用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無人報左美孚地利亞幼稚園?
樓主: subrina
go

有無人報左美孚地利亞幼稚園? [複製鏈接]

回復 91# Chris852 的帖子

回復 98# win_mama 的帖子

講起簡體字, 只要屋企有人識, 就可以敎到.
我都係我父母教的. 同埋前文後理, 簡體字, 無乜難度.

請問地利亞幼稚園的面試形式是如何呢?

原帖由 aua 於 11-12-4 23:51 發表
請問地利亞幼稚園的面試形式是如何呢?

好似去PLAYGROUP玩咁架~
一開始係班房等齊人, 有個MISS同小學友講下早晨SAY HELLO咁, 跟住一GROUP人出去聽故事, 故事中有D問題, 要小朋友一齊出去做, 一齊唱下砍仔, 跟住玩遊戲, 中間又係有d問題問小朋友, 跟住小朋友就跟老師去玩玩具, 家長就去睇學校d功課課本, 老師解答家長問題, 最後每個小朋友同家長入班房面談, 問小朋友一d問題~~再同家長講解學校, 就係咁, 我仔仔in得最開心的一間kg, 個故事連我都覺得好吸引..................

Thanks manabcd!

原帖由 manabcd 於 11-12-6 11:22 發表

好似去PLAYGROUP玩咁架~
一開始係班房等齊人, 有個MISS同小學友講下早晨SAY HELLO咁, 跟住一GROUP人出去聽故事, 故事中有D問題, 要小朋友一齊出去做, 一齊唱下砍仔, 跟住玩遊戲, 中間又係有d問題問小朋友, 跟住小 ...

請問你地有無報埋york ar?
有無收到心儀offer 呀?
有無諗住放棄讀地利亞呢?

如果妳仍未能夠決定讀邊間, 不如試下以下方法?

如果妳覺得York是最合適(for example) , 那麼妳就要証明York唔適合妳的孩子!

如果妳覺得地利亞是最合適(for example) , 那麼妳就讀要証明地利亞唔適合妳的孩子!

最後,
如果妳找不到York唔適合妳的孩子的原因, 那麼York很可能最適合妳的孩子!

同樣, 如果妳找不到地利亞唔適合妳的孩子的原因, 那麼地利亞很可能最適合妳的孩子!

這是科學家們的思維, 這樣可避免主觀決定.

請問你們現在有多少個小朋友決定讀地幼呢?

Hi, 我有York國際班的offer, 但放棄了.
1)地幼方便,近家.
2)大家都認為地幼英語環境唔錯, 如大家都有英語環境, 不用給那麼貴的學費去york.
3)我成日覺得學校太多學生, 不免會比較企業化, 小兒是細B, 除學術外, 身心發展好重要, 有愛心和可以照顧到小朋友的學校比較合適.  
4)雖然YORK的課外活動很吸引, 但是否真的會參加和是小朋友需要呢?我有保留.  

希望我沒有選錯.

回復 111# tsimtsim 的帖子

我仔讀地利亞的成數都相當高

你們是不是都是上午班? 可能做到同學呀

回復 113# mingming1111 的帖子

我仔是上午班呀

我想問下有小朋友讀緊地幼嘅媽咪,學校嘅教學模式及課程係點?校風德育ok嗎?是否有很多不同種族嘅小朋友上課?我見到各媽咪講佢地係80%英文上課又好似好好,好吸引,我知道有呢間學校喺美孚已經好耐, 但對佢地嘅背景唔係甘熟,網上又好少人評價昵間學校,只知道佢地同名喺觀塘嘅中學唔係好好,聽到同名感覺麻麻地甘,所以想知如果入左地幼,直上嘅小學中學係點?係咪各區都有分別?因我仔仔重未有offer, 而喺度見到媽咪們講到都想報呀,已打過去問重有下午班可報。

我尋曰剛同仔仔interview,感覺啲老師真係好有heart, 好nice,而我個仔個表現真係超乎我所想,表現好好,老師問所有野都做到添!希望一個星期後有好消息啦!我想問下有小朋友讀緊地幼嘅媽咪,校風德育係咪ok?每班不同種族嘅小朋友上課嘅比例係幾多?佢地同名喺觀塘嘅中學唔係好好,個個朋友聽到同名感覺麻麻地甘,所以想知如果入左地幼,直上嘅小學中學係點?小學係咪都有幾間!Thanks for advise!

小學我知美孚有間青衣有間其他唔知啦

我有2個小朋友讀地幼, 地幼可直升小學(美孚和青衣), 因同一個校長. 但與地中是另一校長與地幼沒有聯繫. 地小畢業的學生都是讀主流中學, 不會直上中學. 中學要自行考入去.

2king, thanks for yr explanation ! But I would like to know what's 主流中學?And 我想知地幼德育是否ok, 而小朋友讀完地幼三年後英文及普通話是否真的很好和流利及容易接上小學,因我只知現在的小學課程對小朋友來說好似好深同好辛苦!thanks.

因地小的教學模式都是傳統(似陳守仁), 特別美孚重學術
,而青衣重體藝(約到小三四才開始谷), 所以中小學後會去傳統中學.
至於地幼德育, 很不錯, 每天早會都+入德育元素,好似近排教環保, 聖誕PROJECT都是做環保等....
至於英文方面聽,認字,基本對答就一定無問題, 要流利一定要配合家庭語璄. 普通話方面K1, K2只給小朋友接觸下,並不太特別, 可以說是略懂. K3每天都有,就好好多,基本對答都OK.

‹ 上一主題|下一主題