表

大學開學約于9月尾左右,新生或早一個星期需報到,参加迎新活動,可以上心儀大学或有offer的大學website了解一下,舊年幫大女book 機票也不太難,因為毋須于指定一日到學校報到,我在7月中也容易book到9月中的機票 ...

咁又冇咁擔心, thanks!
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 msmchan 於 10-12-14 11:57 發表

唉 ~ 我啱啱8月先搞過一次, 睇怕又要再嚟多次
[img][/img]

你在8月搞的一次, 與我們第一年新政策有無變呀?
到時要搞大學的visa, 你的經驗豐富, 要多多提點我
原帖由 DoReMi媽媽 於 10-12-17 16:54 發表

唉 ~ 我啱啱8月先搞過一次, 睇怕又要再嚟多次

醒目開學勳章

原帖由 msmchan 於 10-12-17 17:07 發表
你在8月搞的一次, 與我們第一年新政策有無變呀?
到時要搞大學的visa, 你的經驗豐富, 要多多提點我

我8月搞嗰次係因為舊visa到期, 要再簽罷了, 不過以前由學校出的visa letter就改為由學校向有關當局申請一個CAS No.嚟取代了, 其他嘢大致上還是一樣.
[img][/img]

好煩,呀囝本來搭今晚CX256機回港,點知今早(英國時間)就Flight cancelled.而家佢就在機場等waiting list.都唔知明天能否可順利到港.

回覆 1# honeybeemom 的文章

我個仔又是這班機,國泰真的很離譜,16號的CX256壞機,居然取消埋17號的CX256,我個仔現仍在等,等足一天,以為貴D,服務會好D,昨天打電話去問情況,甚麼也不知,居然叫我打電話去London問,

醒目開學勳章

原帖由 honeybeemom 於 10-12-18 00:54 發表
好煩,呀囝本來搭今晚CX256機回港,點知今早(英國時間)就Flight cancelled.而家佢就在機場等waiting list.都唔知明天能否可順利到港.

你囝囝而家情況如何? 上到機沒有? 我囡是今天的機, 但LHR就連11:25 am班機都未飛, 跟住後面o既機而家全部delay, 啱啱阿囡先呻, 就連由heathrow酒店(阿囡話因擔心積雪影響路面交通, 早一日出heathrow住酒店)去機場都好困難(因冇的士, 酒店shuttle bus又唔開), 而家又係喺機場等飛, 好混亂!
[img][/img]

我仔有個朋友就比較好彩, 只係delay咗兩個鐘,今日晏晝已經番咗港.希望你地嘅囝囡都可以快D返啦!

真係好鬼激氣,呀仔昨天也有說早一天的CX256也取消了,他出機場已發現已有很多人追位.我同樣地比了貴價票.而呀仔剛入了marco polo-silver card member,諗住後補有優先,點知呀仔話大把人同佢一樣條件.cx真係好可惡.一早已知班機會取消,點解都唔一早作合理的安排,如架機有問題,點解唔出另一架機,位就係咁縮,不斷提高價位,客人追位又追到死死吓.但啲服務就係咁下跌.最慘香港agent又話香港cx都無嘢做到,因他們不能控制到嗰邊機場的運作.雖然機場安排了酒店比呀仔,又話會比星期日最早的位比佢.但而家天氣又惡劣,都唔知係唔係一定返到香港.真係又擔心又激氣.

原帖由 cwp 於 10-12-18 21:44 發表
我個仔又是這班機,國泰真的很離譜,16號的CX256壞機,居然取消埋17號的CX256,我個仔現仍在等,等足一天,以為貴D,服務會好D,昨天打電話去問情況,甚麼也不知,居然叫我打電話去London問, ...
‹ 上一主題|下一主題