用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生幼稚園interview
樓主: s(5)
go

民生幼稚園interview [複製鏈接]

nonono ,千其唔好放棄及灰心.

我是過來人, 我大仔3年前都係in 幼稚園時, 唔係間間都表現得好, 佢都係見到玩具就會同圍玩, 最後佢入到kv, 我覺得係interview 氣氛都好重要, 可能民生正正唔係要坐定定一對一咁in, 咁小朋友都係有自己既思想, 佢好奇, 想周圍睇下, 真係好正常. 我好怕呢類intertivew 的, 最怕一枱玩具, 要小朋友玩+問問題, 講真, 小朋友對住玩具, 真係有幾多個係唔會掛住玩吖, 有幾多個可以一路玩又要刻制, 又要望住老師答問題, 其實唔易嫁. 我今日in 時, 見到都其實好多家長都係捉住bb面珠, 夾硬扭個頭向老師答問題.

goodluck, 我估你都唔會淨係in 左民生一間?

原帖由 evaywwong 於 26-11-2010 11:29 PM 發表
今日都in咗民生2:30

應該都係唔得

阿仔必定走來走去 never坐定定 why?  even 老師都有返轉頭同佢傾,
點解其他小朋友唔會咁呢? 過度活躍乎?

今日都in左,老師直頭無返轉頭同佢傾,係咪唔使諗??無行:p

原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-27 00:36 發表
nonono ,千其唔好放棄及灰心.

我是過來人, 我大仔3年前都係in 幼稚園時, 唔係間間都表現得好, 佢都係見到玩具就會同圍玩, 最後佢入到kv, 我覺得係interview 氣氛都好重要, 可能民生正正唔係要坐定定一對一咁in, 咁 ...

完全同意 ...

原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-26 23:11 發表
大抽獎, 自行 & 統一都係要放棄的. 只可以考其他私小 & 直資.

唔好意思, 都唔係好明 ... 民小唔係私小咩?  私小收咗, 應該都可以大抽獎同自行架 ... ?  咁你知唔知聖母小學係唔係收咗都唔可以大抽獎, 自行 & 統一呢?

囡囡今日上午面試, 早到10mins, 前後見左30mins,
2個本地+1個外籍老師, 每人同我地傾左2次計,
前後6次對話, 問左好多問題, 當中有部份問題重複,
囡囡分別同3個老師唱左2首歌!
大家有冇遇到外籍老師要求唱歌?
囡囡表現都幾好, 又記得外籍老師個名,
攞完禮物同佢講bye bye ms xxxxxx!
不過我明白表現好又唔代表收,
表現唔好又唔代表唔收, 收生準則好難講!
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

我地今日都in左呀.....放學時間in,,,,真係勁塞車....
入到課室冇耐...女女玩玩具時....老師貼身問佢問題.....唔係單對單打對面坐0個種型式, 囡囡未warm up得好好, 所以老師問佢野佢都冇點答, 後來先答自己叫咩名, 我係邊個....但又要周圍走唔肯坐定, 不過老師好NICE, 話唔緊要...小朋友係好奇的...老師都係問我..平時邊個湊佢, 去邊玩同埋當小朋友唔聽話時我會點處理等問題.
CAMPUS真係好正...好大....希望學校收囡囡啦.

點解我得兩個老師in,又無外籍老師,要求唱歌?

原帖由 BabyHilary 於 10-11-27 01:21 發表
囡囡今日上午面試, 早到10mins, 前後見左30mins,
2個本地+1個外籍老師, 每人同我地傾左2次計,
前後6次對話, 問左好多問題, 當中有部份問題重複,
囡囡分別同3個老師唱左2首歌!
大家有冇遇到外籍老師要求唱歌?
囡囡表 ...

回覆 7# dlmcdlcl 的文章

我都係好怕一枱玩具IN 單對單最好

I was surprised to see that the interview pattern at MS varied for kids.  We only had 2 Chinese teachers without net. Only 1 teacher interviewed us. She did not ask my daughter to sing. The questions were quite standard, asking her name, age, who came with you, the colour of the blocks, what we would do in spare time, who took care of her. So, very fast to finish. I just wonder why they treat the kids differently.

