用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 全軍覆沒的家長互勉區
樓主: 小乖豬
go

全軍覆沒的家長互勉區   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+giannapoon+於+12-10-27+發表

原帖由 momama 於 12-10-27 發表
原來又係一場誤會!我最近曰日上,因為下年細女考小一,都冇時間理佢……

...
放鬆啲啦!咁樣好易神經衰弱!咁樣安慰人好似好行貨咁,但呢個係事實,唔到你緊張!你可以做嘅適量哋train up你嘅小朋友,唔使琴棋書畫游水打波樣樣精,但開始時真係要樣樣比佢試下,因為你唔知小朋友天份係邊,揾到樣啱小朋友性格而佢又想學嘅,到K3時keep一,兩樣繼續學就得!我比小朋友學課外活動係長線嘅,唔會為咗考小一而谷佢學呢樣學嗰樣。至於面試班呀各式各樣我都唔會比我小朋友去,因為想佢哋留住童真!至於乜嘢學校收佢,就睇佢到時臨場發揮,我信一切自有安排。我都仲有兩個細嘅,所以我好明白你嘅心情

yukilee    發表於 12-10-27 22:17
MCMADRE  Totally agree "一切自有安排"  發表於 12-10-27 13:56
BB豬MUMMY    發表於 12-10-27 13:48

回覆:全軍覆沒的家長互勉區

樓主不要太傷心
考不到心儀小學不是你或女兒的錯
是香港教學制度的錯
認識一位家長 靠人事令兒子入到傳統名校
真替他兒子擔心

giannapoon 發表於 12-10-27 12:08
我比小朋友學課外活動係長線嘅,唔會為咗考小一而谷佢學呢樣學嗰樣。至於面試班呀各式各樣我都唔會比我小朋友去,因為想佢哋留住童真!
對呀!
都係老生常談︰切忌「揠苗助長」!
我都贊成小朋友係要有快樂的童年。每個兒童都係獨特的,他們每一個人都有自己的發展藍圖。正如有些小朋友三個多就出牙(我個仔),有些成一歲多才出牙;有些小朋友很早就學說話,有些很遲才開始;有些小朋友很早就會走路(十個月多,都係我個仔),有些卻歲半才肯踏出第一步............身為家長的,只是接按小朋友的發展而加以配合。不是按家長本身的意願去小朋友完成甚麼甚麼「任務」,有很多嘢係不可以免強的。正如出牙、學走路、學講話等,都是不可以「迫」出來的。

多年前認識一位小女孩,阿爸是會計師,考小一亦都全軍覆沒,最後抽獎到一區內一普通官校.中一憑成績入dgs,無特異功能,中四嫌dgs唔夠好,出國到英國頂尖college去了.

koala_choco  好勁  發表於 12-10-27 22:48

回復 小乖豬 的帖子

小乖豬父,你孩子有你這樣的父親,真是幸福!我情況和你一樣,面試前的一段時間,四出陪佢補習,參賽,上面試班,但係結果都係全軍覆沒,一個2nd in 嘅機會都冇。收到一封封嘅reject letter ,真也有點唔䦕心。但諗深一層,既然可以做嘅已經做曬,無謂比這種負面情緒令自己唔開心,甚至影響工作。再者,重有大抽獎,希望你小朋友到時抽到心儀嘅學校,或者抽到嘅學校更好,更適合佢呢!"有時候,上天沒有給你想要的,不是因你不配,而是你值得擁有更好的."......共勉之  

little_yolky  "有時候,上天沒有給你想要的,不是因你不配,而是你值得擁有更好的" 呢句超讚!  發表於 12-11-1 16:49

ahnew 發表於 12-10-26 12:22
同你一樣,做了好多野但1個 offer 或 waiting 都未有
心情都 .....可能之前經歷過考幼稚園 ...
我都係一個offer,一個2nd in,一個waiting 都冇,但我已收拾心情,諗緊同個仔去邊度玩,疊埋心水等大抽獎。

Ooooo

CurrySo    發表於 12-10-28 17:38

引用:各位全軍覆歿的大哥大姐可否全軍各校都列出

原帖由 ha8mo 於 12-10-28 發表
各位全軍覆歿的大哥大姐
可否全軍各校都列出來參考下?
又唔使列出嚟嘅,但以後要考小一嘅家長要明白,如你只報一線學校,衰哂係正常,保險計點都要報d二線

little_yolky  神級果啲咪一線囉, 千幾人考咪二線囉。我全部剩係考二線咋, 得1個waiting, 無2nd in, 兩間未放。今年咁多金豬, 仲點敢考一線。  發表於 12-11-1 16:52
CurrySo  一缐都重知,邊d可歸納做二或者三線?  發表於 12-10-28 17:35
ANChan59  skmibb: 好難答你,會得罪d以為自己孩子學校係一線,而事實上只是二線頭的家長,例如我.....  發表於 12-10-28 11:55
skmibb  何謂一線?何謂二線?  發表於 12-10-28 11:18
skmibb  何謂一線?何謂二線?  發表於 12-10-28 11:18

