用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2006出世, 選小策略, 請大家分享下呀..
樓主: JOJA
go

2006出世, 選小策略, 請大家分享下呀.. [複製鏈接]

我個仔係0610,主要想報考直資/私小,但係乜cert都無,只多張國際學校2年畢業正書,唉!都唔知有無用?

醒目開學勳章

我個囡也是什麼也沒有
所以唔用怕
如果目標是那些老牌直資/私校另計

原帖由 1092967470 於 11-3-10 14:07 發表
我個仔係0610,主要想報考直資/私小,但係乜cert都無,只多張國際學校2年畢業正書,唉!都唔知有無用?

EC website stated "To be fair, the P.1 places will be offered to successful applicants who attend interviews on different days in pro-rata (ie in proportion to to the no. Of interviewees on each day of interview)"

請問上年有冇咁寫架?定係今年先加•••

原帖由 ziyi 於 11-3-10 11:47 發表
1. 誠意...學校會問為什麼你選擇EC,相信你唔止申請EC一間,那你會點選擇
(唔知你明唔明 )
2. 要選第1天面試,撞期也可要求改時間,但切記唔可以改日期
3. 小朋友的英文認字,串字要加強

...

醒目開學勳章

上年沒有,可能吸取了今年的教訓,但我會說,如果想入,始終唔好選第2天啦

為什麼我會這樣說...因為我就是這樣單純,也發了電郵問...校長回答只說有預留位,所謂足夠的位

但沒有說是按比例,他自己也不可以說謊

而你可以看有多少人說自己是第2天面試而成功

不只剛過的一年,再上一年也是

原帖由 guling 於 11-3-10 22:00 發表
EC website stated "To be fair, the P.1 places will be offered to successful applicants who attend interviews on different days in pro-rata (ie in proportion to to the no. Of interviewees on each day o ...

多謝ziyi詳細解答,知道點做啦!
:)

原帖由 ziyi 於 11-3-10 22:13 發表
上年沒有,可能吸取了今年的教訓,但我會說,如果想入,始終唔好選第2天啦

為什麼我會這樣說...因為我就是這樣單純,也發了電郵問...校長回答只說有預留位,所謂足夠的位

...

醒目開學勳章

其實預留學位, 好難喎...........
校長都唔知第一批考生好定第二批考生好,
點計算到個比例呀?  很費解喎

原帖由 ziyi 於 11-3-10 22:13 發表

...

醒目開學勳章

基本上不用
但去到第2輪見校長時,如果有機會能流利說普通話,應該加分的
而我的case是我station PRC幾年.所以囡囡的普通話好我很多
我是那種,聽沒有問題.講就...
而囡囡就在那時對校長笑我.跟著轉了台
我想這裡給了校長加分的.而港同是小一就普教中文

原帖由 kitty23205 於 11-3-10 14:03 發表
啱啱睇到港同
面試主要以粵語進行。老師亦會以簡單英語與學生交談!

I;m also interested in EC and HKUGA .. thanks for your info here :)

Do you know if they accept small kids ie. those born in December? I'm thinking if I need to let him repeat K3.....

原帖由 ziyi 於 11-3-11 10:42 發表
基本上不用
但去到第2輪見校長時,如果有機會能流利說普通話,應該加分的
而我的case是我station PRC幾年.所以囡囡的普通話好我很多
我是那種,聽沒有問題.講就...
而囡囡就在那時對校長笑我.跟著轉了台
我想這裡給了校 ...

醒目開學勳章

舉我知道有細仔細囡成功的
重唔重讀,我想看小朋友的進度吧

原帖由 twinsstar1 於 11-3-11 12:03 發表
I;m also interested in EC and HKUGA .. thanks for your info here :)

Do you know if they accept small kids ie. those born in December? I'm thinking if I need to let him repeat K3.....

醒目開學勳章

過去的事,就過去吧
我都沒有再理...不去理會收生的混亂
EC是一間唔錯的學校,起碼從我認識有小朋友在讀的家長口中知道
但因已經跟我無關..我沒有再太留意她了
所以她終於更新了起碼2年半沒有更新的web site,我都唔知道
同理,究竟EC有沒有呈分.我都唔知道.
考慮EC時,也要注意啊.

