用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 國民╱國情教育
樓主: evianh2o
go

國民╱國情教育   [複製鏈接]

Being patriotic is fine. Let kids love country because they want to , not because they were trained from young. Don't force feed them like ducks!! Making foie gras???

kenfu 發表於 12-7-25 15:25
Sorry, 係我誇張, 小貓都有3,4隻. 係咁好, 教會就唔洗過去宣教.
你估我係共產黨?? 定你話我不信共產黨??  ...
以你的logic,係咁好,個個人都愛國,不需要國民教育啦!

kenfu  最弊唔係. 看港大民調, 港人認同中國人的身份是low %. Thus, I afraid 下一代 is same.  發表於 12-7-25 16:29

kenfu準備了3年??闭门造車乎??諮詢过前線的老師未?你試下问用家,喜欢独立学一科  ????如果準備3年仲係那麼多人反对,是否出現问題;仍要硬推!!!

kenfu  Catholic Church had already teached 公民教育 before 1997. 現在只是 add value, thus, it is not too difficult, don't 自己嚇自己.  發表於 12-7-25 16:43
kenfu  See 3 years but no need ban it at this moment.  發表於 12-7-25 16:31

kenfu  最弊唔係. 看港大民調, 港人認同中國人的身份是low %. Thus, I afraid 下一代 is same.

你係唔係話中國唔係咁好,所以港人認同中國人的身份是low %。所以要 brain wash。

kenfu  You should ask HKU how to set the questionarie.  發表於 12-7-25 19:50

You say right, many political issues have 幕后黑手. But I hate these guy, esp 漢奸. e.g. Is Chinese but go to US to 唱衰HK.  I'm one man bank, you believe?? You believe or not, I'm still be.
kenfu,
大家做个有自信的中国人, 香港人, 靓太, 那会如此容易让人家唱衰, 唱咪由佢唱, 等佢唱到走音被人笑咪重好, 无学过声乐, (无内涵), 始终欠妥的.

有日行经书店, 有本书名子好似是'Cheap China', 哗! 我唔知多开心, 美国友大声话China cheap, 不是讲给我们听的, 是骗美国人的, 拖延时间, 让美国平民的自尊好过一点, 中高产楷层的美国老去左学普通话, 有无话你知甘cheap学里重物.

道理好简单, 我们是越来越漂亮的靓太, 人家讲两句批评,好正常, 算啦!

外子反对看'Time' magazine, 因为有不少bias, 病毒, 我就常看, 偶尔看到很针对性的文章也好, 知道他们怕甚么.  前个月连CY的官楷都有得上封面, 当然加几句风凉话, 你话几威?

kenfu  Sorry, I'm not 靓太, I'm 外子. Of course, not yours  發表於 12-7-25 19:53

其實係一個信任的問題, 那些對政府抱不信任和懷疑的人, 任何保正都無法改變他們的憂慮.

Kenfu,

我請教你中國共産黨的理論發展,你話 I'm not the professional, I'm the poor. 唔答。但你又答Annie話你係professional pro-communist職業写手!

我讚你又年輕又有理想,你竟然唔知!

問你共産黨與西方資本主義政黨的分別及何解比較先進,你答 I visited Europe, I visit their church, the church is very big but nobody to workship god or make a fellowship.

我話我見不少人worship God in Church of Europe,你話:小貓都有3,4隻. 係咁好, 教會就唔洗過去宣教.

我問:以你的logic,中國係咁好,個個人都愛國,不需要國民教育啦!你話、最弊唔係. 看港大民調, 港人認同中國人的身份是low %. Thus, I afraid 下一代 is same.

我問:你係唔係話中國唔係咁好,所以港人認同中國人的身份是low %。所以要 brain wash。你答:You should ask HKU how to set the questionarie。

九唔搭八,I think we did not only go to different Europe, we probably live in different world. It is totally waste of time. Bye!

kenfu  "西方資本主義" 現在歐洲經濟大亂, 你又避而不說, 你都好識斷章取義  發表於 12-7-26 00:56
kenfu  "我話我見不少人worship God in Church of Europe" 你有無信仰?? 唔知就去教會問下or上網了解下先講, 俾人笑架!!  發表於 12-7-26 00:48
kenfu  "professional pro-communist職業写手" 你連我邊句講笑都分唔到   發表於 12-7-26 00:43
kenfu  "我讚你又年輕又有理想,你竟然唔知!"  你講到九唔搭八, 我鬼知你讚我  發表於 12-7-26 00:39
kenfu  我li d 九唔搭八既人, 為何你又問我咁多, 同我玩咁耐?? 各自表述, 這是言論自由, 我講的事實, 無需你肯定.  發表於 12-7-26 00:36

"又或者比較下每年USA 與 China 死在槍口底下有多少人, 你會覺得在USA or China 生活要有把槍旁身會安全d ??"

