用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 放洋的小孩生活篇
樓主: msmchan
go

放洋的小孩生活篇 [複製鏈接]

昨天看到新聞, 英國好大雪, 見到機場好多人, 希望你們的囝囝囡囡能早日回港啦

回覆 2# honeybeemom 的文章

honeybeemom,

你囝囝取到有機位沒有?

本應取了美國時間星期日CX252早機,當然又係取消了.但CX說昨天是因天氣問題不能起飛.不是他們問題,所以昨天已沒有酒店安排,呀仔一早就在機場等到晚上10時.好在在機場有同學見到讀大學啲朋友,於是跟了他們在大學宿舍過了一晚,他說今日一早6:00又已出了機場等.雖然已取了英國時間20號CX256.Schedule晚上8:50分.都唔知到晚上啲天氣會否再變差,都好擔心.所以佢一早出機場睇吓有無早些的機可有位.當然現在只是繼續等.你個仔又點呀,有位未呀?
原帖由 cwp 於 10-12-20 20:05 發表
honeybeemom,

你囝囝取到有機位沒有?

回覆 1# honeybeemom 的文章

他坐CX252 11:25am,遲了3個小時起飛,
Cathay真是很不負責任,明明是他們取消班機,才導致17號的CX256乘客滯留,但對這批客不聞不問,我兒子18號在機場睡了一晚,他一個中學生,自己一人,怕掉行李和証件,不敢熟睡,太累了,昨晚19號便叫他去找酒店,只找到一間二百鎊的,自己坐三十分鐘巴士去酒店.
18和19號,我們不停打電話去Cathay幫他訂位,他們都說因天氣問題,不能優先,死也不認是他們壞機的問題,只給他22號的機位.
真是有無搞錯?18號機場才close,我個仔本來搭17號飛機,你CX取消飛機,還要讓後來的人先上機,要我個仔等足6天?真是嬲到爆炸,幾經辛苦,今早才攞到這個機位.

你就好啦,雖然delayed,但都叫起飛到.你就叻啦,打到電話去cx,我今天打了多次,聽了很久音樂,跟住條線自動無埋.想嘈cx都嘈唔到.激鬼死我.我又要睇住個細仔又唔可以走去cx office到嘈.真係..........點解cx無比酒店你個仔住.我個仔同啲同學都有兩晚酒店和餐券,不過昨晚就無啦,佢地話天氣問題唔係佢地問題,佢地真係搵藉口得緊要.都唔知點解要留低,就係佢地自己cancelled17號班cx256先攪到佢地走唔到,真係豈有此理.
原帖由 cwp 於 10-12-20 23:29 發表
他坐CX252 11:25am,遲了3個小時起飛,
Cathay真是很不負責任,明明是他們取消班機,才導致17號的CX256乘客滯留,但對這批客不聞不問,我兒子18號在機場睡了一晚,他一個中學生,自己一人,怕掉行李和証件,不敢熟睡,太累了,昨 ...

Do媽, Honeybeemom
你們的囝囡現在情況如何? 有機回港未 ?

回覆 2# honeybeemom 的文章

我囝囝只是17號晚入住CX提供的酒店,之後兩晚都沒有了,那個機位是我先生昨天早上去CX office,見到有情況同我們一樣的家長在嘈(CX之前給他兒子24號機位),後來職員給了他昨天的CX252,職員說CX昨天早上才出指引,指示要優先處理17號被取消班機的乘客,於是我先生又嘈一輪,才拿到那個位.

回覆 3# honeybeemom 的文章

<東方日報>昨天新聞:"有一批十五歲的女學生原定十七日晚搭國泰CX256班機返港,但因機件故障,班機取消,國泰賠償五百英鎊(約六千港元)及一晚酒店,可是到十八日已無機起飛,國泰再無安排酒店給她們。家長不滿國泰將一批十來歲少女置之不理,擔心她們安全。"
但我囝囝只有一晚酒店,沒有五百鎊.

cwp

唉, 要上去 CX office 嘈先有位安排.
現在你囝到港未呀?