原帖由 qoo_pooh 於 11-3-11 08:58 發表

請問EC是哪所小學呢?如想大抽獎是何時呢?因會搬,看看時間需唔需要合!
煩......

播道書院
原帖由 lingling787 於 11-3-11 13:20 發表
請問EC是哪所小學呢?如想大抽獎是何時呢?因會搬,看看時間需唔需要合!
煩......

醒目開學勳章

其實個問題唔係度
我唔知你們是否了解DSS收生在教育局到是有規定的
基本上為了方便及唔影響自行收生的人(增加沒有申請DSS的申請人機會)
教育局規定必須在11月2日前提交已經收的名單,等教育局可抽受這些接受了DSS學位的申請人,然後才真正計分,及公布自行的收生名單
如果趕唔切在11月2日前,那對不起,在自行公布前麻煩學校暫停收生,等公布的同一天或之後offer.

而播道過去是會在11月2日offer晒學位的學校.
而上年第2天的interview day是10月23日(如果沒有記錯)
面試後得1個星期,如果等晒所有人才排成績出信
學校可能覺得趕唔切吧

但沒有說給選擇了第2天的家長是.......(無語無奈)

所以個過程是劣劣劣
(沒有說學校其他,只針對收生的流程)

原帖由 qoo_pooh 於 11-3-11 08:58 發表

Thanks... will still try next year anyway ..

原帖由 ziyi 於 11-3-11 12:37 發表
舉我知道有細仔細囡成功的
重唔重讀,我想看小朋友的進度吧

醒目開學勳章

報到, 0610細囡, 讀普通幼稚園, 有20分既紅馬做後備, 會主攻直資私小~
陳守仁同培橋都係我會報既學校~

入得陳守仁既差差一定唔會差, 起碼父母係有心培育(肯比學費),小朋友又有番咁上下質素(幾千人突圍而出)

原帖由 alljodesign 於 11-3-6 06:31 發表
我個係0606, 我小學讀聖家, 其實阿女係咪好大好大機會收? 我到時係咪要搵番d成績証明我係校友?

上網睇到4月22日係陳守仁open day, 有興趣記得去. 我都會去8下.

wing, 陳守仁係咪好多印巴籍人讀
有兩 ...

魅力公主 醒目開學勳章

一級有10個度啦, 佢會平均分開每班兩三個咁. 佢地俾人既印象係曳D, 玩得癲D, 但佢地讀書好叻架. 同埋本地學生同佢地溝通就要用英文, 對佢地講英文都有好處架~

我都會俾細女考, 不過佢既英文比家姐差好多, 所以機會都細架LA. 同埋我地會搬入將軍澳, 多數都會係入面搵學校.當然如果佢本身小學收就更好啦, 但近年收得好小自己幼稚園生, 我都打定咗輸數架LA

啱啱大女自行先衰咗, 好大打擊, 而家要預備派位填表...跟住又要留意小學...真係煩上加煩

原帖由 alljodesign 於 11-3-6 06:31 發表
我個係0606, 我小學讀聖家, 其實阿女係咪好大好大機會收? 我到時係咪要搵番d成績証明我係校友?

上網睇到4月22日係陳守仁open day, 有興趣記得去. 我都會去8下.

wing, 陳守仁係咪好多印巴籍人讀
有兩 ...

http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

優才(楊殷有娣)書院

how about優才(楊殷有娣)書院 will any 2006 parents apply for this school too??!! I heard this school is small class n teachers are also very professional !!

十分好的提議, thank you very much!!!!!!!!!!

原帖由 palmchristy 於 10-11-13 22:37 發表
當年大女考四間私小, profile裡只有一張圖書館發出的兒童及青少年閱讀計劃證書, 證明她上一年內看了超過100本書.  除此以外, 別無任何證書或獎項.

最後四間小學都收. 現在小三了. 至於大抽獎... 佢無抽獎運的.

有 ...
‹ 上一主題|下一主題