用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖文德天主教小學 聖文德天主教小學 (鳯德)
樓主: QQ_Monster
go

聖文德天主教小學 (鳯德) [複製鏈接]

網絡上的東西雖然説不能盡信,但説的人多了,謠言都可以變成真。特別對于一些懶于去求真的媽咪而言。

有時知道真相的媽咪應該勇敢出來說話,避免某些人過分夸大。欣賞你地!

thanks!明白晒,我都無咩點留意添.

原帖由 QQ_Monster 於 11-7-22 10:13 發表
呢個呀
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=4063846&extra=page%3D1

版主都真係有做野, 個d疑似打手已經俾人ban 哂.

原帖由 QQ_Monster 於 11-7-21 11:42 發表
我去咗黃大仙區版睇咗啦, 個位gxxx的家長很堅, 夠膽開個咁既post,

佢係咪聖文德既家長?

superyen, 你兩個女讀邊間幼稚園架, 係咪區內的幼稚園? ...

我兩個女讀安強幼兒學校@@其實回想果時我要返工,2歲就比佢地入學,真是可憐kakaa~

回復 5# QQ_Monster 的帖子

gxxx好有正義,其實果邊幾個topic都好多人被ban...最大快人心是無小孩又勁讚基x既一位會員都被ban...我相信佢地應該check 過ip先ban會員~

superyen,

我大女個時都係2歲讀N1,我又覺得OK WOR,費時日日係屋企對住工人,比佢係學校同小朋友玩好過,黎緊阿妹都讀N1LA, HAHA!

原帖由 superyen 於 11-7-22 15:15 發表

我兩個女讀安強幼兒學校@@其實回想果時我要返工,2歲就比佢地入學,真是可憐kakaa~

安強?! 我會唔會見過你呀? 請問你之前有冇留過言係安強媽咪會到?不約都成幾年前啦.

回復 1# QQ_Monster 的帖子

有呀~不過果時個ac唔記得左個pw~ kakakaa~妳都改了ac嗎?

醒目開學勳章

我地個 topic 沈到好底啦, 大家多D留言啦.

尋晚我參加左夜探營火蟲, 見到好多營火蟲, 呀女好興奮, 好開心, 幾得意架, 大家有冇試過呀!

原帖由 superyen 於 11-7-27 11:17 發表
有呀~不過果時個ac唔記得左個pw~ kakakaa~妳都改了ac嗎?

原帖由 TungTungB 於 11-8-1 13:33 發表
我地個 topic 沈到好底啦, 大家多D留言啦.

尋晚我參加左夜探營火蟲, 見到好多營火蟲, 呀女好興奮, 好開心, 幾得意架, 大家有冇試過呀!

hi TungTungB,

我都未試過喎, 我都想同阿仔去睇下, 請問你係邊度參加架? 會去到幾夜,是否要住camp?

醒目開學勳章

Hi QQ_Monster,

我自已都係第一次睇到營火蟲呀.  
我係參加D褔利機構+旅行社攪果D one day tour.  去大埔鳳凰蝴蝶保育區睇, 睇到8:30 pm 到走人, 其實如果再等夜D會仲多, 同埋宜家已經係尾聲, 要去就快D啦, 你試下 search 下 D local one day tour 睇下仲有冇.

原帖由 QQ_Monster 於 11-8-1 16:49 發表

hi TungTungB,

我都未試過喎, 我都想同阿仔去睇下, 請問你係邊度參加架? 會去到幾夜,是否要住camp?

TungTungB,

會唔會好多蚊架?

醒目開學勳章

OK 喎, 貼了蚊貼, 我老公勁野蚊的都沒有被蚊針到.

原帖由 QQ_Monster 於 11-8-2 15:23 發表
TungTungB,

會唔會好多蚊架?

回復 1# TungTungB 的帖子

Thanks. TungTungB,
我找到這裡有導賞團, 可能會join或者自己去.

http://www.ecotourism.org.hk/

醒目開學勳章

嘩! 你好勁呀!
不過可能我個人比較騰雞, 我覺得夜晚晚去呢D巟山野領D地方, 多D人去會好D, 同埋安全D.  

原帖由 QQ_Monster 於 11-8-2 16:06 發表
Thanks. TungTungB,
我找到這裡有導賞團, 可能會join或者自己去.

http://www.ecotourism.org.hk/

原帖由 TungTungB 於 11-8-2 17:56 發表

嘩! 你好勁呀!
不過可能我個人比較騰雞, 我覺得夜晚晚去呢D巟山野領D地方, 多D人去會好D, 同埋安全D.  

咁我都會同多幾個人去, 不過就未必join團咁啫.

係呢, 其實大家知唔知依家學校分班係點分法? 除咗一班英文班之外, 是否仲有一班精英班? 因為之前我見通告話學校會用分班試成績黎分班,而分班試是用英文來考. 咁即係點分法?

QQ_monster,

好耐無上BK, 要頂下我地個POST先得,以我所知,其實之前一直都係全級得一班係英文班,阿女小一入去時就IN過阿女同家長,之後就讀左英文班,到左二年級就無左考試,只有評估,之後好似有張通告話用英文科成績黎分二年班(除英文班外),咁之後英文好的學生編成一班,之後就出左精英班個名出黎,其實我一直都無聽學校提及有精英班,只有英文班,可能係自從用左英文成績黎分班之後,D人覺得英文好個班就係精英班,我知就係咁LA.

TUNG TUNG B 如有需要,請補充一下,THANKS!

醒目開學勳章

其實我都唔係好清楚, 不過據我了解, 學校以往一路都沒有精英班制, 一向編班都是平均分配, 而英文班就係近呢三年先有, 即黎緊9月會係P1- P4 都會有一班英文班, 其實學校不是標榜英文班=叻班, 只是呢一班的主科教學語言係英文.  等小朋友可以有多D機會接觸英文, 老實講, 可能英文班仍是新嘗試, 學校係簡人方面不是十分成熟, 而事實英文班同學D成續都係比較參差的.

係今個學年開始 (即 2010-2011), 學校開始用英文科成續黎分班, 佢地話通常英文科成續好的小朋友, 其他科成續相對都會較佳, 當然學校沒有名正言順話呢班係精英班, 只係話將成續相若的同學編埋一班, 係教學安排上會好D, 可以因才施教, 而對成續稍遜的同學可提供較多支援, 對同學黎講得益亦係最大, 但係我地家長眼中, 呢班當然就係精英班, 而下學年除 P1及其他英文班外,相信都會原用呢個方法分班啦.

原帖由 yiuyiu730 於 11-8-3 17:08 發表
QQ_monster,

好耐無上BK, 要頂下我地個POST先得,以我所知,其實之前一直都係全級得一班係英文班,阿女小一入去時就IN過阿女同家長,之後就讀左英文班,到左二年級就無左考試,只有評估,之後好似有張通告話用英文科成績黎 ...

‹ 上一主題|下一主題