用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考咗咁多間一間都冇.....
樓主: rabbycherr
go

考咗咁多間一間都冇.....   [複製鏈接]

joantsang 發表於 12-10-24 23:23
你既比喻真係點出宜家d教材出版公司、早教專家理論既謬誤:贏在起跑線上!光贏在起跑線上有何用?要贏在終 ...
很同意. 羸在起跑線上, 但輸在終點線, 又有何用呢? 小朋友成長就好比一場賽跑, 但這一場不是100米短途, 若是100米短途, 羸在起跑的確很可能幫你的小朋友勝出; 但這是一場馬拉松, 你有見過馬拉松選手要苦練起跑什至偷步的訓練嗎? 你有見過馬拉松選手起步時要跪地做起跑的姿勢嗎? 小朋友讀書和成長不是由2或3歲起便要他/她們不停只顧讀書, 不停只催谷中英數, 不停要他們考試取得高分. 小朋友成長除了讀書, 適量運動也很重要, 還要教他們德育, 禮貌, 道德倫理, 尊師重道,  考順父母, 社會責任, 很多很多..... 這些都不是入到名校就一定成功的.

當然, 熱門學校動輒有3-6000人申請入學, 但學位就只有幾十至百幾個, 學校又無可能用較多時間去逐個小朋友分析未來潛能, 好比買股票, 學校只選擇短線有利好消息的股票, 而放棄有潛質的優質股, 便全部學校採用了做工作紙形式面試, (其實米即係考試), 只選出最高分的幾百人進入2nd in再選最高分的150人入學. 學校都放棄了那些較為遲熟暫未展出才華的小朋友, 可以講和很多香港人和香港現象完全吻合, 就係愛即食和短視.

未有offer, 收到reject letter, 或什至已經全軍覆沒的家長們, 你們都不要氣餒, 永不放棄, 永不言敗, 繼續支持培育你們的小朋友. 事實上, 出身普通學校就沒有好學生嗎? 就一定沒出色嗎? 一定不是.

dancingpooh    發表於 12-10-25 15:41
comemon999    發表於 12-10-25 09:10
Pigbaby  Like  發表於 12-10-25 08:39

引用:Quote:joantsang+發表於+12-10-24+23:23+你

原帖由 小乖豬 於 12-10-25 發表
很同意. 羸在起跑線上, 但輸在終點線, 又有何用呢? 小朋友成長就好比一場賽跑, 但這一場不是100米短途, 若 ...
好啱聽!(我承認有少少自我安慰) 小朋友有你這個父母真幸福!anyway愛死你的買股票言論

回覆:考咗咁多間一間都冇.....

如果有200個家長,12間私校,每間私校有20個位,共240個位,本來是240>200,位多個人。
最初可能只是每人考3間,那些就有600人次報考,有的學校可能80人爭20個位,有的30人爭20個位,情況沒問題。但當大家發現有機會3間無間收,跟著D人就會報多幾間,5間、8間一路上,到每人報10間時,就成了2000報考人次, 間間都200人爭20個位!最後有人幾個offer, 有人一個都無!有D自私的人仲hold 位hold到開學都唔放返個位出來!!

其實位是有的,只是政府唔知問題嚴重性,無出來做返過"聨招機制"理順一下!
究竟要點政府先識做嘢呢?!!!

onepiece 發表於 12-10-25 00:47
如果有200個家長,12間私校,每間私校有20個位,共240個位,本來是240>200,位多個人。
最初可能只是每人 ...

又要政府出來做野? 咁咪變晒官津咁囉,到時所有學校變晒大抽獎,考都冇得你考咪仲死。

政府千祈咪做野,市場機制自會自我調節啦

我報咗6間,3間rejected,其餘3間都睇怕冇機會,好灰。對香港嘅教育制度很失望,考慮緊比個仔去新加坡讀。

Pigbaby  新加坡比香港谷好多  發表於 12-10-25 08:41

引用:Quote:onepiece+發表於+12-10-25+00:47+如

原帖由 BallBallMaMa 於 12-10-25 發表
又要政府出來做野? 咁咪變晒官津咁囉,到時所有學校變晒大抽獎,考都冇得你考咪仲死。

政府千祈咪做野, ...
政府無需理會考甚麼,只需定下規則和機制,令:
1. 每人最多報幾多間(e.g.5~8)
2. 一次過公報結果
3. 每人只能hold 1個offer
情況有D像大學聯招,目的不是限制學校考什麼,而是令每人只hold 1個offer, 以免浪費學位和資源,苦了孩子,又苦了父母。

