用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 2009-2010 K2M
樓主: keroro_him
go

2009-2010 K2M [複製鏈接]

CrystalSo,

講開學校, 佢地咪有張A-Z字要過膠的... 尋日我攞左出來睇, 好順手就擺返入個folder個pocket裡面, 晉晉見倒, 即刻攞出來, 就咁夾住響個folder度, 佢話老師叫咁樣放, 就可以只係伸隻手入去就攞倒, 而唔使要成個folder打開先拎倒出來. 哈, 我覺得好得意, 老師連呢D都咁"著重"同教佢地.

原帖由 CrystalSo 於 09-9-8 09:53 發表
Hi All
昨晚問亞仔有咩做過:
1. 寫過"十"字
2. 出公園玩,去好遠過度,即邊度要出去,又不是???
3. 有上英文堂嗎? 無, 明天先見到Ms Ng
有其他家長報料嗎?

Uncle Sam
子謙玩到發燒,有可能玩Pet Society太興奮啦?期待星期六 ...

Stliu,

我個女都係好大反應bor~
老師既力量真大~

原帖由 stliu 於 09-9-8 10:58 發表
CrystalSo,

講開學校, 佢地咪有張A-Z字要過膠的... 尋日我攞左出來睇, 好順手就擺返入個folder個pocket裡面, 晉晉見倒, 即刻攞出來, 就咁夾住響個folder度, 佢話老師叫咁樣放, 就可以只係伸隻手入去就攞倒, 而唔使 ...

原帖由 stliu 於 09-9-8 10:58 發表
CrystalSo,

講開學校, 佢地咪有張A-Z字要過膠的... 尋日我攞左出來睇, 好順手就擺返入個folder個pocket裡面, 晉晉見倒, 即刻攞出來, 就咁夾住響個folder度, 佢話老師叫咁樣放, 就可以只係伸隻手入去就攞倒, 而唔使 ...

Stilu
我睇晉晉是沉默不是羔羊,他也跟足老師的做法,好叻呀。
亞仔講學校的事,我會表現得好興奮,好似大家都一齊讀咁,我又會張你們的情報講吓,咁有聽眾就會想講呢?

子謙發燒要榮休三天,希望大家提供這三天的學習資料

原帖由 CrystalSo 於 09-9-8 09:53 發表
Hi All
昨晚問亞仔有咩做過:
1. 寫過"十"字
2. 出公園玩,去好遠過度,即邊度要出去,又不是???
3. 有上英文堂嗎? 無, 明天先見到Ms Ng
有其他家長報料嗎?

Uncle Sam
子謙玩到發燒,有可能玩Pet Society太興奮啦?期待星期六 ...

CrystalSo,

哈哈, 晉晉一定不是沉默, 只係十問九唔應. 我都係表現好興奮咁架, 奈何, 佢係有的沒的亂答一通.

keroro_him,

希望子謙早日康復. 呢幾日似乎都係溫習K1學過的... 晉晉尋日都係話寫中國數字(唔記得左係咩數字).

原帖由 CrystalSo 於 09-9-8 11:16 發表

Stilu
我睇晉晉是沉默不是羔羊,他也跟足老師的做法,好叻呀。
亞仔講學校的事,我會表現得好興奮,好似大家都一齊讀咁,我又會張你們的情報講吓,咁有聽眾就會想講呢? ...

hello

Hello K2m ,
I am kenneth's mother, i am so happy cac擊活我的賬號 finally. And met all of u. Hi Hi HI. 逸喬ma ma how are u.
today my son tell me only do one page letter A.Is it ture? i ask him why no need write at the back page.? he give me a QQ answer, ' Because no name write on the back page ma, so no need to write. " If Kenneth still K1 i will not believe him , but now he is K2 student, so I have to trust him .DO u think SO!

selinashum126,

hi, 好開心, 又多一位K2M 媽咪.

係呀, 尋日我仔晉晉都係只做左一版A字, 我返去時佢已經做完, 我見後面冇做, 心諗, 應該係佢唔知要做.. 咁我特登暗示啦, 跟住佢話老師只叫做一版, 因為後面果版都冇寫名.
佢仲話, 老師話做得好先有野送! 大家知唔知係送咩? 就係果張寫"A"字的紙, 俾佢地返屋企寫埋佢... 哈哈, 真係好犀利... 搞到張紙咁"經"貴!

原帖由 selinashum126 於 09-9-8 21:59 發表
Hello K2m ,
I am kenneth's mother, i am so happy cac擊活我的賬號 finally. And met all of u. Hi Hi HI. 逸喬ma ma how are u.
today my son tell me only do one page letter A.Is it ture? i ask him why no  ...

Hi Selinashum126
好呀 有同學仔加入一齊交流。

老師真有辨法,把功課擋成玩意令佢地做得有樂趣。當返學校收暑期功課,老師話:你睇好好玩的功課薄,(心想你唔好玩啦,但口講是好好玩)。

昨晚問有無功課做,他才知機要做,真激c。
我見功課連英文紙無放入folder,咁佢老師要放出面,老師要小朋友快手咁先叻,吓每一步都跟足,真厲害。

CrystalSo,

係呀, 老師們真係好有辦法. 今到做功課變左係榮耀.
我都好怕要提晉晉做功課, 希望佢自己自動自覺做功課, 提慣左就變左唔係佢自己責任.

