用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 07-08 Kentville K2 的家長請在這裡繼續
樓主: Felicia726
go

07-08 Kentville K2 的家長請在這裡繼續 [複製鏈接]

hi hi .

暑假開始後﹐這裏都靜了.... 大家好嗎 ?

Hi

Hi,

Wa 好久無上來, 放假放到唔知近況.
你 d 仲會唔會去Ocean Park看 panda 呀.

Fungma,

看到你系TamaTech的photos.都好好玩.
我的仔仔都好喜愛Thomasland.
我地都有photos看.
佢返來同屋企人講長隆好玩d.
I am K1 boy! :wave:

poonhui,

唔好意思, 因為我昨日有同個女去 outing, 見到亨亨..所以係無問你既情況之下幫亨亨影左少少相.. 如果唔介意既話, 可唔可以俾個 email address我? 等我send返d相俾你..

另外, 亨亨講野好叻.. 英文又好得.. 好smart呀佢...

Hi HeiPoPo,

Tama Tech is really good for kids.    Keefe 好期待可以再去玩呢, 因爸爸答應K3暑假再玩一次, 到時他應該可以自己control到全部的車車lu....

原文章由 HeiPoPo 於 07-7-31 00:00 發表
Hi,

Wa 好久無上來, 放假放到唔知近況.
你 d 仲會唔會去Ocean Park看 panda 呀.

Fungma,

看到你系TamaTech的photos.都好好玩.
我的仔仔都好喜愛Thomasland.
我地都有photos看.
佢返來同屋企人講長 ...

原文章由 vikiepaul 於 07-8-1 09:26 發表
poonhui,

唔好意思, 因為我昨日有同個女去 outing, 見到亨亨..所以係無問你既情況之下幫亨亨影左少少相.. 如果唔介意既話, 可唔可以俾個 email address我? 等我send返d相俾你..

另外, 亨亨講野好叻..  ...

vikiepaul,

多謝你呀!  我點會介意你幫亨亨影相喎, 真係唔該都來唔切喇! thank you very much!
我 e-mail address:  [email protected]

其實, 昨晚工人都同我講過話亨亨 outing 時撞見朋友仔, 佢都估可能係schoolmate .  佢仲話個女仔媽咪好後生同靚女 , 好似兩姊妹喎!  嘻嘻.......真係唔該晒你呀, 省鏡媽咪!

poonhui,

我分左2個email sent左俾你啦.. 你check一 check呀唔該..

原文章由 poonhui 於 07-8-1 10:29 發表

vikiepaul,

多謝你呀!  我點會介意你幫亨亨影相喎, 真係唔該都來唔切喇! thank you very much!
我 e-mail address:  [email protected]

其實, 昨晚工人都同我講過話亨亨 outing 時撞見朋 ...

vikiepaul,

收到你的相, 唔該晒!  希望個百厭仔無嚇倒你, 佢真係無時停架, 我怕佢被人投訢.

唔記得答你, 亨亨今個暑假係在YMCA學游水, 本來都想在自己club house學, 不過時間夾唔到.  佢現在係level 1, 一星期學一堂咋, 依家學到第4堂, 終於肯浸個頭落水啦!  

all,

Kentville 本暑期習作真係一d都唔簡單, 寫完字仲有圖畫畫, 現在仍在努力中.......  :loveliness:

07-08 Kentville K2 的家長請在這裡繼

真係好工人難求.  唔係兩夫婦都要工作, 就唔駛將小朋友請工人照顧, 發生呢d事真無奈, 可能影響小朋友心理, 個工人真係死十次都補唔番.

印傭涉出賣少主供非禮 收「夢幻世界」職員數百元
(明報)
08 02 星期四 05:10AM
【明報專訊】印傭疑收受遊樂場員工小額利益,把兩名分別5歲和3歲的少主帶到「夢幻世界」讓該名職員非禮,為時長達一年。直至近日長女才告知父親「有個職員摸我」,揭發事件。經醫生檢驗後,女童下體及肛門皆有被硬物插入的痕.......

http://hk.news.yahoo.com/070801/12/2cr7b.html

[ 本文章最後由 alisoncheung 於 07-8-3 09:13 編輯 ]
Trevor Mama

Hi alisoncheung,

Thanks for your sharing, but it really made me so angry and unhappy :tongue:

原文章由 alisoncheung 於 07-8-3 09:04 發表
真係好工人難求.  唔係兩夫婦都要工作, 就唔駛將小朋友請工人照顧, 發生呢d事真無奈, 可能影響小朋友心理, 個工人真係死十次都補唔番.

印傭涉出賣少主供非禮 收「夢幻世界」職員數百元
(明報)
08月 ...

Oh, such a horrible news.
I am worried that my daughter is so quiet and shy. If anything indecent happened to her, she might not be able to voice it out. Ay.....
My maid is on vacation... and I am like a 'dean pau'....so sleepy.... Exhaustive days...

原文章由 FungMm 於 07-8-6 09:46 發表

Thanks for your sharing, but it really made me so angry and unhappy :tongue:

Hi all,

好開心呀, Keefe今日上"游泳自由式初班"的第一堂.   希望他可以follow到呢, 上星期和他去泳池, 他可以自己游不用浮板.   當然雙手以(好像自由式)的方式呢... 不過已經好開心lu....

另大家開始買shoes (黑色和白波鞋) & 水壺等給小朋友? 因TKO Jusco已closed要買都比較困難.... :cry: :cry:  如果大家買開請給小小意見我呢! Many thanks!

水壺我係thomasland買了一個, 不過Keefe話見K2哥哥係用好像杯有條繩的WOR! 我會search吓不過都會用了thomas水壺先不可浪費呀ma! eeeee

吾知何時會收到KV的分班通知信呢?