講真, 細路仔, 出於對陌生環境既好奇, 周圍走周圍望四處探索係好正常既表現.
當日我同阿仔in ms時, 開始都有呢個情況, 我老婆開頭仲想話, 捉住佢同老師傾計, 我見佢咁做我即刻制止我老婆, 我轉而問阿仔, "你見到d咩? 想去邊度呀?" 跟住阿仔周圍望下, 又指下呢樣野, 指下第樣野, 老師見到咁既情況, 就叫我同阿仔玩住先, 等佢warm up下, 然後就先同我老婆in.
跟住趁老師in其他小朋友時, 我帶佢去熟識下個環境, 等佢定下, 然後搞左一輪, 終於坐定左, 老師就再in佢, 佢一坐底, 就即刻自己叫"老師好!" 跟住落黎就係佢既表現時間, 老師問佢野, 佢連平時答唔岩既都答得岩, 比人睇到佢唔怕醜去嘗試. tum得個miss几鬼開心.
當然, 結果係點就下個月先知, 但當日阿仔既表現我係好滿意, 得唔得都好, 至少都達到我地既要求, 剩低落黎既就等學校決定啦.
不過想講既係, 想小朋友interview表現好, 點想引導佢地既情緒我覺得好緊要. 疏導得好, 佢自然會有超卓表現. 疏導得唔好, 盞自己頭痛. 對於一d重視親子關係既學校黎講, 妥善處理孩子情緒應該會比到好印象人
原帖由 evaywwong 於 10-11-26 23:29 發表
今日都in咗民生2:30

應該都係唔得

阿仔必定走來走去 never坐定定 why?  even 老師都有返轉頭同佢傾,
點解其他小朋友唔會咁呢? 過度活躍乎?

same here...only one teacher asked some basic questions...my daughter is younger than the other child...she's NOV...do u think it's related?

今年細囡同上年大囡interview方式轉了,今年多了外藉老師問家長和小朋友問題,外藉老師冇要求唱歌但他問囡囡喜歡玩甚麼?我答她喜歡唱歌之後我們就自己唱比老師聽

我上星期IN.都無外藉老師. 第一位老師問叫什麼名,幾多歲. 囡囡唔識答. 問COLOR 就講錯,聽指令,玩砌LEGO 就做對.
由於等其他家長IN 完,先走得. 頭廿分鐘,囡囡可以坐定定玩LEGO. 但尾十分鐘.已經原地跳舞,又扮彈琴.

My child interview today

My daughter interview today! She is a 'small girl', and I am afraid she won't get in any school!!

我上幾年都係有培道係手, 我其實都好喜歡培道, 不過真係民生環境& 與外接觸嘅機會 較好一d.....
所以都係選左民生....

原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-26 22:55 發表
一直都唔係咁心儀MS 的, 因為, 佢係一定冇得玩派位. 咁好似心理上小左個出路.

但係, 我而家係幫個細女攪K1 既野, 諗到佢將來都只係得5分, 加埋宗教先係10分, 咁我其實都打定津小輸數, 今日去到MS, 覺得唔錯, 幼稚園 ...

唔可以~ 因為學校要留位俾外界升小生上小一, & 通知教育局收生人數, 所以如果k3一開學個時你選擇左民小, 咁就唔可以大抽獎, 如個個都選完又走, 咁民小收生率一定好低, 話晒都係要俾錢的....
但直資照樣都可以in, 因為民生唔會知你in直資呀麻...

好多私校都係咁, 特別係班數多的學校!!

原帖由 BallBall417 於 10-11-27 00:58 發表

唔好意思, 都唔係好明 ... 民小唔係私小咩?  私小收咗, 應該都可以大抽獎同自行架 ... ?  咁你知唔知聖母小學係唔係收咗都唔可以大抽獎, 自行 & 統一呢? ...

我地係本地老師問平時鍾意做咩?
我地答其中一樣係唱歌, 然後就唱比2個老師聽!
跟住到外籍老師, 就係佢問囡囡識唔識唱歌?
然後囡囡又唱比佢聽!

原帖由 saiwai 於 10-11-27 12:11 發表
今年細囡同上年大囡interview方式轉了,今年多了外藉老師問家長和小朋友問題,外藉老師冇要求唱歌但他問囡囡喜歡玩甚麼?我答她喜歡唱歌之後我們就自己唱比老師聽 ...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

其他唔知, 我有朋友仔仔讀MS, 佢係冇得玩大抽獎~

另外, 培道幼稚園, 宣道幼稚園, 禮賢幼稚園就可以玩大抽獎. 因為佢小一都係公開招生的. 連本身的幼稚園學生都要面試. 先再揀升唔升到上小一. 但小一係會有部份位留比幼稚園生只係要靠面試去評核.

MS 就你唔要個小一位, 佢先比你玩政府派位. 如果你要個位. 就冇嫁喇.

所以, MS 小一招生係去到6月才有得IN, 因為佢要CONFIRM 左有幾多人走先知收幾多個.

其實私立比唔比玩大抽獎, 真係要問清楚.

原帖由 BallBall417 於 27-11-2010 12:58 AM 發表

唔好意思, 都唔係好明 ... 民小唔係私小咩?  私小收咗, 應該都可以大抽獎同自行架 ... ?  咁你知唔知聖母小學係唔係收咗都唔可以大抽獎, 自行 & 統一呢? ...

哦!明白明白, 又學識多樣野 ... 多謝大家 ... :)

I am going to hv interview in MS at 1730 on 04 Dec . However, 1330 is for True Light too..... She will be super sleepy.... may be I hv to give it up!!!

Tks for all the sharing.

‹ 上一主題|下一主題