用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 報考apa, 有消息未?
樓主: bbkiss
go

報考apa, 有消息未? [複製鏈接]

原文章由 neighbour931 於 08-7-26 01:04 發表
係呀 !  如果讀埋就會係 double major, 學費都要差唔多double, 一年要成五萬, 所以.................

恭喜晒呀

(我頭先失憶症......仲問你有咩添........ )

[ 本文章最後由 Sindy 於 08-7-26 02:49 編輯 ]

Hi neighbour,

您是否巳經收到取錄信 ? 是那一個樂器 ? 是否要7月28日前交學費 ? 我都是報violin但仍未收到信, 等得好心急.

chu

原文章由 neighbour931 於 08-7-26 01:04 發表
係呀 !  如果讀埋就會係 double major, 學費都要差唔多double, 一年要成五萬, 所以.................

我打去apa問, 聽電話過位女士講28/7 交費是指舊生, 話新生會係下星期內寄出信, 仲話不同樂器收到信嘅時間可能會差幾日.

neighbour,

你囡囡係報邊種樂器, 恭喜晒,
我未收到信, 好心急呀!!

我今日收到 mj307-viola (beginners' group)  嘅取錄信.

其實我同囡囡總共報了3科. piano (見professior wong - 彈了2首歌, 其中一首叫囡囡彈多一次, 但 6 月已收reject 信), MJ301-violin (2nd int. 時囡囡彈了兩首歌,出嚟時係門口professior ma讚佢play very well and muscial, 但早兩日收信話佢MJ301-violin reject, 但會把囡囡放入MJ307-Violin waiting list內,如8月底未收到通知就係唔得);最後一科就係MJ307-Viola,呢科之前唸一定唔得,因預備兩首歌只彈咗一首就被趕出來,囡囡只話無叫佢彈第二首歌,也無講其他說話,只係度囡囡只手夠唔夠大,所以即刻我哋已唸無機會,但居然收囡囡)

所以未收到信真係仲有希望,唔好灰心,我3種信都收到,知unsuccessful 同waiting list 一樣係用白色apa長信封寄出,取錄信用a5公文袋寄出. 祝大家好運。

係呢,我想問問有無人知道 MJ307 Beginners' Group同MJ301 individual有何唔同,我指課程上,Group會唔會教學水準無o甘好,Group 會唔會都有升级試,會唔會都有表演?

thks

我囡囡修讀mj101既二胡和violin
希望大家早日收到好消息,如願以嘗啦
原文章由 candytl 於 08-7-26 09:36 發表
我打去apa問, 聽電話過位女士講28/7 交費是指舊生, 話新生會係下星期內寄出信, 仲話不同樂器收到信嘅時間可能會差幾日.

neighbour,

你囡囡係報邊種樂器, 恭喜晒,
我未收到信, 好心急呀!! ...

我起初打定輸數架, 因為無叫我地2nd audition

我估唔大啦!
都唔知waiting list 排第幾? 又唔知佢個list 有幾長?
你都係快d報出面啦 ...
無謂比佢呃多個月啦!!!!!!!!!!!

原文章由 michtony 於 08-7-25 17:05 發表
請問大家 ... 根據以往經驗 ...
waiting list 入的機會有幾大??

囝囝剛收到pre-junior choir 的入學信, 請問各位apa choir 是否較香兒好呢? 如是, 本人將為囝囝退團, 謝謝!

neighbour931,

恭喜晒, 咁小組二胡係唔係自動幫你quit左喇!

原文章由 neighbour931 於 08-7-27 00:23 發表
我囡囡修讀mj101既二胡和violin
希望大家早日收到好消息,如願以嘗啦

Neighbour931, bbmummy,
恭喜!恭喜!neighbour931囡囡一定是很musical很有天賦,既然兩系都收,必須好好把握,最難得是囡囡喜歡和肯花時間練習,一點都不簡單。你囡囡幾歲?我囡囡都是MJ101主修Violin,APA已經第4個年頭了,日後可以互相交流

Candytl,祝你及囡囡有好消息!

原文章由 neighbour931 於 08-7-27 00:26 發表

請教deniset 及各位,APA收了小兒入MJ503 (Junior Wind Band) (W Percussion),但 Group Activities一欄寫JWB,JSO,請問知否代表甚麼?另外Junior Wind Band的水平如何呢?與Music Office的青年管樂團相比又如何呢?又Junior Wind Band上課時間在Prospectus是寫12:00 noon – 1 pm或1 pm – 3 pm,究竟是如何分配?請恕問題太多!謝謝解答!

原文章由 neighbour931 於 08-7-27 00:26 發表

我估你囡囡初試表現已非常好, 所以唔使参加第二輪.

