用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 轉載: 讓英皇書院負起縮班責任
樓主: dolala
go

轉載: 讓英皇書院負起縮班責任 [複製鏈接]

即系唔睇都無損失, 收到。

以為 judy 喜歡雞有雞味,魚有魚味,葛優有戲味,卻原來是耐人尋味。

以為 judy 喜歡雞有雞味,魚有魚味,葛優有戲味,卻原來是耐人尋味。

最耐人尋味嘅唔係部電影,而係點解係大陸咁賣座。

原帖由 judy 於 11-1-17 10:58 發表

大概是那故弄玄虛、似有實無的政治意味掛。

呢排成日 judy 前, judy 後,天下第一醋娘子已有點起疑心,分分鐘揾緊私家偵探查你。睇嚟都係避吓風聲先。

唔通大陸 d 人,懷念五十年代, 打土豪,分田地的日子?

老公間廠早幾日有幾十個工人罷工,因為有人唔滿意年底花紅,帶頭搞事。 結果,管理層捉著 Agent 出來, 用 $3000 搞掂。

但所有香港員工都驚餐死。

原帖由 Sumyeema1 於 11-1-5 12:28 發表

我都好 buy Jamie Oliver Fifteen 餐廳o即慨念。

年晚清舊posts。這個概念香港早已有,甚至更前衛。當年我老是違反公司守則,將車子的保養維修都交由油塘一車房。除負責人外,所有員工都是年青釋囚。因妻子不許我駕車多年,不知現在該車房仍在否。

原帖由 Sumyeema1 於 11-1-17 10:35 發表

昨晚與妻子去看了「非誠勿擾2」,出奇地好。影片開始時戲院笑聲不斷,但到了中段,已變成此起彼落的捂鼻涕聲。俗人如我,也流下淚來。舒淇雖滿面雀斑,難掩滄桑,但戲演得真是好,無話可說。

看完戲到小肥羊吃宵夜,一邊吃着美味的羊肉串(比我夫妻二人年青時浪蕩大江南北掃街吃的羊肉串還要好),一邊小寶上身,問妻子可需效法戲中香山所言,定個喑號,好等來生相認。妻子答道:「你既信來生,何不信前世?我哋前世既無約定暗號相認,今世還不是走在一起?你唔駛驚,我認得你陣「除」嘅,前世。」有妻如此,與之相辯,豈能不敗?我只有繼續頑抗:「咁,我哋前世嘅暗號會唔會喺「前世」呢?前世。」

男人無論結婚前幾木納,結婚後都應學幾招小寶神功妻子,有時要靠佢絕處逢生。

無論有幾唔願,耐唔中都要陪妻子行時装店。一次坐在金鐘一店內靜候妻子時,見一清秀女子在試衣服,身裁高佻,在镜前盡顯妸娜。心在猜想,到底是北方,台灣,抑或是新加坡人呢?概香港女子少有在人前坦然展示美好身段。待女子手電嚮起,一口北方口音,夾雜的英文亦相當好,想是海歸。正一邊眼睛吃淇淋,一邊想自己女兒將來會否也出落得如此時,妻子走過來在我耳邊說:「俾你後生廿年,會唔會死係此女子手中?」見事情敗露,坦白是最好的策略,只好回道:「妻子英明,小人廿幾三十年前,就栽在一條件差不多的女子手中,一直至今。」

王國長老

原帖由 uncleedward 於 11-1-19 15:19 發表

昨晚與妻子去看了「非誠勿擾2」,出奇地好。影片開始時戲院笑聲不斷,但到了中段,已變成此起彼落的捂鼻涕聲。俗人如我,也流下淚來。舒淇雖滿面雀斑,難掩滄桑,但戲演得真是好,無話可說。

咁好睇? 要搵埋第一集由頭睇起囉.

回復 106# uncleedward 的帖子

總覺得在現實世界葛優沒可能吸引到舒淇, 但見到 Uncle 都讚好, 再一次証明馮小剛選角正確, 又一次[計岩數],此戲可以令到好多男士有[夢想成真]的感覺。

演員一定要有些經歷, 才有味道。  舒淇經過和天王的一段苦戀, 演技越見精湛。

我一直以為葛優是天生的演員, 去年看過一本關於唐山大地震的書, 才知道他年輕時在農村養過豬,當年地震,他父母家的房子倒塌,他也沒有辦法回家幫忙。

回復 2# edea 的帖子

諗住入來睇KING'S, 點知風花雪月咁開心 .忍唔住插下咀. 非誠1 幾好睇, 對白抵死. 小品值得一看.  第二集口碑似乎差D, 所以唔敢期望太多. 最巧合係有線最近重播AV, 我先醒起果部決策終端機大有來頭, 正係彭浩翔偉大發明. 彭導的電影一向開正我胃口.

英皇縮班,已成定局。

英皇書院決定參與減班 校管會指有助新高中學制推行

港島中區官中英皇書院,召開學校管理委員會後,決定跟隨教育局的計劃,自願減班。校管會主席譚貫枝說,理解有持份者存有疑慮,希望透過減班,有助釋出教育空間,令學校配套能獲得額外資源及人手,譚貫枝又認為,參與減班計劃,會帶來好處,有利新高中學制推行。

英皇書院校友會對校方決定減班感到詫異

港島中區官中英皇書院,召開學校管理委員會後,決定跟隨教育局的計劃,自願減班。身兼教育局首席教育主任的校管會主席譚貫枝說,理解有持份者存有疑慮,但希望透過減班,有助釋出教育空間,令學校配套能獲得額外資源及人手,譚貫枝又認為,參與減班計劃,會帶來好處,有利新高中學制推行。 出席會議的校友會代表鄭文容反對減班,對校方的決定感到詫異,認為無充份理據,批評校方聲稱教育局已決定英皇要跟隨減班,並非校方的決定。

官校預左啦, 只係無估到佢地做戲都做得咁難睇, 夾硬來!
‹ 上一主題|下一主題