用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 崇真面試,唉!
樓主: 最緊要健康
go

崇真面試,唉! [複製鏈接]

回復 93# 萬樂豬 的帖子

我阿仔舊年都in左,安排上都同今年差不多。阿仔好好彩,收左IK1,不過我最後都揀左第二間龍校。

講番面試情況,阿日當日早上有發燒架,係下就退燒先同佢去INTERVIEW。阿仔表現係怕醜,唔肯自己坐係度,要同我一齊坐。不過,唱歌做動作時,佢都有跟住做,唔駛跟得十足,只要你肯試下跟住做都得拉(我估)。而阿仔就跟左八成左右。

到外籍老師講故事,因為老師好生鬼,阿仔好鐘意聽,當老師問問題時(無指定學校答),阿仔就主動叫左出黎。

所以,我估學校主要睇小朋友專注力、主動性。

希望呢D資料有用

9月報名時阿囝d中文真係好C. 只識答英文單字. 一不做二不休, 報左IK1

TT講座時校長話明有waiting.

佢仲講笑諗E+d家長報好多間, 好多都比定好平既$500留位費, 遲d慢慢簡.
好多時到5月俾full pay先見真章.

原帖由 麥兜MaMa 於 11-10-26 11:31 發表
TT講座時校長話明有waiting.

佢仲講笑諗E+d家長報好多間, 好多都比定好平既$500留位費, 遲d慢慢簡.
好多時到5月俾full pay先見真章.

係啦!咁即係越早in越有機會?!

原帖由 spaghettishum 於 11-10-21 15:10 發表
聽聞崇真以往interview都係持續幾個星期, 但係面試後14日內會收到通知, 咁係咪即係早in會著數d ?

梗係啦! 去第一場簡介會是否很有誠意呢?

原帖由 ppsuki 於 11-10-28 13:45 發表
係啦!咁即係越早in越有機會?!

激氣十失望

本人極少在此作回應,但今次實在不值學校所為.
  今年我都有同小女報讀祟真.仲一早聽晒講座,第一日即刻走去報名.之後就一直等interview,但等了又等都冇收到信.之後我見到網上d家長話開始in啦..我就係17/10打去學校問.學校話第一日係in在校生弟妹.同舊生既子女..仲有位先會係in少部分學生..但從冇講可以係網知有得in未.
   到了23/10號晚..我有個朋友同我講係網上見到你個女個名.我就24/10打比學校..我同佢地講我從未都冇收到interview信.佢就話要等主任覆我.但我等到下午,主任仲未覆.我又再打去學校.點知個個職員就話自己咩都唔知.要負責主任先話到比我知.. 但佢就趙我查話我個女唔係19/10in既,主任得閒就會回答我.我之後又再等.到了26/10都冇覆,我就係當日下午又再打去問..第一個人又係話唔知..我就好嬲咁一條氣咁講晒成件事比佢知..仲話我要搵負責主任聽,佢就話望任宜家好忙開緊會..咁試下幫我搵人幫我..等了5分鐘就到第二個職員同我講,,佢又再查,今次好少少有同我對下資料,,話我個女係19/10in既,,但如果你收唔到信..就要搵主任,佢會睇下咩原因收唔到信.如果寄失就會安排係第二輪in/
跟住又再問.上次主任覆左你未,(如果覆了我又點會難為你!)
咁如果未都係要等佢覆你..我地唔知架!
    經過一輪周旋之後,結果都係0.點解咁大間學校,真係得一個主任知做緊咩,主任真係忙到打個電話都唔得閒?我都係在職,亦唔係成日都可以對住個電話,已經打了3次都唔理會.我只係想了解下,同埋睇下學校會點做..我自問都係一個有學識有教養既人..只係想學校跟進..但個個都唔知,真係天知,同主任知!或者咁大間學校唔係好志在一個半個學生,你唔讀仲有第二個.佢大把有得選擇.要家底有家底,,要聰明可愛亦有大把..何須在乎你個個呢?再者今時今日,係學校揀你.唔係你揀學校..但作為家長試諗下..倘若你既子女有幸入讀該校..一旦有咩事發生..你想搵老師問責..我諗一定難過登天..小朋友可以負責嗎?
    我已經由寄望變到失望..亦唔期望老師會覆我..覆我比我再in都唔打算..因我對祟真已冇晒信心... 就當捐了$50比教會.

回復 107# christine814 的帖子

好明白妳感受, 上年我都係一肚氣, 詳情唔再多講, 想知可以去以下links睇吓! 總之家長們唔好被花香冲昏頭腦, 期望越大,失望越大! 係"人地"杯荼,未必係你杯茶! 入不到也不必傷心!
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2298580&extra=&page=1

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2310181&extra=page%3D1&page=1

原帖由 christine814 於 11-10-29 17:10 發表
  今年我都有同小女報讀祟真.仲一早聽晒講座,第一日即刻走去報名.之後就一直等interview,但等了又等都冇收到信.之後我見到網上d家長話開始in啦..我就係17/10打去學校問. ...