"函蓋八九六四、李旺陽、趙連海、譚作人、陳光誠、陳良宇、許宗衡、薄熙來、豆腐喳工程、毒奶粉、三聚氰胺、孔雀石綠、假煙、假葯、假蛋、假豉油…等等!"

梗係無得比.  無! 一個人都無死過!

vincher  最怕睜大眼睛說謊……  發表於 12-7-27 00:57

simpleway 發表於 12-7-26 09:20
kenfu,

請問哪裡可以找到國內每年死於槍下的數字, 讓我作一比較?
你唔使搵了,邊會搵到嘅啫。
中共於1949年建立新中國以來,冇一個國民死於非命。

弊,講錯咗------「八九六四」死咗23人。

vincher  kenfu,咁0吾使學歷史吧!做錯又不肯改,不肯認,才是大錯!  發表於 12-7-27 01:02
kenfu  講d新d既事件la, 來來去去都係果d, 今年是2012, 你的仔女都成長了不小, 你仲挖d old experience 去hurt 佢, 做你的仔女真慘!!  發表於 12-7-26 10:22
快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

子曰:「忠告而善之,不可則止,毋自辱焉。」**

**你我雖不是朋友,但同為家長,亦為EK網友。跟閣下在此議題之討論,到此為止。

kenfu  點解li句咁熟口面 ??  發表於 12-7-26 11:10

在中國,死亡人數永遠是一個迷,或國家機密。

"北京7.21雨災究竟死了多少人?網民詳列房山區15個鄉鎮的災情,結果令人震驚,僅房山區至少死亡361人、失蹤125人,而官方並未即時反駁有關消息。被問及房山區的傷亡情況時,區長祈紅承認「造成了重大損失」,但又以「正在進一步地統計」為由,拒絕公佈詳情。 "

Yanamami  No no no.....唔係乜唔一個謎.  根本無死過一個人!  發表於 12-7-26 15:30

美式國民教育
"美國立國僅二百多年,由最早期白人移民開始,到解放黑奴,然後各地難民湧入,變成現在世上最多種族的國家之一。儘管國民膚色、文化背景包羅萬有,絕大多數美國人以國家為榮。他們接受甚麼模式的國民教育?
每名美國學生都會學習美國歷史,但直至上世紀中期,印第安人被描繪為野蠻、好戰的土著,征西的白人則是開拓新世界的英雄。隨著六十年代開始的民權運動,美國再次發揮強大的民主、人權力量,樹立文明典範。黑皮膚的奧巴馬成功登上總統寶座,是最佳的說明。
美國國民教育的精粹不是開拓西部的歷史,而是認識立國的憲法和幾位貫徹憲法精神的總統。例如推翻英殖民統治的大英雄華盛頓做了兩屆總統後,堅決拒絕連任,確立政權交替的民主精神。他兒時承認砍了棵櫻桃樹而不講大話的故事,令歷代美國人要求每位總統必須誠實。另一位偉大總統是林肯,他決定解放黑奴是履行美國憲法人皆生而平等的條文。每名美國學生都讀過林肯的蓋茨堡演說,其中永垂千古的名句包括「一個在自由中孕育,倡議人皆生而平等的新國度」(a new nation, conceived in Liberty, and dedicated to the proposition that all men are created equal)以及「一個為人民擁有,由人民選出,為人民服務的政府」(a government of the people, by the people and for the people)。所以不少愛國的美國人可以心安理得地不愛他們的政府,甚至口誅筆伐,並企圖在選舉中推翻它。
美式國民教育以美國憲法為基礎,歷任維護及發揚憲法精神的總統事蹟為教材。港式國民教育可否參考美國模式,以基本法和香港核心價值為主軸?"
王永平

CHAN-2 發表於 12-7-26 10:33
在中國,死亡人數永遠是一個迷,或國家機密。

"北京7.21雨災究竟死了多少人?網民詳列房山區15個鄉鎮的災 ...

官方都冇承認或者證實。

咁係你果班:----受英國殖民地思想荼毒嘅香港傳媒,唔想見到祖國好,亂咁來報道!你係香港人定中國人來嘅?!
                                    OR
西方政府的宣傳技倆:不想看到中國的強大,所以刻意抹黑中國,特別是對中國的首都。都是別有用心的報道。

俾你二選一,或者兩個都選。

回覆:Snakemama 的帖子

對唔住,唔識答你。點解你唔問我"是人是鬼?"

Snakemama    發表於 12-7-26 11:12
Snakemama    發表於 12-7-26 11:12
‹ 上一主題|下一主題