CurrySo  講得好,贊成!  發表於 12-10-25 02:33

引用:我報咗6間,3間rejected,其餘3間都睇怕冇

原帖由 CurrySo 於 12-10-25 發表
我報咗6間,3間rejected,其餘3間都睇怕冇機會,好灰。對香港嘅教育制度很失望,考慮緊比個仔去新加坡讀。 ...
新加坡的教育系統由小學至大學,應該比香港好,而大學層面更成了地區性的education center, 令教育不單不是政府的沈重負擔,相反這個education service更成了國家的重要產業之一。
算把喇,制度架構有問題,什麼人做官也很難有大改變....
死喇,説遠了添。

回復 onepiece 的帖子

好明白你既心情. 但大家想要個自由社會定所有野跟從政府既玩法呢?
如你所講, 例如政府只限每人考5間咁話, 又有人就話5間係唔係必俾位先? 又唔俾人考, 無就邊個負責? 咁同自行大抽填form有咩分別之類說話. 每人hold一間, 其實真係時間上問題, 政府最後出年6月都只可要你註冊一間, 只是直/私提前現在選學生, 令未有offer家長心急難眠. 本人唔係支持別人hold位, 只是覺得不能所有學校一樣要跟從政府玩法. 希望大家最終都有心儀學校收!

回覆:小乖豬 的帖子

真的是全部學校採用工作紙形式評核嗎?死啦!阿玩面試啲學校。話我知除了畫畫同寫名用枝筆之外,其餘都係玩。

回復 cwclsh 的帖子

終於有家長能理性分析面試既應有態度。每個小朋友必然有書讀,讀普通學校一樣有出色的小朋友係大部份家長共識。
家長盡心小孩盡力一定有好效果的,大家應該加油而非去限制一些更加努力,犧牲更多,更早準備既家長小孩得到多些政府官津之外的選擇,這不是香港自由競爭的精神。
祝大家順順利利!

引用:Quote:原帖由+BallBallMaMa+於+12-10-25+發

原帖由 onepiece 於 12-10-25 發表
2. 一次過公報結果
政府有比選擇你,就係大抽獎,你要玩直資私立,就梗係跟番個遊戲規則啦,咁鍾意政府出黎做野,咪玩番自行同大抽獎囉,冇人迫你報直資的

kwkyeung    發表於 12-10-25 12:08

引用:Quote:原帖由+BallBallMaMa+於+12-10-25+發

2. 一次過公報結果
其實如情況持續下去,學校都覺得好麻煩,dss應該主動同教育局找尋合適的解決方案,私校就迫不來。

補充一下: 我認為如果有家長同時得到幾個offer的話,他們如能將會放棄的學位放出來。就真是值得讚賞的做法

evaken    發表於 12-11-1 09:45

回復 onepiece 的帖子

或者用「生死」一詞不適當,也太誇張,我意思只是「有得留低,冇得留低亅而已。

2. 一次過公報結果
如果EDB真係想防止一人註冊多於一間學校,行政上每一個考生只有一張註冊証,若註冊A後想改投B,就必須到A拿回註冊証,情況跟扣門相若。但是此舉與EDB一向鼓勵學校轉直資而提供多種便利的政策不符,亦不能阻止家長為小孩報考多間學校。至於直資會否覺得這個避免試學或防止人hold offer hold 到開學前的建議,會為他們減少不便,還是更不便,就留待他們以各校的「校情」去硏究。

引用:+本帖最後由+杰克+於+12-10-25+07:48+編輯+

原帖由 杰克 於 12-10-25 發表

回復 cwclsh 的帖子

引用:Quote:原帖由+onepiece+於+12-10-25+發表政

原帖由 bakusensei 於 12-10-25 發表
如果EDB真係想防止一人註冊多於一間學校,行政上每一個考生只有一張註冊証,若註冊A後想改投B,就必須到A拿 ...
我發覺我另一個post都可以apply喺呢條水。一post多paste先.....