唔好意思,想問小小關於崇真幼稚園的問題,因為一直我都好confused.

1. 請問香港有幾多間崇真幼稚園呢?各區都是同一機構經營的嗎?

2. 崇真幼稚園畢業後,是否一條龍學校,可以升上崇真小學?我見其實有好多間崇真,有好亦有唔好的,唔知你地心儀既系邊間崇真小學呢?

回復 5# christine814 的帖子

其實兩年前, 我都有同樣經歷, 學校又攪錯晒d時間, 攪到我in左兩次, 加上佢地係in一輪就放一次result, 即係你越遲in, 就機會越微.

仲記得當年, interview係傍晚進行, in完都成7點, 岩岩出面仲落大雨, 好多家長小朋友都走唔到, 個個就當然塞晒係門口, 點知d工友叫所有人離開, 唔俾逗留. 講真, 個個in完都想走, 試問咁大雨人地又點走呢? 佢地唔會諗下, 俾個地方出黎借俾人避一避雨, 雨細先叫人離開. 因為佢地既行政又差又亂, 即使收左我地都唔讀.

即使小朋友係d間學校讀書有幾開心都好, 如果學校行政係咁差的話, 家長都會好辛苦.

好老實, 學校是一個問題.  但家長也有問題.  好似我大仔係old boy, 到細仔interview之前, 我自己都打去學校幾次想知道係邊日幾時interview.  因怕有錯.  另外, 都成日上bk, 了解下有什麼要自己update.  當然, 家長收唔到信, 係學校問題定郵寄問題??  真係無人知.  唔好彩.

原帖由 christine814 於 11-10-29 17:10 發表
  今年我都有同小女報讀祟真.仲一早聽晒講座,第一日即刻走去報名.之後就一直等interview,但等了又等都冇收到信.之後我見到網上d家長話開始in啦..我就係17/10打去學校問. ...

outbind://123-000000007888A3DB52BB5E45A542D79211CD2B19C4722600/http://www.babyfashionkingdom.com/user/Image/slanime4.gif

其實每一間學校有好亦又唔好的一面,其實都係睇個家長選擇,小朋友適合與否,又無需要太過耿耿於懷.

回復 8# christine814 的帖子

媽媽不要為這間崇真勞氣,我今年刖剛剛考小一都有這問題,你所講0既主任,我知邊個莫主任ma,逢有電話都唔覆,一直玩逃避,咁大間學校,有咁0既主任,好極有限...

一日未入讀都未知小朋友適合與否.第一日親身去報又如何呢?我追電話3次.等了一星期都係無覆,我知道老師忙,但都唔該顧及下家長既感受..邊個唔緊張自己小朋友..我都係想問清楚,,大家都唔知問題出左係邊..但都比小小誠意覆個電話.有d學校未出信通知你in,都先比個電話你講定時間先啦,
唔通人地無人讀特意打比你咩//但印象就己好唔同.如果真係同一位主任,,咁就唔該檢討下.

我2年前去TT Open Day 覺得好好, 但今年In 了一些其他的Kindergarten, 覺得TT 的Interview 真係有些..........

和其他Kindergarten 真係好吾同.我個女坐最遠, 答左問題, 老師聽吾到.

我覺得SN  單對單的Interview 比較客觀. SN都係2日 In 2000人.  算啦. 有時我覺得這是緣份.  個女同間學校吾夾. 我做了200%都冇用, 始終個女的人生都係佢自己走.

大家一起努力吧.

我明天 再戰St Catherine.明晚和您們再傾.

回復 71# Syamky 的帖子

講得好~

真係睇唔過眼:

其實祟真不知幾關心家長, 出面全部都是星期六或星期五面試, 祟真就正正平日.
(一)因為是想大家不用請假去面試.
(二)因為星期六大多數都要學嘢或family day.
(三)祟真講到明十四天就有消息..(working day)邊間可以做到咁快有消息...
(四)講校長寸....其實人哋講比你知道是家教合作....佢哋唔係托兒所呀....唔好依為放咗起學校, 自己唔洗教先得...
(五)知道要面試, 就應該有預備(佢哋有寫時間, 日期).
(六) 其實上網都可以睇到ground ? 面試.
(七)普通話老師音不準...人家7點幾開工....疲倦都應該..係咪...
(八)如有留意親子王. 校長都有講其實考小朋友及家長, 耐性,合群, 守規則. **二歲幾唔通考spelling咩...

其實有d人想講衰呢間學校目的係想大家放棄學位(如果考到).

最後提提大家如果真係喜歡祟真的讀, 最好就要兩位家長, 一位帶小朋友在playground玩. 一個在hall留意入課室interview. 一定先前食飽及訓飽...

琴晚我都係遲左入課室.
D老師個樣都好累下,都幾偉大啦, 犧牲放工時間同我地INTERVIEW.
我IN6點半, 真係慳左少少, 請少左假.
阿仔表現超水準呀(比較佢平時表現)! 不過咁多千人, 我諗...點揀都未到佢....
‹ 上一主題|下一主題