用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: mavisng2003
go

2010-2011 P1C [複製鏈接]

回覆 1140# TszYingMama 的文章

我的女兒也是晚上高燒至40度,早上降至37.5度左右,已發了3日燒,希望今晚會好些啦!

我個女同tzeying case一樣,星期一開始燒,晚上升到40度,五日啦,今日入咗醫院。

]原帖由 HTLeung 於 11-6-3 12:00 發表
我的女兒也是晚上高燒至40度,早上降至37.5度左右,已發了3日燒,希望今晚會好些啦! [/quote]

回覆 1142# lbb 的文章

真是令人擔心!我的女兒現在又39度了,希望她們能早日康服。

問咗學校,只有P.1C係甘,學校已做了大型消毒。

小女孩們加油!

原帖由 HTLeung 於 11-6-3 15:58 發表
真是令人擔心!我的女兒現在又39度了,希望她們能早日康服。

唉!見到1C咁,真係覺得好擔心同好唔開心!

Ibb:

你記唔記得今年年頭我同你講過,我個囡都係發高燒入咗醫院,嗰時我同自己講,只要亞囡退燒,其他咩嘢都唔重要,你地都要加油呀!撐住呀!照顧亞囡之餘,都要小心自己身體。

各位媽咪,你地無返學呢幾日,如果有啲工作紙收唔到,你話我聽,如果我有,我scan俾你地。

仲有呀!我將啲中文工作紙同英文工作紙用電腦打咗(即係只有問題,無答案嘅),你地呢幾日咁煩,我驚你地無時間同心情去預備,如果你地有需要,我email俾你地,好唔好?

你地要加油呀!我同亞囡會為你地同1c班祈禱,求天父俾多啲恩典我地。

原帖由 lbb 於 11-6-3 16:44 發表
問咗學校,只有P.1C係甘,學校已做了大型消毒。

小女孩們加油!

回覆 1145# mavisng2003 的文章

mavisng, 你真是好好人,多謝你!工作紙齊唔齊曬,都未有時間點算,公司又不能請那麼多假,整晚照顧她之餘,又要返工,真是好累!希望她快些痊愈,然後溫習啦!

Agreed ar, 要返工,夜晚又要唔瞓mon住d溫度同幫佢降溫,辛苦同心痛,點滴在心頭。

Mavis多謝你!

原帖由 HTLeung 於 11-6-3 22:53 發表
mavisng, 你真是好好人,多謝你!工作紙齊唔齊曬,都未有時間點算,公司又不能請那麼多假,整晚照顧她之餘,又要返工,真是好累!希望她快些痊愈,然後溫習啦! ...

回覆 1# lbb 的文章

原來有那麼多人同我一樣,又要返工,又要照顧女兒。昨晚繼續發燒,已經第六天,醫生話如果吃了両種抗生素,都無效,可能是什麼EBP菌,要靠自己。剛剛打完針,阿囡喊得很厲害,見到都好心痛。Mavis, 唔該哂,你真好人。宜家最緊要健康,考試成績已經係次要。

大家一樣發高燒多曰唔退,FYI, 阿女係醫院做晒test,冇中流感,係腸病毒,喉嚨有曰點,而家轉咗藥,已有好轉。醫生話要靠自己抵抗力,藥只係小小幫助。

原帖由 TszYingMama 於 11-6-4 11:48 發表
原來有那麼多人同我一樣,又要返工,又要照顧女兒。昨晚繼續發燒,已經第六天,醫生話如果吃了両種抗生素,都無效,可能是什麼EBP菌,要靠自己。剛剛打完針,阿囡喊得很厲害,見到都好心痛。Mavis, 唔該哂,你真好人。宜家最緊要健康,考試 ...

回覆 1# lbb 的文章

Ibb,腸病毒是否會肚瀉? 請問你囡囡有無肚瀉?我女兒無肚瀉,病徵只有喉嚨嚴重發炎紅腫,鼻塞,有鼻水,咳,好似一股傷風感冒。希望所有患病的同學們可以早點康復吧!

冇肚瀉,一樣喉嚨有白點、發炎,鼻塞,幾聲咳。
你囡囡好番味呀。before發病,佢隔離同學冇番兩曰。
原帖由 TszYingMama 於 11-6-4 14:10 發表
Ibb,腸病毒是否會肚瀉? 請問你囡囡有無肚瀉?我女兒無肚瀉,病徵只有喉嚨嚴重發炎紅腫,鼻塞,有鼻水,咳,好似一股傷風感冒。希望所有患病的同學們可以早點康復吧! ...