----------
1. 香港唔係行共產,大家一開始都係報多過一間,咁點解一D細路仔叻D,或是多D學校覺得佢適合D既要限時限刻咁犠牲佢選擇既權利呢?記住,佢地multiple offers 既權利係喺大家同樣既規則下真才實料地earn返來。唔係旁門左度㗎喎。 2. 人地報直資係放棄左資助,變相每年用幾皮嘢買返一定既選擇權,點解你冇offer在手就blame 人地?。 3. 好多所謂唔放位住既原因係佢地都等緊終極心儀小學,點解因為你心急而要罰佢地唔可以等而要揀間非終極或放棄佢(強調)earn返來既choices? 4. 最重要,而唔使答我,今晚熄燈後望住天花板答真正既自己,如果你個仔或女今天有multiple offers 喺手而重有D學校未announce results. 你會點做?period.
----------

cwclsh    發表於 12-10-25 13:24
杰克  講得有道理  發表於 12-10-25 12:35
杰克  說得很有道理  發表於 12-10-25 12:35
kwkyeung    發表於 12-10-25 12:06

引用:Quote:原帖由+bakusensei+於+12-10-25+發表

原帖由 HelicopterDad 於 12-10-25 發表
我發覺我另一個post都可以apply喺呢條水。一post多paste先.....

----------
我可以好肯定話比你知。如果已有其中一間心儀在手,打後的面試/offer我必定放。甚至interview都唔會再去

引用:Quote:原帖由+bakusensei+於+12-10-25+發表

原帖由 HelicopterDad 於 12-10-25 發表

----------
Thanks for your sharing. I respect your views.:) 坦白說我沒有從「巿場經濟」的角度出發,因為這個是教育問題吧!我先前的意見是從行政上可行性的角度想。正如我先前所講,EDB有其鼓勵學校轉直資的政策,所以technically非不能,實不為也。至於一人一証註冊是否受直資學校歡迎?直資學校會否比試學家長嚇怕?長遠下去一人數位會否帶來很多行政成本等問題,希望早曰有解決的方法。至於閣下的私人問題,很感恩天父為孩子預備了合適的學校,即時結束了這個可怕的遊戲:)

ihv2kids  絕對認同  發表於 12-10-25 12:31

HelicopterDad 發表於 12-10-25 11:44
----------
1. 香港唔係行共產,大家一開始都係報多過一間,咁點解一D細路仔叻D,或是多D學校覺得佢適合D既要限時限刻咁犠牲佢選擇既權利呢?記住,佢地multiple offers 既權利係喺大家同樣既規則下真才實料地earn返來。唔係旁門左度㗎喎。 2. 人地報直資係放棄左資助,變相每年用幾皮嘢買返一定既選擇權,點解你冇offer在手就blame 人地?。 3. 好多所謂唔放位住既原因係佢地都等緊終極心儀小學,點解因為你心急而要罰佢地唔可以等而要揀間非終極或放棄佢(強調)earn返來既choices? 4. 最重要,而唔使答我,今晚熄燈後望住天花板答真正既自己,如果你個仔或女今天有multiple offers 喺手而重有D學校未announce results. 你會點做?period.
----------

我不能同意上文引述的意見. 我覺得同時hold幾個offer跟有offer而繼續去報/考是不同的.

手上已有offer, 再繼續去報/面試/叩門是可以的. 人望高處, 可以去考更好的學校.

但如果手上已有offer, 收到新的offer後, 繼續長hold幾個offer冇諗過放手, 就是有點自私. 當收到第二個offer時, 可能未夠時間考慮要第一間定第二間. 但如果過多幾個月都仲唔放, 就唔太好. hold到明年6/7/8/9月, 就係自私.

我仔當年收到multiple offers. 第一間學校出offer時我知道那不是我心儀的學校, 所以沒註冊. 第二間學校是我們心中的首選, 出offer後我們註冊了. 之後我亦跟老公商量, 要是其他學校有offer, 我們會如何選擇(答案大家有共識, 最喜歡第二間). 最後收到第三, 四間學校的offer時, 我們沒有註冊, 以免阻其他人. 註冊俾幾百蚊好閒, 如果我唔註冊, 我希望學校盡早call在waiting list內的人.

aleelee  非常同意  發表於 12-11-1 22:36
evaken    發表於 12-11-1 09:48
CurrySo    發表於 12-10-26 02:07
evaken    發表於 12-10-25 17:12
‹ 上一主題|下一主題