原文章由 deniset 於 08-7-28 09:34 發表
恭喜!恭喜!neighbour931你囡囡一定是很musical及很有天賦,既然兩系都收,必須好好把握,最難得是囡囡喜歡和肯花時間練習,一點都不簡單。你囡囡幾歲?我囡囡都是MJ101主修Violin,在APA已經第4個年頭了,日 ...

bbmummy,

恭喜你囡囡!!

deniset,

希望承你貴言!!

今日已是28/7, 仲未有消息, 真係有啲失望.

Cowboymama,
恭喜令郎!管樂恕我不太清楚,無法取得太多資料。Group Activities JWB應是Junior Wind Band, JSO 應是Junior Symphony Orchestra. 學生必需被安排入樂團,每逢星期六,時間應是分別為你所寫的2個時段(管樂隊),初班應只需訓練一個鍾。如果是弘樂或鋼琴,學生都會被安排上Musicianship班。JSO 必需先達標,才再被推薦,但必需經過audition,合格才可以進入,要求較高和嚴謹,一般逢星期六下午訓練3小時。

原文章由 cowboymama 於 08-7-28 11:25 發表
請教deniset 及各位,APA收了小兒入MJ503 (Junior Wind Band) (W Percussion),但 Group Activities一欄寫JWB,JSO,請問知否代表甚麼?另外Junior Wind Band的水平如何呢?與Music Office的青年管樂團相比又如何呢?又Junior Wind ...

Deniset,

謝謝你,資料很有用!(今早未上BK網前曾致電APA,都是留言,未有回覆) 另請問知否校內生要入JSO起碼要多少級程度呢?

你囡囡真叻!考MJ101 Violin應很難呢!超熱門!還己學了四年,真不簡單!她多少歲?初報考時幾多級呢?MJ101課程是否進度很快,四年已上多少級?小兒10歲半,今年10月將考8級percussion,希望能有好成績明年報考MJ101,希望他有些機會啦!

你囡囡在APA 浸了4 個年頭,一定拉得很好, 我囡囡剛剛十歲, 學了小提琴快四年了, 所以日後一定要跟你囡囡討教討教.
原文章由 deniset 於 08-7-28 09:34 發表
恭喜!恭喜!neighbour931你囡囡一定是很musical及很有天賦,既然兩系都收,必須好好把握,最難得是囡囡喜歡和肯花時間練習,一點都不簡單。你囡囡幾歲?我囡囡都是MJ101主修Violin,在APA已經第4個年頭了,日 ...

原文章由 neighbour931 於 08-7-28 18:21 發表
你囡囡在APA 浸了4 個年頭,一定拉得很好, 我囡囡剛剛十歲, 學了小提琴快四年了, 所以日後一定要跟你囡囡討教討教.

今日老師話佢有個forum(咁上下),係open,比d妹妹仔gain d經驗,你女有興趣都可以報名架.....遲d網上有details,我話我個就未得......佢笑住'up'頭,即係未得啦,但你女應該得喎.......... (好似話九月係演藝)

Cowboymama,
JSO
如以Violin計,較出衆那幾位一般都是9-10歲進入,其他學生大多數是初中生。弘樂初級生一般會被安排在JSE及JRE接受訓練,直至被推薦考JSO。MJ101學生每年需按程度達標,如令郎已經有8級水平,應沒有什麽問題,相信可順利晉升。

Neighbour931, 您太誇獎喇!囡囡從來都不夠班,不及其他孩子,豈敢講甚麼教?囡囡老師說外面學生要考入Junior Musicaudition
必需要很Outstanding, 否則馬教授都不會考慮,而且大部份都會收番Pre-Junior 上來的學生,因他們寧願栽培自己一手教大的,所以令千金然是很出衆,相信老師也是名師吧。囡囡也是10歲,比較遲起步,6歲多時才開始學,3個月後就膽粗粗去考,入了MJ301一年, 8歲升MJ101,Level 1.1(每個Level 分2級,如1.1, 1.2 ; 2.1,2.2; 如此上)。係呢,令千金被安排Level幾?你應該知道誰將會是老師,可否告知?

原文章由 neighbour931 於 08-7-28 18:21 發表

..............

............

[ 本文章最後由 ireneirene 於 08-7-28 21:48 編輯 ]

Deniset,

謝謝你對小兒的誇獎,希望他能很快融入樂團(我想他是外來生,會是少數份子吧,且他性格較內向),最想他能在音樂路上找到年紀相約的志同道合。亦望承你貴言,更上一層樓!也謝謝你的解說,讓我這個APA門外漢對其Junior Music Programme有多點認識。
BTW,JSE是否Junior Symphony Ensemble? JRE又是什麼?Junior R? Ensemble
‹ 上一主題|下一主題