用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 08/09 K1 下午班一齊傾
樓主: TANGWANNEI
go

08/09 K1 下午班一齊傾 [複製鏈接]

唔該晒!

原帖由 nganga 於 08-11-13 09:17 發表
我囡囡夏季同冬季既size唔同ka! 夏季23碼, 而冬季就22碼, 因為23碼個袖比較長, 唔係咁fit, 所以買左22碼; 至於對襪, 我記得係for 4-5歲的, 買了2對; 女裝校褸要出去買, 問過書局無得買, 應該買校服既地方都可以買到, ...

樂晴瞓到成9點鐘, 咁夜晚咪好夜先瞓 ? 平時樂晴多數幾點瞓架 ?

我家晴晴其實以前日日都係11點幾12點先瞓, 瞓到第二朝10點幾, 跟住5點鐘倒又黎個午睡, 但依家佢日日放學都冇瞓, 因為都已經5點幾, 响車又唔瞓, 所以佢最近10點幾就瞓, 但都好似唔係幾夠咁 ! 有時仲晨咁早醒咗, 話唔想我返工, 跟住又冇乜點瞓返, 攪到個樣鬼死咁攰 ! 都唔知點算 !!

原帖由 nganga 於 08-11-13 09:12 發表
尋日開始有線條練習做la! 晴晴同另一個同學仔調轉左練習簿, 所以做唔到呀!

我家晴晴放學返到黎覺, 到成9點, 又要食飯、又要做功課, 真係幾忙下!

校褸應該大陸公司有得買, 通常係「大地」牌。

...

樂晴夜ka! 成11點12點先, 無辦法la! 佢放學返黎到成9點, 我都唔可以迫佢太早, 不過第二朝, 佢又會晨咁早起身, 我7點起身佢又7點起身, 所以佢放左學會比較, 要一覺。有陣時, 樂晴唔肯晏覺, 我地就慘, 佢乜都要扭一餐, 又唔肯食飯, 所以我一定要迫佢放學返黎下覺

原帖由 TANGWANNEI 於 08-11-13 14:04 發表
樂晴瞓到成9點鐘, 咁夜晚咪好夜先瞓 ? 平時樂晴多數幾點瞓架 ?

我家晴晴其實以前日日都係11點幾12點先瞓, 瞓到第二朝10點幾, 跟住5點鐘倒又黎個午睡, 但依家佢日日放學都冇瞓, 因為都已經5點幾, 响車又唔瞓, 所 ...

哎呀, 晴晴又係咁架, 有時眼瞓又唔瞓, 但係就乜都扭一餐 !

原帖由 nganga 於 08-11-13 15:40 發表
樂晴夜ka! 成11點12點先, 無辦法la! 佢放學返黎到成9點, 我都唔可以迫佢太早, 不過第二朝, 佢又會晨咁早起身, 我7點起身佢又7點起身, 所以佢放左學會比較, 要一覺。有陣時, 樂晴唔肯晏覺, 我地就慘,  ...

YES. 所以眼係最難攪

原帖由 TANGWANNEI 於 08-11-14 11:55 發表
哎呀, 晴晴又係咁架, 有時眼瞓又唔瞓, 但係就乜都扭一餐 !

這幾日又開始凍返la! 大家小心身體, 記住要著多件衫呀!

尋日晴晴開始著對書局買既紅色襪褲返學, 但著左一次後, 對襪已經起哂毛粒la! 所以我再去左馬莎買, 不過就好貴, 要成$60對, 但如果質料好既話, 咁都值得既

晴晴尋晚話俾我知, 佢已經由香蕉組轉左去蘋果組la! 全班人都轉左組, 但都唔知佢講真定講假呢?

樂晴媽咪,

晴晴尋日放學返黎話覺得對腳好凍, 所以, 我今日都俾佢著襪褲啦 ! 我都諗住去馬莎or Mothercare買呀, 相信D質地一定會好好多 !

鍾晴媽咪

原帖由 nganga 於 08-11-20 09:17 發表
這幾日又開始凍返la! 大家小心身體, 記住要著多件衫呀!

尋日晴晴開始著對書局買既紅色襪褲返學, 但著左一次後, 對襪已經起哂毛粒la! 所以我再去左馬莎買, 不過就好貴, 要成$60對, 但如果質料好既話, 咁都值得既 ...

鍾晴媽咪,

你好, 很喜歡看你囡囡的blog, 你囡囡好靚呀. 想請問你囡囡在那兒學芭蕾舞, 教得好唔好及貴唔貴, 曽經讓囡囡在王仁曼試堂, 可惜囡囡不喜歡所以想找另一間, 但又不知那兒好, 請幫忙!!

晴晴媽咪

原帖由 TANGWANNEI 於 08-11-20 09:32 發表
樂晴媽咪,

晴晴尋日放學返黎話覺得對腳好凍, 所以, 我今日都俾佢著襪褲啦 ! 我都諗住去馬莎or Mothercare買呀, 相信D質地一定會好好多 !

鍾晴媽咪

...

Hello AnsonChing,

哈哈 ! 多謝你讚我囡囡呀, 只是肥妹仔一名吧 !

我囡囡現在學芭蕾舞的舞蹈學校, 屬細規模, 是朋友介紹的, 而且, 我是指定跟朋友說很有愛心, 很有耐性的那位老師. 我之前其實都打算去你講的一間, 但有朋友同我講, 小朋友在那兒學跳舞有很大壓力, 很多競爭, 可能是名校的關係吧 ! 但我自己讓囡囡學芭蕾舞的原意, 只是想她過多一點群體生活, 跳得好不好並不是最重要, 最緊要係老師有愛心. 真係唔想佢學跳舞都要有壓力呀 !

我已將這間芭蕾舞學校的資料PM咗俾你, 不過地點未必啱你呀 ! 因為我唔知你住邊區嘛, 哈哈 !

P.S. 想問吓, 晴晴係讀邊班架 ?  

鍾晴媽咪
原帖由 AnsonChing 於 08-11-25 11:40 發表
鍾晴媽咪,

你好, 很喜歡看你囡囡的blog, 你囡囡好靚呀. 想請問你囡囡在那兒學芭蕾舞, 教得好唔好及貴唔貴, 曽經讓囡囡在王仁曼試堂, 可惜囡囡不喜歡所以想找另一間, 但又不知那兒好, 請幫忙!!

晴晴媽咪

...

已收到你的pm, 謝謝!  

其實我對囡囡無要求, 當運動吧. 當初去王仁曼是因為有朋友去試堂而且囡囡又怕羞所以有人陪就不如一齊啦, 不過她上了一半便出來哭住叫我以後都不要帶她來這兒, 真激c. 後來天氣凍了要穿襪褲, 她著了便不想除, 跟住便話自己好喜歡跳芭蕾舞叫我比她學, 真比她笑c.

我囡是讀上幼信班.

原帖由 TANGWANNEI 於 08-11-26 11:02 發表
Hello AnsonChing,

哈哈 ! 多謝你讚我囡囡呀, 只是肥妹仔一名吧 !

我囡囡現在學芭蕾舞的舞蹈學校, 屬細規模, 是朋友介紹的, 而且, 我是指定跟朋友說很有愛心, 很有耐性的那位老師. 我之前其實都打算去你講的一間 ...
‹ 上一主題|下一主題