07-08 Kentville K2 的家長請在這裡繼續

Hi FungMm,

講起新鞋我就嬲, Trevor太快高長大, 未到K1尾就己經換過曬, 放兩個月暑假都冇著過, 我一於有眼睇, 開學真係唔啱先算, 反正Dr. Kong時時都話特價.

至於水壺, 據聞係要用有飲管嗰種, 唔係用杯嗰種. 所以你可以唔買住, 到開學先算.
我個囝因為用飲管飲水會小好多, 經過研究同搜索, 我去Jusco 10元店買咗個比一般水樽用的蓋, 可以自行插入飲管, 又可以就咁拎高個樽就咁用口飲, 從暑假開始用到而家, 後果不錯, 平時响屋企都照比佢用, 囝囝飲水都多咗 . 如果學校要強迫用飲管, 就一於放支平時用的飲管落去, 每日換支新, 既方便又衛生.
為此,我都搜集緊一d又特別又美觀的水樽比呢個蓋用.
咁會特別d, 又唔怕佢認錯水壺啦.

其實JuscoToysRus最近都有好多新到水壺, 有興趣不防去睇吓, 不過真係要有繩孭架.

Keefe真叻 , Trevor上到level 2,YMCA D老師都仲係要係哋用浮板.  不過我會順其自然, 由得老師點教就點教.

你而家仲打唔打算個全職媽媽…..(純粹八卦而已, 你可以唔答架….)

原文章由 FungMm 於 07-8-7 09:05 發表
Hi all,

好開心呀, Keefe今日上"游泳自由式初班"的第一堂.   希望他可以follow到呢, 上星期和他去泳池, 他可以自己游不用浮板.   當然雙手以(好像自由式)的方式呢... 不過已經好開心lu.... : ...
Trevor Mama

hi all,
都唔知跌到落第幾版﹐找了很久先找回這topic

alisoncheung,
Trevor YMCA level 2 la   我仔要repeat :(

FungMm,
“他可以自己游不用浮板” 勁
  哎 ~~ 唔知我仔學幾耐先識呢

小朋友識埋透氣添啦

原文章由 macy03 於 07-8-7 15:12 發表
hi all,
都唔知跌到落第幾版﹐找了很久先找回這topic

alisoncheung,
Trevor YMCA level 2 la   我仔要repeat :(

FungMm,

FungMm,

我想問你係自己去定係跟團架?你可否分享下你成個 trip 去左幾多日同去過邊呀?同埋有無一些地方係適合女仔去架?

原文章由 FungMm 於 07-7-12 16:56 發表
Hi all,

不如等我介紹吓一個十分好玩及適合小一以下的小朋友好玩處.  此公園是位於東京的一個玩車公園 ~ Tama Tech >> http://www.mobilityland.co.jp/tama/

在6月底和Keefe去玩了足一天(係由10:30 ...

水壺繩 - 等我都去JUSCO找吓先Good suggestion!  

至於是否全職媽咪, 其實都未定架我公司已決定大部份同事會做到8月底, 而我和小部份同事會做到10月底.    之後我想用半個時間找新工如果okay就不會全職媽咪law! eeeee

相反就.....

原文章由 alisoncheung 於 07-8-7 14:20 發表
Hi FungMm,

講起新鞋我就嬲, Trevor太快高長大, 未到K1尾就己經換過曬, 放兩個月暑假都冇著過, 我一於有眼睇, 開學真係唔啱先算, 反正Dr. Kong時時都話特價.

至於水壺 ...

Hi macy03,

其實囝囝都不太利害, 據helper匯報他group有一個小朋友仲細過他呢! 請放心只要您囝囝有信心好快便可以架呢!

原文章由 macy03 於 07-8-7 15:12 發表
FungMm,

Hi baba_mama,

okay! 此trip是跟tour當中有2日是全自由活動! Good!

第一日 : HK > Tokyo > 豐田車行 > KEIO PLAZA HOTEL (Tama) > dinner (自己食)
第二日 : 早餐 > 富士急 (thomasland) > lunch (自己食) > Outlet > 睇x衣草 (好靚) > 華盛頓酒店 (連續3晚) > dinner
第三日 : 早餐 > Tama-tech 公園 (10:00am - 4:00pm) > dinner in 新宿 > hotel
第四日 : 早餐 > 新宿行百貨公司 > dinner > hotel
第五日 : 早餐 > airport outlet > HONG KONG

大致係咁呢不過真係好好玩呢! 如果女仔可以去咪hello kittyland 呀好方便! 另tama-tech係男女都喜歡架. :D

原文章由 baba_mama 於 07-8-8 00:54 發表
FungMm,

我想問你係自己去定係跟團架?你可否分享下你成個 trip 去左幾多日同去過邊呀?同埋有無一些地方係適合女仔去架?

FungMm,

唔好意思,又有問題。
咁我想問下你呢個團幾錢一個人同小朋友又點收費架?
你係跟邊間旅行社架?

原文章由 FungMm 於 07-8-8 09:29 發表

okay! 此trip是跟tour當中有2日是全自由活動! Good!

第一日 : HK > Tokyo > 豐田車行 > KEIO PLAZA HOTEL (Tama) > dinner (自己食)
第二日 : 早餐 > 富士急 (thomasland) > lunch (自 ...

不需吾好意思呢!

大人 : $4999 小朋友 : $3999
新x旅行社(好像暑假都仲有此tour, 不過可能貴小小)

原文章由 baba_mama 於 07-8-8 10:14 發表
FungMm,

唔好意思,又有問題。
咁我想問下你呢個團幾錢一個人同小朋友又點收費架?
你係跟邊間旅行社架?
‹ 上一主題|下一主題