各位媽咪,你地要繼續加油呀!天父會聽祈禱架!亞囡佢地會好快無事架!努力!

無錯,你地講得好啱!只要亞囡無事,其他嘢都係次要,總之,你地有咩需要,記得話我知(可以call我呀!)。

加油呀!

回覆 1# mavisng2003 的文章

很高興囡囡已經完全退燒,漸漸康復中,多謝各位關心及祝福。希望星期二能夠上學與大家見面。

Lbb, 你囡囡出院末呀?希望她能盡快康復啦!

哇,見到你哋個 forum 真係睇到好心痛,不過早兩日點都 post 唔到嘢,真係好想同大家打氣!好高興今日睇到 Athena 退了燒,希望 Hazel 同其他同學仔都快啲好番啦!各位媽咪都要好好保重身體,盡量爭取時間休息呵!所以幾時都話母親偉大啦!各位有咩要幫手,請開聲!我都覺得 Mavis 好唔話得!!大家加油!

原帖由 TszYingMama 於 11-6-5 18:02 發表
很高興囡囡已經完全退燒,漸漸康復中,多謝各位關心及祝福。希望星期二能夠上學與大家見面。

Lbb, 你囡囡出院末呀?希望她能盡快康復啦!

回覆 1153# TszYingMama 的文章

我的女兒還有少許微燒37.5度,不過比起早前39.5度真是好了好多。她成塊面都尖了,現在要煲返多些湯水給她飲呢!希望星期二可以返到學啦!BTW,請問有無人知幾時考英文Oral (Two Storybooks)?中文講故事又可否補考呢?

阿女好開心聽到啲同學仔陸續好番,佢仲問我知唔知 Renee 好番未?佢話 Miss Lo 叫佢哋幫十幾個病緊嘅同學祈禱添!我問咗佢,今次 Speaking 唔係考讀 storybook,而係比幅圖小朋友睇,跟住 Miss Lo 問問題(如: How does he go to work?),小朋友用英文作答!阿女話大部份同學考咗啦!至於中文看圖講故事就唔知有冇補考啦!

發完燒真係要補充多啲水份!加油呵!

原帖由 HTLeung 於 11-6-5 19:41 發表
我的女兒還有少許微燒37.5度,不過比起早前39.5度真是好了好多。她成塊面都尖了,現在要煲返多些湯水給她飲呢!希望星期二可以返到學啦!BTW,請問有無人知幾時考英文Oral (Two Storybooks)?中文講故事又可否補考呢? ...

阿女今天下午出咗院啦,已經冇燒,但口腔內的白點(炎症)未好,我個醫生話佢要留係屋企休息食多幾日藥,不可返學,星期四覆疹後才可,所以可能考唔到中、英文speaking, 中文卷。

好開心聽見各位小女孩陸續康復!

原帖由 dichiu 於 11-6-5 20:07 發表
阿女好開心聽到啲同學仔陸續好番,佢仲問我知唔知 Renee 好番未?佢話 Miss Lo 叫佢哋幫十幾個病緊嘅同學祈禱添!我問咗佢,今次 Speaking 唔係考讀 storybook,而係比幅圖小朋友睇,跟住 Miss Lo 問問題(如: How does he go to w ...

真的衷心多謝您們的關心和鼓勵,希望這群女孩都快些康復!

回覆 1# HTLeung 的文章

中文,英文說話是可以補考,但聆聽就不可以,但無所謂啦!最緊要身體健康!

無嘢比健康更重要,一定要好番晒至好返學,否則佢剛好番身體抵抗力差,再接觸其他病菌就大件事 lu。我相信學校會有機制去評核學生各科嘅表現!妳自己都好好休息吓!祝福您一家!

原帖由 lbb 於 11-6-5 21:52 發表
阿女今天下午出咗院啦,已經冇燒,但口腔內的白點(炎症)未好,我個醫生話佢要留係屋企休息食多幾日藥,不可返學,星期四覆疹後才可,所以可能考唔到中、英文speaking, 中文卷。

好開心聽見各位小女孩陸續康復!

...
‹ 上一主題|下一主題