用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 救世軍田家炳學校
樓主: olkan
go

救世軍田家炳學校 [複製鏈接]

今日囝囝派成績表, 平均分跌了約有0.5分禁少, 但名次跌了7名, 有小小失望, 4科主科共埋的分有進步, 但普通科就跌了分.

你囡囡有進步嗎?

這星期忙於大執屋, 攪到周身骨痛. 人老了, 體力真的差了好多.

學校發生了這件事, 真的覺得有些傷感.  但仍覺得學校是安全的, 只好要囝囝多注意衞生就是.

囝囝常把功課留在學校.  

請問你會否執正囡囡的中英文的寫法. 如小楷寫高了同大楷差不多高. 英文字的字母隔得疏, 中文字的角位寫得唔好, d字過線, 如口字有圓角, 甲字直線寫高了.....

唔知要日日帶口罩到何時呢?  我依家都是小包小包買的.

我們30/4已交了, 我驚囝囝大頭蝦忘記交, 所以早d叫他交回. 我們做了一個糖形的沙盒.

我明白點解網上的媽咪說要一打一打的買擦膠了, 由上學期到依家已唔見了及用了差不多10多個擦膠.

你用開那個牌子的呢? 好用嗎?  我買的, 有些太軟, 有的太多擦膠碎, 有些太硬, 容易擦爛工作紙.

黑色那種我也有買過,擦得頗乾淨,但容易爛.

係呀!  忙於教仔, 最近他很曳, 經常玩對抗,氣得我就黎癲,依家仲讀緊明天的英默.

summer course多數會唔學野.如果學校有活動,就會幫他抽籤.現在他學緊數學, lego同游泳都係星期六,我會改游泳到常日就算.星期六可以唔洗禁趕.暑假會重温小一的中文及英文.
中文温閱讀理解同默字,英文默字.他經常忘記d字.

我問過學校,學校職員說會有活動的,不過要抽籤.

原文章由 bobo2001 於 08-5-19 13:44 發表
hi olkan,
好久不見你發表了, 最近忙嗎. 有無搵定SUMMER COURSE 資料呢? 唔知學校遲d有無提供呢?

同個囝温習同做功課, 真係好氣餒! 我本來請了個補習老師同佢補習, 等自已唔好勞氣或時間唔好禁趕.  一星期補三天, 每次兩個鐘.  但佢唔聽姐姐話.  唯有自已跟.

今天測中, 給他打天才波.  因為都唔知同佢温咩!  

希望快d 放暑假, 等大家都回回氣.

Hi, 各位家長, 我今年都派咗田家炳呀, 我想問吓多唔多功課同埋d課程深唔深呀? 同埋咪好似一年級有兩班會用普通話教嘅, 但我覺得阿仔間幼稚園嘅普通話程度唔係太高, 會唔會上到小一好難應付呀?

歡迎你的加入, 學校功課唔算多, 4-7樣左右, 要視乎當天的堂多唔多. 普通話教中文都不會好深的, 開頭會難明d, 老師會慢慢教的.  小朋友日日聽和說, 他們會很快上手的.

我冇幫囝囝報另外的course, 只報了一個小童群益會的course學群體學習.

你會唔會要囡囡識默曬d詞語和英文生字呢?  中文同英文都未温過. 慘了!  學校暑假班? 有嗎?  得7月14或15日的課外參觀喎?

回覆 #115 bobo2001 的文章

我已經去咗田家炳註冊, 雖然我當然希望叩門成功, 不過就算唔得都可以同你哋咁好嘅家長傾談都會放心d, 6月21號就要返田家炳考分班試, 知唔知今年田家炳開唔開得足四班呀?

今日囝囝不停地說星期三四唔洗返學, 我完全忘記了, 剛才先記得是高年級的系統性評估.

幫囝温習攪到頭都大, 中文嘜都未温, 今天只温了標點及量詞. 我諗要請假同佢温.

上星期對英文及數學評估, 各錯大的 careless mistake.  各扣10分. 大家努力埋7天, 加油!!!
‹ 上一主題|下一主題