原帖由 CrystalSo 於 09-9-9 09:16 發表

老師真有辨法,把功課擋成玩意令佢地做得有樂趣。當返學校收暑期功課,老師話:你睇好好玩的功課薄,(心想你唔好玩啦,但口講是好好玩)。

昨晚問有無功課做,他才知機 ...

Hi Selinashum126,

你終於上倒bk啦 多d入唻傾.

all,
逸喬都無主動做功課 ,好彩我習慣一返屋企就睇書包,如果夜d先發現要佢做,就慘囉 .佢都話只需做一板,另一板無寫名,留番第二日做. 雖然有d???都要信佢.

Cruxcat,

晉晉都唔係主動做架, 係我老公問起. 我都係慣左放工就睇佢個書包/手冊. 真係好想狠心試下唔提佢有功課囉. 之前睇左書都係話, 唔好提小朋友, 因為功課係佢責任, 提左佢, 佢就唔會覺得係自己責任. 但真係唔狠心得落囉.

原帖由 Cruxcat 於 09-9-9 10:05 發表
Hi Selinashum126,

你終於上倒bk啦 多d入唻傾.

all,
逸喬都無主動做功課 ,好彩我習慣一返屋企就睇書包,如果夜d先發現要佢做,就慘囉 .佢都話只需做一板,另一板無寫名,留番第二日做. 雖然有 ...

Stliu,

但我怕唔提佢, 老師提我啵 . 上年佢好主動做功課,但過咗一個悠長暑假,個心散晒! 希望佢快d適迎,收拾心情.

今日路過2k見你問enopi. 我都睇緊荃灣的centre呀. 如果夾啱,一齊囉!

Cruxcat,

頭先搞左一輪都上唔倒來呢度.
提唔提真係睇我地夠唔夠狠心一次, 我估佢試過一次唔記得, 下次就會學乖呱(奢想!)
唉, 之前都有諗過俾個仔上公文數, 後來覺得好悶咁. 聽佢地講enopi講左一排喇, 而家先的起心肝搵搵囉. 所以我今朝好忙 ---咁睇緊D回應.

你想幫逸喬報幾時呀? 因為我只可以報晉晉報禮拜六, 但佢禮拜六仲有個興趣班在油麻地... 所以都唔知D時間, 同埋地點囉... 一報興趣呢, 我就好想搬屋架喇... 我果度真係好吊腳.

如果你想去荃灣, 我幫你問問人, 我知有另一個mami個小朋友上緊, 係荃灣的.

原帖由 Cruxcat 於 09-9-9 11:47 發表
Stliu,

但我怕唔提佢, 老師提我啵 . 上年佢好主動做功課,但過咗一個悠長暑假,個心散晒! 希望佢快d適迎,收拾心情.

今日路過2k見你問enopi. 我都睇緊荃灣的centre呀. 如果夾啱,一齊囉! ...

Cruxcat,

Please check PM.

Stliu,

多謝你的資料呀! 除咗呢樣,仲有英文/普通話未諗呀!

樣樣都想俾佢試/讀,唔計錢都冇咁多時間啦

Crystal

老師要求都好嚴緊,寫個A字要頭到頂腳到地,仲要中間的一[或]要在中間線下面,如果默書時寫錯就無分啦!

我都好贊成小朋友年紀小時要有適當的規範及要求,現代的人太講自由,自由到放任也好像理所當然,最後父母及孩子都要面對惡果。

Uncle Sam

原帖由 CrystalSo 於 09-9-9 09:16 發表

昨晚問有無功課做,他才知機 ...

Uncle Sam
小時不教大時無得教,我都累見不少令人氣憤的惡果,真係好得人驚

Uncle Sam & Crystal,

絕對同意.
同埋呢一代的小朋友, 太被保護和照顧了, 從來都沒有經歷過風浪...變成不堪一擊.

Cruxcat,

哈哈, 真係資源有限, 慾望無窮. 上年, 晉晉有上個英文班, 但係呢, 佢上左一排就話悶, 所以我地停左. 你會唔會幫逸喬報phonics呢? 好多小朋友都有上, 我地未俾晉晉上住, 因為望佢都係嫌悶.

原帖由 CrystalSo 於 09-9-10 00:21 發表
Uncle Sam
小時不教大時無得教,我都累見不少令人氣憤的惡果,真係好得人驚

hi sam & all,

係呀!唔教唔得.....
你地講起唔教, 另我諗起昨天的事...
昨天我响學校都見到個老師好嚴厲咁話一個小朋友, 仲要係mami响到添喎....我就有d奇怪....不過响旁邊聽到見事,又好似都幾激,
好似.....係好似咋...呢個小朋友吐口水落第2個小朋友身上...如果係真....我都覺應該要嚴厲....而小朋友被人鬧既時候仲响度郁身郁勢...好似唔係好覺得錯咁.....所以真係要教!

仲要呢個同學應該係m,n,p其中一班喎!
因為我見到老師响鋼琴格離話佢.....

Stliu,

逸喬係暑假期間讀咗letterland early stage. 不過我懶無跟進,都唔知佢學到幾多...至少佢對英文無咁抗拒,同知道中國人(因唔係外籍老師教)都會講廣州話/英語/普通話,到我講時都肯聽一陣 .

你知不知letterland定jolly好d?
‹ 上一主題|下一主題