用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2011年 - 2C班 請進 !
樓主: vani_chan
go

2011年 - 2C班 請進 ! [複製鏈接]

22/9 功課:

中 : 明默 (1)課詞 + (4)詞
      詞(8) 改
      工 (8)

數 : 良 P.34,35 + 對
      帶TSA分類練習

其他 : 交生工

Vani

Gracemummum,

中默已經溫好啦 ! 不過英默就........... 唉 ! 好多字仲未串到呀 ! 惟有努力溫書啦!

Vani

原帖由 gracemummum 於 11-9-22 13:26 發表
溫馨提示:

校際音樂節明天就deadline,想交而未交的同學仔記住交喇!

27/9(二)默英文,範圍比去年多,要快快溫習喇!

大家一起努力呀!

請大家幫忙一下, 因為我的仔仔己經有三次欠交功課,  所以現在個心很驚, 如果大家方便的話可不可以幫忙每天都將功課表寫上. 真的謝謝你們

Hihi kinalee,

歡迎你加入呀 ! 我是芷晴媽咪, 請多多指較 !

我們每日都會upload家課日誌, 有時間大家交流吓啦 !

Vani

原帖由 kinalee 於 11-9-22 15:59 發表
請大家幫忙一下, 因為我的仔仔己經有三次欠交功課,  所以現在個心很驚, 如果大家方便的話可不可以幫忙每天都將功課表寫上. 真的謝謝你們

中文課本附帶的網上 "快樂閱讀花園" 今日已經可以登陸啦!  每週會刊登5篇文章, 可選擇回答課後問題(MCQ), 仲有排名榜o架!

囡囡話林老師鼓勵同學仔每週能閱讀一兩篇文章, 仲會觀察同學們的進度呀!

Vani

請問用自修室是否要寫申請信?

亞囝話明天要背乘數表比老師聽

朗恩媽咪

Sorry, 我剛剛才回家發現呀囝書包內, 有張高朗恩同學仔的智能咭(學生證), I am sorry! 明天一定叫呀囝發還!

是的, 只要寫封簡單的信便可!

原帖由 ilym 於 11-9-22 20:55 發表
請問用自修室是否要寫申請信?

Thanks! Double

原帖由 double 於 11-9-23 09:49 發表
是的, 只要寫封簡單的信便可!

23/9 功課:

中 : 作(進展一)P.12-15 改
       閱解(三)+對
       閱 [ 閱讀花園 ]

英 : 27/9 Dict

數 : 書P.23
       TSA P.8-9
       作 ~ 只做P.25
       良 P.36 + 對

其他 : 簽事題指引
          V.Art 28/9帶香港建築物圖片

PS : 星期一(Day 3) 游水堂, 記得帶游水用品 !

Vani

Hihi,

想問問大家, 星期一游水堂需要帶"沐浴用品"和"拖鞋"嗎 ?

Vani

不需帶"沐浴用品" , 因只會用清水沖身, 要帶拖鞋及帶有拉鍊的袋裝雜物.
原帖由 vani_chan 於 11-9-23 20:20 發表
Hihi,

想問問大家, 星期一游水堂需要帶"沐浴用品"和"拖鞋"嗎 ?

Vani

請問大家有無留意9月21日-數學堂課簿內
3. 35元=7 x 5 (但答案是=5 x 7) ?
7. 24個=6 x 4 (但答案是=4 x 6)?
8. 110元=10 x 11 (但答案是=11 x 10)?
10. 56元=7 x 8 (但答案是=8 x 7)?
其實點解唔啱, 有什麼分別呢? 請教一吓大家可否幫幫我.

回復 1# queen.mouse 的帖子

queen.mouse,

試下咁諗
1) 2的3倍 : 2x3=6 不應寫成3x2=6
2) 4個2 : 2x4=8 不應寫成4x2=8
3) 一隻小狗有兩隻眼睛, 5隻小狗共有多少隻眼睛?
2x5=10 不應寫成5x2=10

雖然計出的答案相同, 但呢個係concept問題...

唔知幫唔幫到你...

Thank you sixdollar !

今年你小朋友讀哪一班 ?

Vani

原帖由 sixdollar 於 11-9-23 21:03 發表
不需帶"沐浴用品" , 因只會用清水沖身, 要帶拖鞋及帶有拉鍊的袋裝雜物.

Thank you vani!
原帖由 fat 於 11-9-24 17:05 發表
queen.mouse,

試下咁諗
1) 2的3倍 : 2x3=6 不應寫成3x2=6
2) 4個2 : 2x4=8 不應寫成4x2=8
3) 一隻小狗有兩隻眼睛, 5隻小狗共有多少隻眼睛?
2x5=10 不應寫成5x2=10

雖然計出的答案相同, 但呢個係concept問題...

唔知 ...

[ 閱讀花園 ] 是在"我愛學語文"的網站嗎 ?
我login唔到呀 !

係! 星期五晚見到呀仔玩, 其怪, 唔知點解今日唔得!

原帖由 anthonyma 於 11-9-25 15:21 發表
[ 閱讀花園 ] 是在"我愛學語文"的網站嗎 ?
我login唔到呀 !

星期一上課的問題

各位︰
我在女兒的自修簿中的英文欄發現
「BRING CL BOOK」,
究竟是GE?還是CE?還是那幾本上星期派回家的READER?
其次是,明天PE是否要帶拖鞋?
第三,VA的圖片要幾多幅,
她一時說兩張A4,每張4幅圖,但總數是16幅﹗
她又說是要PRINT出來,在雜誌上蒐集剪貼又不行,
究竟又是什麼一回事呢?
麻煩大家重組一下案情,
看看可否解我謎團﹗
謝謝大家﹗
大貓媽媽上
‹ 上一主題|下一主題