用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊間私小升小二跳船能力最強?
樓主: sissysze
go

邊間私小升小二跳船能力最強?   [複製鏈接]

回覆 longlokma 的帖子

Why are you so against SFA? As a SFA student's parent, I really feel offensive.
My son is transferring to another school in this Sep just because we don't want him to face the pressure of secondary school allocation. SFA is indeed a very good school and helped a lot for my son's development in the past two years.

SFA students are welcome by most top schools, which is not as easy as you thought.

Sfa係學術強,又係英小,我小朋友都有offer,但就係好多家長一路話話好,一路自己走,無也說服力...

引用:Sfa係學術強,又係英小,我小朋友都有offer

原帖由 Jane1983 於 14-08-08 發表
Sfa係學術強,又係英小,我小朋友都有offer,但就係好多家長一路話話好,一路自己走,無也說服力... ...
入sfa 大家好多都只係當佢係踏腳石

Jane1983  吾出奇  發表於 14-8-8 10:54

回覆 Jane1983 的帖子

I like LS, SJ and WY but can you get into these schools if you got only mark of 15 and not live in the same school net?

回覆 KikiDaddy 的帖子

你的決定有你原因,但你都吾讀,有一味話好好,咁好你又何必走。即是它在你心目中不及你講果幾間。

Apple_Orange_T 發表於 14-8-8 08:12
MSC 會淺過 GH?
Yes

回覆:邊間私小升小二跳船能力最強?

如果我係sfa 讀得好,考到全級頭十,我一定會走去揾間有中學back up 嘅小學,唔使又頭痕幾年後又煩揾中學。又如果我重有個細嘅,為求佢做必收生,哥哥/家姐又成績好的話,點解唔走要留係sfa

Jane1983 發表於 14-8-8 10:51
Sfa係學術強,又係英小,我小朋友都有offer,但就係好多家長一路話話好,一路自己走,無也說服力... ...
其實唔需要太執著有好多家長話好好,但自已又話要走.好似無咩說服力咁. sfa咁多年的升中表現,咁多年band 1%率長期都大概七, 八成已經証明了是好學校. 有家長走只是對自已小朋友無信心,升中時可升自已第一志願的小學,佢地成功轉校大多都是一條龍,或有直屬/聯系中學的小學.佢地跳船只是想跳去更穩陣的船.不代表佢地覺得sfa不好.我也認識一部份家長喜歡挑戰,對自已兒女有信心,唔介意在sfa接受六年教育,升中時再玩過...

Jane1983  同意,Sfa係幾好的學校  發表於 14-8-8 11:39

SFA真係慘,搞好間學校,俾你地咁搞法, 唉........

有時...呢d就係矛盾...一方面就認定學術強...個個精英
另一方面又擔心精英 升中果陣有點煩
現實上...又用高半級程度去入間程度較一般既學校
理論上...精英升中既難度 係如何決定讀邊間中學...唔係擔心有無好中學收~~~

longlokma  講中哂!勁!  發表於 14-8-8 11:41

ckcleung 發表於 14-8-8 11:36
SFA真係慘,搞好間學校,俾你地咁搞法, 唉........
有人辭官歸故里,有人漏夜趕科場。 有小朋友走,但都會有一班好好的新血加入...SFA口脾好是眾所週知。其實會有一班捧場客想插班.....

MCS係边間?

大家唔知了解咗升中遊戲有幾難玩未,好似smc, 佢自行 + 抽獎只係收廿零個街外人,就算比我係sfa 考頭十,我都怕我小朋友點同全港嘅叻女去爭呢廿零個位,有機會點解唔試下插去st mary 小 or 天神,一條龍直上唔使提心吊膽甘多年

anglelala 發表於 14-8-8 11:56
MCS係边間?
Maryknoll Convent~~~

回覆 KikiDaddy 的帖子

同意。  有人走唔表示間學校唔好,只係人人情況唔同。
SFA 冇中學,係D人走嘅最大原因。  亦因為教得深,吸收到嘅小朋友的確學多左,考出面插班嘅成功率亦較高。

如果SFA 有自己中學,可能會成為更多家長喜歡的 top school, 同DG,DB 等睇齊。

只係個人想法,不喜勿插。

SMC 收2X個人, 是因為校舍細中學只得3班(自己小學2班), 同強唔強無關係喎 !

而且我相信讀SFA的人, 不會太心儀SMC呢, 因為可以選擇更好的???!!!!

smc我指st mary  中學呀

引用:+本帖最後由+subb+於+14-8-8+12:17+編輯+\

原帖由 subb 於 14-08-08 發表

SMC 收2X個人, 是因為校舍細中學只得3班(自己小學2班), 同強唔強 ...
sorry, 打漏嗰c, 應該係smcc 先啱

subb  IC。。。  發表於 14-8-8 12:20

ckcleung 發表於 14-8-8 11:36
事實上, SFA 擺明車馬係教深,適合D學習能力高嘅小朋友。 家長應該了解自己小朋友係未真係讀到,先決定入讀。 唔好入到去又話人地“教得太深,只重學術 。。。”
至於當SFA 係跳板,亦無可厚非,始終各人有各人情況,跳到更合適嘅學校,而小朋友又OK嘅,唔係壞事。

但跳完又跳就真係對小朋友唔係咁好了。

sissysze 發表於 14-8-8 11:58
大家唔知了解咗升中遊戲有幾難玩未,好似smc, 佢自行 + 抽獎只係收廿零個街外人,就算比我係sfa 考頭十,我 ...

如果SMCC係唯一選擇...咁想法可以理解既

插班只係多幾次機會...假設係由P1-P4年年去申請插班...即係多4次...每年會收幾多個?...去申請插班佢地接唔接受?
就算係申請插班...都係要同全港既叻女去爭幾個位...只係同升中比較...心理上多左幾次機會...都係要成績好+運氣

個人認為...讀SFA有佢好處...讀得好既 升中可以全攻型...無中學煩惱...可選擇合適小朋友程度既學校
讀龍校亦有佢既煩惱...讀唔上既 學校是否會當小朋友係包伏...由佢自由升中...讀得上既又可能心思思想試DGS/SPCC...但又要顧住倏龍
係唔同處境都可能心理上一樣有變化...每個想法都有好/不足處

‹ 上一主題|下一主題