回覆:全軍覆沒的家長互勉區

樓主不用灰心,我諗其實好多人同你一樣,我個小朋友暫時都係冇offer和冇waiting list offer,只有兩個2nd in offer, 如果最後唔得咪等大抽獎,可能抽到心儀學校,先苦後甜都ok吖。

回覆:siwing 的帖子

大家要記住,係呢幾年,千其唔好用考小學嘅得失去量自己小朋友叻定唔叻,因為世界變咗,有好多學校已經唔係單憑小朋友嘅表現而嚟作取錄決定!我成日教個女,Everyone is a special one,千其唔好同人比較,而我哋做家長嘅,要盡力發掘小朋友嘅才能加以培育再加上適當嘅指導,讓小朋友身與心都能健康地成長。讀書係長線嘅,慢慢嚟啦!

CurrySo  我都係咁話,我相信每個小朋友都有佢哋嘅專長,只係睇我哋家長發唔發掘到。  發表於 12-10-28 17:32

得失成敗不要看得太重,正所謂「騫翁失馬,焉知非福」!

回復 skmibb 的帖子

非常同意,我都係咁諗

回覆:giannapoon 的帖子

其實可憐天下父母心,作為香港時下的父母和小孩子真是很無奈。

看到以上家長的互勉,我真是非常感動亦有共鳴,但知易行難,我們不是完全想不通,只是我們真被這個遊戲折騰得很苦很累,近來真的睡得不好,亦少了耐性,當然我不想自己弄成這樣,但人心肉造,現在不斷地輔導自己,不斷地想甚麼事情更值得花時間做,盡快重新上路,做父母真是很難可以停下來,老實講就算真是入到心儀名校,你覺得以後父母和孩子就一定讀得開心嗎?我覺得不一定,最重要還是父母本身如何教導孩子,如果和孩子一起成長。

這個小一面試遊戲,我覺得亦是對我們作為父母其中一個初步的考驗。

小小媽咪

Giannapoon:妳好,真想知道妳有甚麼經歷令妳對名校收生有這樣的看法。

小小媽咪

agree your point

回覆:swmami 的帖子

睇嚟有幾位朋友對我嘅睇法好有興趣!其實我只係普通C9,係大學時成績只屬中間,幸好人緣好,識得一班來自五湖四海唔同階層嘅朋友,又咁啱今時今日呢班朋友當中有幾個係教育界又有啲地位,又有啲本身就係名校出身,佢哋啲屋企人係校董會成員,我嘅另類資料就係咁嚟!我講得同分享得嘅已經講晒,要尊重比資料我嘅人,講太多唔得㗎!

其實點解無OFFER響手既家長會咁大壓力/DOWN?
我覺得部份原因係,有OFFER/2ND INTERVIEW既人會大肆宣揚自己小朋友因為面試表現好/好醒所以入圍。
對於小朋友無2ND IN既家長來講,無疑係間接被話自己小朋友唔掂。
我都有一個幾OK(最少我覺得啱我個女)既OFFER響手,但我從不講,亦一定唔會話因為我小朋友點叻,我到呢秒鐘,都仍然係覺得好彩 + 主的恩典。

到底而家係咩世界... 點解我地要受d咁既教育制度... 自問家庭背景健康正當, 兩公婆收入工作都穩定. 我仲辭埋職專心教仔.. 小朋友要有的興趣班都有, 我地兩公婆見老師仲緊張過自己見工..

已經唔係揾d勁到不得了既學校家啦, 想揾間正正常常, 校風純樸既學校啫..
但一間都冇... 我個仔係咪真係咁差... d學校到底收咩人呀...??  

真係好唔開心....

我當然都有諗過上述家長們既說話, 亦努力話比自己聽... 神會為個仔安排...
但每一日都失望既時候... 就不得不唔開心起上黎... 唉

little_yolky  唔係你個仔差, 係今年金豬好多而已。學位少咗, 人多咗, 咪咁囉。  發表於 12-11-1 17:23
‹ 上一主題|下一主題