原帖由 cwp 於 10-12-21 11:56 發表
我囝囝只是17號晚入住CX提供的酒店,之後兩晚都沒有了,那個機位是我先生昨天早上去CX office,見到有情況同我們一樣的家長在嘈(CX之前給他兒子24號機位),後來職員給了他昨天的CX252,職員說CX昨天早上才出指引,指示要優 ...

有人認為係管理公司問題,但管理公司反指係機場員工唔肯加班鏟雪.

姑勿論如何,國泰比起其他有國家背景既航空公司,牙力始終差小小.

呢幾日都睇緊英國天氣,最怕放完假返去都仲係咁

醒目開學勳章

上次火山都係去 CX office 嘈, 先有位.
原帖由 msmchan 於 10-12-21 12:34 發表
要上去 CX office 嘈先有位安排.

回覆 3# msmchan 的文章

msmchan,

Thanks,他今早十時多到了,他說18和19號CX只開了兩三個counter,根本迫不到去問CX的職員,後來他去查詢維珍航空的職員,他們有二十多個counter,他們告訴他當天一定飛不了的,建議他先住酒店,又教他如何找酒店和搭巴士.

回來便安心啦, 他一定很倦, 因為有幾天沒有好好的睡, 這兩天真的要好好休息一下.
好彩有維珍職員幫忙, CX的職員去哂邊
原帖由 cwp 於 10-12-21 13:43 發表
msmchan,

Thanks,他今早十時多到了,他說18和19號CX只開了兩三個counter,根本找不到CX的職員,後來他去查詢維珍航空的職員,他們有二十多個counter,他們告訴他當天一定飛不了的,建議他先住酒店,又教他如何找酒店和搭巴 ...

以下的link 可以預計UK天氣, 現在預計1月初的天氣好好, 希望到時無其他的因素影響天氣啦?
http://www.metoffice.gov.uk/weather/uk/uk_forecast_weather.html
原帖由 joenjac 於 10-12-21 13:11 發表
有人認為係管理公司問題,但管理公司反指係機場員工唔肯加班鏟雪.

姑勿論如何,國泰比起其他有國家背景既航空公司,牙力始終差小小.

呢幾日都睇緊英國天氣,最怕放完假返去都仲係咁 ...

呀囝今日下午5:40分到港了.他在機上一直瞓了9個鐘,所以見到佢時都不是太倦.

原帖由 msmchan 於 10-12-21 10:33 發表
Do媽, Honeybeemom
你們的囝囡現在情況如何? 有機回港未 ?

呀囝話有個同學家長在香港CX嘈,先發現原來16號的CX256(不太肯定是否這班機)壞機,CX有個Offer,自願唔走的,有500磅同酒店.當然不會有太多人接受呢個offer,唔接受的人CX就比了17號的CX256比16號的人走.但英國CX同17號的客說有技術性問題.所以無機飛.咁17號啲客就全部無得飛.唔知是真是假,你老公在CX office有沒有聽到呢個消息.英國CX offer 比17號的人都有不同.有些有400磅和酒店,有些就50磅車錢無酒店,呀仔就只有兩晚酒店和餐券,有些就什麼都無.呀囝說同學個家長會告CX詐騙,因為他們欺騙17號啲客,再令到他們因天氣而逗留.好像有些同學都會參與一起告CX.現在我好想find out個實情,因為呀囝話如果真係告,佢都會join in.
原帖由 cwp 於 10-12-21 11:56 發表
我囝囝只是17號晚入住CX提供的酒店,之後兩晚都沒有了,那個機位是我先生昨天早上去CX office,見到有情況同我們一樣的家長在嘈(CX之前給他兒子24號機位),後來職員給了他昨天的CX252,職員說CX昨天早上才出指引,指示要優 ...

Honeybeemom,
看到你個囝的經歷, 真係"鄧"佢慘! 幾經艱辛, 終於返咗嚟!可以共聚天倫, 一齊過冬.希望其他囝囡都陸續回來.唔使父母再掛心!

回復 1175# honeybeemom 的帖子

平安到港, 一起過節

Yes,今天還是我的生日,所以可以說是一份好好的生日禮物.
原帖由 msmchan 於 10-12-22 10:10 發表
平安到港, 一起過節

回復 1179# honeybeemom 的帖子

honeybeemom

生日快樂
‹ 上一主題|下一主題